Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Οριακές πιέσεις καταγράφονται σε επίπεδο δεικτών, σε μια συνεδρίαση που επανήλθε ο χαμηλός τζίρος. Προβληματισμός και στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων. Πού εστιάζουν οι επενδυτές.

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Με πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με συνέπεια την υποχώρηση της αγοράς προς τις 840 μονάδες. Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (μετά και το χθεσινό sell off στα ομόλογα), σε συνέχεια και της χθεσινής σημαντικής διόρθωσης στη Wall Street, διαμορφώνοντας -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- προϋποθέσεις μείωσης επενδυτικών θέσεων, με την τάση να δοκιμάζεται σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη. 

Στον ρυθμό των ξένων αγορών λοιπόν σήμερα η ελληνική, που χθες κινήθηκε κόντρα στην ευρύτερη τάση, δίνοντας ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών στις δυνατόν υψηλότερες τιμές. Μένει να φανεί εάν τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης θα είναι οι αντιστάσεις του συστήματός μας βραχυπρόθεσμα. 

Τελειώνει σήμερα το... μαρτύριο της δόσης, με την Ελλάδα σε δέκα μέρες από σήμερα να πρέπει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν από 17-20 Ιουλίου. Από τα 7,7 δισ. της δόσης τα 6,9 δισ. όπως θα έρθουν, θα φύγουν/επιστραφούν στους δανειστές. 

Οπως σημειώναμε στα χθεσινά σχόλιά μας, στα τρέχοντα επίπεδα (των 840-845 για τον ΓΔ, των 2.190 για τον FTSE25, των 1.090 για τον ΔΤΡ) θα δοθούν «μάχες» μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με αποτέλεσμα αρκετοί traders να επιδιώξουν να «κλειδώσουν κέρδη» τους χθες-σήμερα. 

Υποχώρηση μεν αλλά με ελεγχόμενη και φειδωλή προσφορά, χωρίς να διαταράσσονται οι ισορροπίες όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) μέτρησή μας για την αγορά, που πρακτικά σημαίνει πως για τον ΓΔ υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης έως τις (περίπου) 830 μονάδες, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό η τάση για τον δείκτη. 

Στην ευρύτερη περιοχή των 1.090 μονάδων αναμένονταν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο -που σε εβδομαδιαία μέτρηση σημειώνει θετικό πρόσημο 2,65%- και έχει περιθώριο διολίσθησης έως τις 1.060 μονάδες. 

Στο πρωινό σχόλιο του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι σημαντικές τεχνικές τιμές για τους δείκτες και δη για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών. Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης φανεί πως στις 840 μονάδες διαμορφώνεται στήριξη, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες κινήσεις από την πλευρά των long καθώς και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες περιορίζονται σταδιακά. Ειδάλλως η αγορά έχει περιθώρια για λίγο χαμηλότερα, έως τις 830 μονάδες. 

Με μικρές απώλειες Alpha Bank, Πειραιώς, χωρίς μεταβολή Εθνική και Eurobank και με το 41% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο. 

Διασπορά ενδιαφέροντος (και συναλλαγών/τζίρου) σε μη τραπεζικές μετοχές, με την Intralot πρώτη στη σχετική κατάταξη (στα πρώτα 30' της συνεδρίασης), που συνεχίζει θεαματικά υψηλότερα, ΟΤΕ, Lamda Development, Attica Bank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, FF Group, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy κ.α. 

Το πρώτο ημίωρο κυλά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς εξάρσεις πέραν συγκεκριμένων μετοχών, με μέτριες συναλλαγές και τζίρο σε κλίμα υποτονικό. Εμφανώς πιο ήπιο το κλίμα και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση καθώς πέραν της Intralot κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους των Δρομέα, Ιντρακόμ, Νηρέα, Quality, Cenergy κ.α. 

«Τσιμπημένη» η απόδοση και για το 2ετές στα 3,993% και για το 10ετές στα 5,416%. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v