Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμενόμενη διόρθωση, αναπάντεχη καθίζηση τζίρου

Σημαντική κάμψη του όγκου συναλλαγών, στα 50 εκατ. ευρώ χαρακτήρισε τη συνεδρίαση που οι επενδυτές επέλεξαν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Διατηρείται η «κινητικότητα» στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Αναμενόμενη διόρθωση, αναπάντεχη καθίζηση τζίρου

Συνεδρίαση που αιφνιδίασε αρνητικά, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και αυτό που προκάλεσε την έκπληξη δεν ήταν η απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, που λίγο - πολύ ήταν σαν πλαίσια του αναμενόμενου, αλλά η σημαντικότατη καθίζηση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), που επανέφερε τους προβληματισμούς για τον αν η εγχώρια Αγορά μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να διεκδικήσει τιμές σημαντικά υψηλότερες, σε επίπεδο βασικών δεικτών.

Και αν θα μπορούσε να αποτελέσει θετική ένδειξη ότι η σημερινή διόρθωση συνοδεύτηκε από την σημαντική μείωση του τζίρου, από την άλλη αποτελεί κοινό μυστικό ότι με τόσο χαμηλές συναλλαγές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Χ.Α. θα επιστρέψει σε πλάγια κίνηση, εντός περιορισμένου εύρους και με το όποιο ενδιαφέρον να εξαντλείται σε κινήσεις μεμονωμένων τίτλων.

Και αν η περιορισμένη δυναμική του Τραπεζικού κλάδου, είναι μάλλον γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με το Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να απαντήσουν στο δύσκολο ερώτημα του "κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί 'απαιτητικές' αποτιμήσεις στο σύνολο του μη Τραπεζικού 26αρη, γεγονός που θα δυσκολέψει την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα";

Ασχέτως αυτού, δεν μπορεί να μην τύχει υποσημείωσης πως μετά από πολύ καιρό οι θετικοί πρωταγωνιστές στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν σημαντικά λιγότεροι και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως και το γεγονός ότι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο πέτυχαν μία "άνετη νίκη", ακόμα και αν η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα οποία ακολουθούν τα λιγότερο "γρήγορα" χαρτοφυλάκια, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 828 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Επίσης, ο FTSE26, φαίνεται να ξαναμπαίνει σε πλάγια κίνηση με εύρος τις 2167 - 2197 μονάδες και η διάσπαση ενός των δύο άκρων θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πρώτη αρνητική ένδειξη, το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη (-0,93%) χαμηλότερα των 1080 μονάδων, ενώ αν δώσει δύο συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1061 μονάδων (σημερινό κλείσιμο στις 1062,1 μονάδες), τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις δεν αποκλείεται να προχωρήσουν να ευδιάκριτες μειώσεις θέσεων.

Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ζοφερή εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία από το μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων και στις διοικήσεις των Τραπεζών έχει σημάνει 'συναγερμός', καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο κατάσχει ότι βρει σε εισοδήματα στους Τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ η παρτίδα του 2016 σώθηκε από τις διαγραφές 'κόκκινων' δανείων άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, το 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 105 δισ. ευρώ, από 108 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, μείωση που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οφείλεται στις 'υψηλότερες του αναμενόμενου διαγραφές'. Εάν δεν υπήρχαν οι διαγραφές, οι Τράπεζες, όπως αναφέρουν στο 'Εuro2day.gr' τραπεζικά στελέχη, 'δεν θα είχαν πιάσει τους στόχους του 2016".

Με το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του ESM. Στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο επισημαίνει ότι η απόφαση έρχεται μετά την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο τμήμα είναι συνολικά 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευτεί από τον ESM τη Δευτέρα. Από το ποσό αυτό συνολικά 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση χρέους και 800 εκατομμύρια ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή διόρθωση δεν αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους αναλυτές, οι οποίοι την είχαν "εντός προγράμματος", λόγω της ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί και του επιφυλακτικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πλήθος εταιρικών πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές Space Hellas ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία € 1,08 (από € 1,61) ανά μετοχή.

Επίσης από σήμερα οι τίτλοι του ΟΤΕ (-1,03%) ήταν διαπραγματεύσιμοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,16 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,136 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού μπορεί να μην ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, όμως οι τελικές απώλειες ήταν μικρότερες από το αποκοπέν, καθαρό, μέρισμα.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,94 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,055 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,49.

Από σήμερα, κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας Γαλαξίδι μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς.

Από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μέτκα, λόγω συγχώνευσης με απορρόφησή της από την Μυτιληναίος, σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων γ.σ. των μετόχων των ανωτέρω εταιρειών και την υπ’ αριθ. 75634/06.07.2017 σχετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, περί διαγραφής της από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Τέλος από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος (-0,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης Μέτκα και των μη εισηγμένων - 100% θυγατρικών της πρώτης - εταιρειών Αλουμίνιο της Ελλάδος και Protergia. Οι σχέσεις ανταλλαγής ήταν οι εξής: i) Κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρείας Μέτκα (πλην της απορροφώσας, η οποία κατέχει 25.975.301 μετοχές που θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης) ανταλλάσσει κάθε 1 μετοχή που κατέχει με 1 νέα μετοχή της Μυτιληναίος, ii) Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρείας Μυτιληναίος διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν, και iii) για τις μη εισηγμένες απορροφώμενες εταιρίες δεν εκδίδονται νέες μετοχές. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα € 8,30

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 07/07/2017, ορίστηκαν ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (06/07/2017): € 8,32 και –30% στην προσαρμοσμένη τιμή.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο (ΑΔΜΗΕ +0,44%, Grivalia +1,96% και Lamda Development +1,15%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων και Σαράντη.

Όλες οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με μικρές, ή μεγαλύτερες απώλειες και αυτή την εικόνα είχε πολύ καιρό να επιδείξει η Αγορά.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Τρ. Ελλάδος (+1%), συνεχίζει να δείχνει ότι παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον η ΕΥΔΑΠ (+1,13%) που έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 6,35 - 6,40, ενώ η Ιντρακόμ (+1,14%) συνεχίζει να επιζητά κλείσιμο υψηλότερα των 0,535 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+3,94%) που θα αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,35 ευρώ, ενώ το σημαντικό "τεστ" για τον Νηρέα (+5,02%) θα είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 0,30 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αύξηση των συναλλαγών, για την Audiovisual (+8,86%), ενώ "συνεπή" αγοραστή δείχνει να έχει ο Μουζάκης (+8%) που συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μίας εβδομάδας που αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,66%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,10%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 30,11% και ο Τραπεζικό δείκτης κέρδη 26,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Με την ανοδική διάσπαση των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει, μετά από δύο 'αίολα' χρηματιστηριακά χρόνια, σε έναν πολύ σημαντικό 'θάλαμο μετεπιβίβασης' μεταξύ των 830 με 860 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η σημαντικότητα του εν λόγω "θαλάμου" δεν έγκειται μόνο στη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αλλά και στη μετέπειτα μακροπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και γενικότερα της Οικονομίας, καθώς το ενδιάμεσο αυτό στάδιο αναμονής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 1100 με 1150 μονάδες, μεταβάλλοντας τη "φωτεινότητα" της υπάρχουσας εικόνας. Η κρισιμότητα αυτού του επιπέδου είναι φυσιολογικό να δημιουργεί βραχυχρόνιες τριβές, με πιθανά πισωγυρίσματα αμφιβολίας και διαγραμματικής εμπέδωσης.

Κάποια "βαριά" χαρτιά, πλην Τραπεζών, ναι μεν έχουν φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν "υψοφοβικό σύνδρομο" σε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, αλλά σε αυτή τη φάση της Αγοράς τα οικονομικά τους αποτελέσματα μπορούν όχι μόνο να τα συντηρήσουν αλλά και να τα σπρώξουν υψηλότερα.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τα Folli – Follie, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τη ΛΑΜΔΑ, την ΕΥΔΑΠ… Έντονη αλλαγή πλεύσης με ταυτόχρονη καταστρατήγηση του μεσομακροπρόθεσμου ανοδικού σχεδιασμού μπορεί να προκληθεί με την, απευχθέα, επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 768 μονάδων.

Στο στάδιο βραχυχρόνιας αναμονής βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μαζεύοντας δυνάμεις λίγο χαμηλότερα από την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2215 με 2240 μονάδων. Η ανοδική "αρπαγή" των 2240 μονάδων θα δώσει επενδυτική τροφή για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου των 2500 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει από τα μέσα Μαΐου να ταλανίζετε πέριξ της αντίστασης των 1081 μονάδων, ψάχνοντας εναγωνίως το "κλειδί", που μπορεί να "ξεκλειδώσει" το επίπεδο και να οδηγήσει προς το διαγραμματικό ορόσημο των 1120 μονάδων.

Η Τράπεζα, που θα μπορούσε σε αυτή τη χρονική στιγμή βάση των διαγραμματικών ενδείξεων να σύρει το άρμα του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 1120 μονάδων, είναι η Alpha.

"Εδώ η ανοδική διαπερατότητα των 2,28 με 2,33 ευρώ, μπορεί να δώσει ως ανοδικό στόχο τα 2,75 ευρώ, επίπεδο, που είχε προσεγγίσει πέρυσι το Μάιο" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Χωρίς στάση συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το ράλι στην Χρηματιστηριακή Αγορά, φέρνοντας το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 26 μηνών" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, καθώς οι συναλλαγές ενισχύθηκαν και από την πώληση του "πακέτου" (20%) των μετοχών της Grivalia Properties. Παράλληλα παρατηρήθηκαν κινήσεις και σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι μετά από αρκετό καιρό δείχνουν πιο "γεμάτοι και συνεκτικοί" στην διαπραγμάτευση τους, βελτιώνοντας κατά πολύ τις προδιαγραφές "επενδυσιμότητας" από χαρτοφυλάκια συντηρητικότερου προφίλ.

Σε δεύτερο χρόνο μετοχές που είχαν μείνει πίσω έδειξαν να αφυπνίζονται και να προσελκύουν πιο βραχυπρόθεσμους παίκτες, διατηρώντας έτσι ακμαίο το ενδιαφέρον στην Αγορά. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρκετά χρόνια να παρατηρηθούν στο ταμπλώ του Χ.Α. και είναι μια ακόμη απτή απόδειξη της αλλαγής του κλίματος που σταδιακά έχει συντελεστεί από τον Απρίλιο και μετά.

Ο Ιούλιος κάθε άλλο παρά αδιάφορος εμφανίζεται μέχρι στιγμής, από πλευράς νέων. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει μια μίκρο, ή μάκρο εξέλιξη που έχει θετική ανάγνωση και δείχνει είτε βελτίωση της προηγούμενης μέτρησης, είτε επιτάχυνση μιας εκκρεμότητας: Η μείωση του ELA κατά 2 δισ. ευρώ, η συρρίκνωση των επιτοκίων των εξάμηνων εντόκων μετά από 28 μήνες στασιμότητας, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά 5ετίας και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών στις τελευταίες μηνιαίες μετρήσεις, κράτησαν την ανοδική δυναμική στο Χ.Α. και σε συνδυασμό με εταιρικές ειδήσεις που είχαν αντίκρισμα σε οικονομικά μεγέθη (κάλυψη ομολογιακού Μυτιληναίου, αποτελέσματα Ελλάκτωρ κ.λ.π.), ή με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ έως το 2018, κράτησαν τους επενδυτές στις επάλξεις.

Ο Τραπεζικός κλάδος έμεινε για μια ακόμη εβδομάδα στάσιμος, αδυνατώντας να ακολουθήσει την τάση παρά την εκ νέου υποχώρηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εξελίξεις που να αφορούν περισσότερο την διαχείριση των NPLs.

Η είσοδος του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πωλητών, κατοχυρώνοντας μέρος των καλών κερδών που έχουν καταγραφεί από την διόρθωση της Αγοράς από τις 752 μονάδες. Η καταγραφή ωστόσο των νέων υψηλών, ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD, ο οποίος είχε γυρίσει σε πτωτική τροχιά από την συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου.

Τα καλά νέα είναι ότι η άνοδος είχε "πάθος" καθώς ο τζίρος ακολούθησε την τάση, ενδεικτικό της διάχυσης της ανόδου σε περισσότερους τίτλους.

Οι 850 μονάδες δείχνουν ότι δεν θα είναι ένας εύκολος στόχος υπέρβασης και πιθανόν ένα πισωγύρισμα τοπικού χαρακτήρα να είναι μέσα στο πρόγραμμα, δεδομένης και της ισχυρής κίνησης που έχει προηγηθεί.

Το ελάχιστο πιθανό πέρας αυτής της διόρθωσης, βρίσκεται κοντά στις 825 μονάδες, όπου καλύπτεται το 23,6% της ανόδου από τις 752 έως τις 846 μονάδες.

Χωρίς άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς η έγκριση της δόσης από τον ESM έχει ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που έρχονται μεταξύ 17 και 20 Ιουλίου. Citigroup, JP Morgan Chase, Wells Fargo ανακοινώνουν αποτελέσματα στην Αμερική στο τέλος της άλλης εβδομάδας, εγκαινιάζοντας την περίοδο των δημοσιεύσεων του β’ τριμήνου.

"Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η εξέταση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση ομολόγου ύψους 60 εκατ. ευρώ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,17%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ASX 200 (-0,96%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Νέες πιέσεις για το Πετρέλαιο, υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καλέσουν την επόμενη εβδομάδα να τροποποιηθούν οι κανόνες της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης και να κληθούν τα Πιστωτικά Ιδρύματα να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους, ώστε να καλυφθεί ο κίνδυνος στην περίπτωση που τα νέα δάνεια που χορηγούν δεν εξυπηρετούνται", σύμφωνα με το προσχέδιο ενός εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του Reuters

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πέμπτο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 1,2% το Μάιο από τον Απρίλιο, τόνισε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 0,3%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε κατά 5%.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε το Μάιο κατά 1,9% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πολύ μικρότερη άνοδο 0,5%.

Συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο η Βρετανική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Σε μηνιαίους όρους, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο. Η ανάγνωση απογοήτευσε τους αναλυτές της Wall Street Journal, που περίμεναν ανάπτυξη 0,3% στον μήνα. Η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (μη συμπεριλαμβανομένου του Αγροτικού τομέα) τον Ιούνιο. Οι νέες θέσεις ανήλθαν στις 222.000 έναντι προβλέψεων για 180.000 θέσεις. Για τον ίδιο μήνα, η ανεργία κινήθηκε στο 4,4%, έναντι προβλέψεων για 4,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 13 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Συνολικά 40.599 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Η επίδοση του Ιουνίου 2017 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου από το 2001 έως σήμερα και προκύπτει από το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων.

Ταυτόχρονα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017 διαμορφώνεται στις 255.903 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας επίσης την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο τον Ιούλιο "πήραν ξανά κεφάλι" οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τάση που είχε ανακοπεί τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα μόνο το 43,23% αφορούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και το 42% σε μερική. Ποσοστό 14,77% καλύπτει εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στον χώρο του Τουρισμού.

Με σημαντικό ρυθμό αναπτύχθηκαν οι εξαγωγές τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών ανήλθε σε 2.556,7 εκατ. ευρώ ($2.835,4 εκατ.) έναντι 2.040,2 εκατ. ευρώ ($2.314,7 εκατ.) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 25,3%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 844,66 μονάδες (+0,17%). Από τις 13.24 και μετά, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 835,93 (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 838,02 (-0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 49,4 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απασχόλησαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.012 συμβόλαια).

Στα 8.021 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.034 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.078, 763 για τον Ιούλιο, 315 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.173) κινήθηκε μεταξύ 2.165,25 και 2.187 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΟΠΑΠ, 12.300 Πειραιώς, 62.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.790), Πειραιώς (7.528), Εθνική (15.317), MIG (5.165), Alpha Bank (1.853), ΟΤΕ (161), Viohalco (370), Cenergy (144), Intralot (1.689), ΑΔΜΗΕ (276), Ελλάκτωρα (335), Ελ. Πετρέλαια (152), Μυτιληναίο (136), ΔΕΗ (586), ΕΥΔΑΠ (385), ΕΧΑΕ (198), ΟΠΑΠ (147), Lamda Development (391), Motor Oil (146).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 98.459, Eurobank 38.030, Εθνική 112.428, Alpha Bank 35.784, Μυτιληναίος 10.245 και Πειραιώς 219.177.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.456.654 τεμ., (από 20.456.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.319.474 τεμ. (13.313.225), Εθνική 23.098.890 τεμ. (23.098.890) και Eurobank 8.701.282 τεμ. (8.701.282).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v