Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγράφει τα… capital controls το Χρηματιστήριο!

Μνήμη από… 1999 στο ΧΑ, καθώς από τότε είχε να καταγραφεί ανάλογη συνεχής ανοδική κίνηση για τον ΓΔ. Η υπέρβαση της κρίσιμης ζώνης των 785 μονάδων και το δίλημμα. Σε ποιες μετοχές έγινε σήμερα το «παιχνίδι».

Διαγράφει τα… capital controls το Χρηματιστήριο!

Και η δωδέκατη, συνεχόμενη, ανοδική συνεδρίαση, είναι γεγονός για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ρεκόρ που παραπέμπει στις "αείμνηστες" ημέρες του 1999, καθώς από τις 3/8/1999 έως και τις 18/8/1999 ο Δείκτης είχε να "δει" 12 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από εδώ και πέρα, την "ευθύνη" παίρνουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι οποίες καλούνται να δικαιώσουν είτε αυτούς που εκτιμούν ότι η ζώνη 785 - 800 δεν μπορεί να υπερκεραστεί με την πρώτη, χωρίς να προηγηθεί σημαντική διόρθωση, είτε να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση - διλήμματα όσους παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας αξιοπρόσεκτη υποχώρηση των αποτιμήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συνέχισαν να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι νεότερο υψηλό από την εποχή των "capital controls" και μετά, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+1,78%) έκλεισε σε νέα υψηλά 11 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/6/2016 (1058 μονάδες). Απαιτούνται μόλις 5,5 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη για να φτάσουμε σε προ capital controls επίπεδα (τελευταίο κλείσιμο 797,5 μονάδες στις 26/6/2015).

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η διαδικασία της ανατροφοδοτούμενης κίνησης που οδηγεί στην άνετη απορρόφηση των προσφερόμενων τίτλων, ενδοσυνεδριακά, συνεχίστηκε. 'Αδιόρθωτος' ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την φρενήρη πορεία του προς τον στόχο των 785 μονάδων, καταρρίπτοντας όλα τα στατιστικά και αψηφώντας τον 'νόμο της ...βαρύτητας' !!! Όσοι τόλμησαν να στοιχηματίσουν σε μία, έστω βραχυπρόθεσμη, διόρθωση υπέστησαν ένα ανελέητο 'short squeeze'. Ακόμα το φυσούν και δεν κρυώνει....

Η υπέρβαση της εξαιρετικά ισχυρής ζώνης των 785 - 806 μονάδων, φαντάζει απίθανη με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί διόρθωση, αλλά μετά και από τις τελευταίες εμπειρίες , τίποτα, πλέον, δεν θα μας εκπλήξει. Ο Τραπεζικός δείκτης αφού επιβεβαίωσε την στήριξη των 981 μονάδων, στην συνέχεια ....απογειώθηκε, εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους οπαδούς του. Έχει να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1050 - 1094 μονάδων και φαντάζει, εξ’ ίσου, απίθανη η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί διόρθωση, αλλά δεν θα αποτολμήσουμε καμία πρόβλεψη" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σήμερα στις Βρυξέλλες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ασχοληθεί με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό θέμα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του 'Euro2day.gr', το Κολέγιο αναμένεται να αποφασίσει (επισήμως θα το ανακοινώσει την άλλη Τετάρτη) την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή, κατά τους Αξιωματούχους της Κομισιόν, θα βοηθήσει στη δημιουργία καλού επενδυτικού κλίματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, ενόψει και της προετοιμασίας για επάνοδο στις Αγορές. Αυτό που αποκαλύπτουν έγγραφα της Κομισιόν, τα οποία έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr, είναι το γεγονός ότι, για διαφορετικούς λόγους ο Καθένας, οι Πιστωτές θέλουν ένα πρόγραμμα 'restart' για την Ελληνική Οικονομία".

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας", σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της EBRD στη Λευκωσία, σήμερα, ο κ. Καζιμίρ είπε χαρακτηριστικά:

"Αυτό το ποσό δεν είναι σημαντικό, (όμως) είναι πραγματικά συμβολικό. Η Ευρωζώνη πάντα έλεγε πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους μετά το 2018".

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν τα θετικά μηνύματα - ενέσεις αισιοδοξίας στο Χ.Α. - από την Αγορά ομολόγων, μετά την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με περισσότερο αισθητή την υποχώρηση για τις κοντινές λήξεις.

"Τα Ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ένα εντυπωσιακό ράλι, εν μέσω γενικότερης όρεξης των επενδυτών για ρίσκα τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, κάτι που έχει οδηγήσει και στην άνοδο των Ευρωπαϊκών μετοχών και των spreads με το Γερμανικό Bund.Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα του πόσο ακόμη μπορούν τα ομόλογα να ενισχυθούν", επισημαίνει το IFR του Reuters.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πόσο ακόμη περιθώριο για άνοδο έχει η Αγορά. Σημειώνει, ωστόσο, πως τουλάχιστον λίγη ακόμη άνοδος θα πρέπει να αναμένεται, δεδομένων των προσδοκιών για περίληψη των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αυτό το Καλοκαίρι.

"To ενδιαφέρον για τις Ελληνικές μετοχές επιστρέφει, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τις εισροές κεφαλαίων στο μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο που παρακολουθεί τις Ελληνικές μετοχές. Σε μόλις τέσσερις μέρες, οι επενδυτές τοποθέτησαν $18 εκατ. στο εισηγμένο στο NYSE "Global X MSCI Greece" ETF, στις μεγαλύτερες εισροές του τελευταίου έτους, τη στιγμή που οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., τον τοποθετούν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες αποδόσεις στον Κόσμο.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, έστω και αν οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι μία διόρθωση, πάντα, είναι "εντός προγράμματος".

Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συνεχίζει να "ξεγελά", καθώς ο Τραπεζοκεντρικός του χαρακτήρας τον κρατά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όταν την ίδια ώρα σημαντικός αριθμός μετοχών, από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά, ή πολυετή υψηλά (!) Όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένουν σημαντική διόρθωση για να τοποθετηθούν και αυτές είναι η σημαντικές "εφεδρείες" για το Χ.Α., αν η κίνησή του δεν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των πολλών και συνεχίσει ανοδικά, μόνο με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτο και το πρόσφατο placement στη Folli Follie Group, καθώς τέτοιες κινήσεις, παραδοσιακά, γίνονται στην έναρξη, ή στο τέλος κάθε ανοδικού κύκλου!

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, σηματοδοτεί την μείωση του "Country risk" και αυτή, από μόνη της, αποτελεί σημαντικό "καύσιμο" ανόδου για το Χ.Α., ιδιαίτερα αν οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να διεκδικούν πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Φαίνεται πως μετά από ένα μεγάλο διάστημα επενδυτικής και συναλλακτικής απαξίωσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά επανέρχεται στα μόνιτορ των Ξένων χαρτοφυλακίων και διαχειριστών.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους παράγοντες της Αγοράς, επίπεδο - "σηματωρός", μεσοπρόθεσμα, μπορεί να αποδειχθούν οι 1400 μονάδες, καθώς αυτά είναι τα χαμηλά του 1998, τα χαμηλά του 2003 και τα χαμηλά του 2008. Όσο κρατούσε αυτά τα επίπεδα η Αγορά, εδώ και μια 20ετία, δεν διαλύονταν χαμηλότερα. Όταν τα διέσπασε πτωτικά, διαλύθηκε κυριολεκτικά. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα του Γενικού Δείκτη, ακόμα και στα πρόσφατα χαμηλά, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν μετοχές εταιρειών με εξαιρετικές αποδόσεις και αξιοπρόσεκτα μερίσματα - επιστροφές κεφαλαίων.

Από την άλλη, λόγω του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Χ.Α., όλοι οι παράγοντες της Αγοράς συμφωνούν ότι οι βασικοί δείκτες δεν μπορούν να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα, αν δεν υπάρξει η "υπέρβαση" από τις Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μπορεί να έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 90% από τις τιμές ελάχιστων χρόνων πριν.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μπορεί ο τίτλος της Alpha Bank (+1,35%) να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με τα μικρότερα κέρδη από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, όμως για αρκετούς από τους traders συνεχίζει να αποτελεί τον "σηματωρό" του κλάδου. Τεχνικά, ανοδική διάσπαση των 2,26 ευρώ, μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 2,36 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,21 και κύρια τα 2,16 ευρώ.

Από τον μη Τραπεζικό 25αρη, πολύ καλή η εικόνα του Σαράντη (+2,87%), που ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα έδειξε να επηρεάζεται από την χθεσινή αποκοπή μερίσματος, τουλάχιστον ικανοποιητική η εικόνα της Μυτιληναίος (+2,37%), ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η, σε πλήρη εξέλιξη, "κόντρα" μεταξύ Ελ. Πετρελαίων (+3,63%) και Motor Oil (+4,78%), έστω και αν ο πρώτος τίτλος κινείται σε υψηλά 32 μηνών και ο δεύτερος σε υψηλά 10ετιας, καθώς η κεφαλαιοποίηση της πρώτης εταιρείας έχει αναρριχηθεί στα 1,83 δισ. ευρώ και χάνει με "σκληρό φώτο - φίνις" από την δεύτερη (κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ).

Πραγματική "τραγική φιγούρα" η μετοχή του ΟΛΠ συνεχίζει να επιβεβαιώνει την "χρηματιστηριακή μοίρα" των εταιρειών, που έχουν Ξένο βασικό μέτοχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών του FTSE25 και για τις προηγούμενες 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σημείωνε τα χαμηλότερα κέρδη (0,2%), ενώ από την αρχή του χρόνου ήταν ο μοναδικός τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος μέχρι και χθες σημείωνε απώλειες 0,5% (!)

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σήμερα η μετοχή "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών, πιθανόν "εμπνευσμένη" και από τα "πακέτα" προσυμφωνημένων συναλλαγών που σημειώθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 14,22 ευρώ (+7,4%), όμως ακολούθησε διόλου ευκαταφρόνητο "χώσιμο" και το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στα 13,81 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 4,31% και συνολικό όγκο 134878 τεμ. και όλα αυτά για έναν τίτλο που παραμένει επιδεικτικά απών σε κάθε ανοδική κίνηση του Χ.Α.

Τεχνικά, αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 14,10 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 15,30 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 13,60 ευρώ και "stop" στα 12,95 ευρώ.

To διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή του έτους

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετοχή έχει μείνει πίσω και αν συνεχίσει να ανοδικά θα συμπαρασύρει ψηλότερα και τον ΟΛΘ (+1,73%) που σήμερα πραγματοποίησε συναλλαγές ... 15μερου, όμως και εδώ η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Εννοείται ότι συνεχίστηκαν οι "συγκινήσεις" για τους "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Έχουμε και λέμε, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορρές (+8,11%), αλλά και την εντυπωσιακή Ελινόιλ (+9,23%), ενώ επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Profile (+8,04%), έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας (+12,78%).

Εννέα ανοδικές συνεδριάσεις και δύο διορθωτικές, στις τελευταίες έντεκα για το Γαλαξίδι (+6,4%), "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Ικτίνος (+1,76%), συνεχίστηκε η "παράλληλη κίνηση" και η προσπάθεια "συγκριτικών αποτιμήσεων" για Νηρέα (+1,17%) και Σελόντα (+9,78%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+5,44%), ενώ ίσως αξίζει αυξημένης προσοχής η "μονομπλόκ" κίνηση στον Μουζάκη (+7,95%).

Συνεχίζουν πλαγιοανοδικά οι MIG (+1,64%) Cenergy (+0,57%), Fourlis (+4,68%), Ευρ. Πίστη (+0,65%), Ιασώ (+0,64%) και ΕΥΑΘ (+7,52%), ενώ, από την άλλη, ο Κέκροπας (-6,49%) συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,29%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο άνω όριο της ζώνης αντίστασης 2094 - 2108 και αυτό δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι πρώτες στηρίξεις στις 2057 - 2047 και 2024 μονάδες. Να σημειωθεί ότι η ενε εξελίξει ανοδική κίνηση έχει συντελεστεί, χωρίς το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών που θέλει να συμμετάσχει να έχει πάρει θέσεις, αλλά και αρκετούς συμμετέχοντες να έχουν πουλήσει περιμένοντας διόρθωση. Η Αγορά, καλώς, ή κακώς δεν "κερδίζεται" μόνο με την ψυχολογία, αλλά με στρατηγική και κανόνες. Η τάση πάντα είναι ο "αρχηγός", είναι αυτή που δίνει και τις αποδόσεις και στην παρούσα φάση δείχνει "φίλος" των συγκρατημένα αισιόδοξων!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Εκπληκτικό το σερί των 12 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και το Κρατικό δεκαετές ομόλογο να καταγράφει νέα πολυετή υψηλά" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

"Ευγενική" και η "χορηγία" των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, που καταγράφουν νέα υψηλά, με τρανότερα παραδείγματα τον DAΧ (ιστορικό ρεκόρ) και τον Γαλλικό CAC40 (υψηλό οκταετίας), στον απόηχο της επικράτησης Μακρόν, στις Προεδρικές εκλογές της 2ης μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Με το Eurogroup της 22ας Μαϊου να πλησιάζει και την πρόθεση προώθησης σημαντικού μέρους των "προαπαιτούμενων", ίσως να έρχεται πιο κοντά η ώρα ένταξης των Ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα δώσει νέα ανάσα στον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο της Χώρας και μέσω αυτού, ευελπιστούμε, στην υπόλοιπη πραγματική Οικονομία.

Όσο θα περιορίζεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τόσο ευνοϊκότερες θα είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συγκεκριμένους τίτλους. Σε αυτά τα πλαίσια, Ξένα κυρίως, χαρτοφυλάκια μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο "ραντάρ" τους, προσβλέποντας σε επικείμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η κατακόρυφη αύξηση του όγκου συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών πιστοποιεί την ανοδική τάση, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εντολές εξόδου, που θα αποτρέψουν τον "εγκλωβισμό" σε υπεραγορασμένα, σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, επίπεδα τιμών.

Όσοι ακόμη δεν έχουν ακόμη πειστεί, παρά το φρενήρες ράλι του τελευταίου ενάμιση, περίπου, μήνα, το οποίο παραπέμπει σε "χρυσές" χρηματιστηριακές περιόδους "bull market" των 2 προηγούμενων δεκαετιών, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι μέρος του αυξημένου τζίρου των τελευταίων συνεδριάσεων οφείλεται σε "ξεφόρτωμα" τίτλων και κατοχύρωση κερδών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες κινήσεις.

Η, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, εκτίναξη του Relative Strength Index στο 89% απεικονίζει ακριβώς την "overbought" εικόνα της Αγοράς.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, επόμενη, ψυχολογική κυρίως, αντίσταση για το Γενικό Δείκτη υπάρχει στις 800 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι το κλείσιμο του ΓΔ πριν την επιβολή των "capital controls", το Καλοκαίρι του 2015, ήταν στις 797,52 μονάδες.

Στο μακροχρόνιο διάγραμμα, σειρά αντιστάσεων υπάρχει στις 857 μονάδες, από την Άνοιξη του 2015. Όσο η Αγορά καταγράφει νέα υψηλά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που "ακολουθούν" την τάση. "Από πλευράς στηρίξεων, έχουμε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης, στις 756 μονάδες, να έχει τη δική του σημασία, με τη ζώνη τιμών μεταξύ 718 και 712 μονάδων να ακολουθεί" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+1,05%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Κορεάτη Kospi (-0,99%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με ήπια διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπως ενημέρωσε σήμερα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό αντανακλά επιτάχυνση από το 0,9% του Μαρτίου, ενώ ξεπέρασε ελαφρώς και την πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για αύξηση 1,1%. Οι τιμές παραγωγού επιβραδύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,7%, έναντι 7,6% το Μάρτιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανία εμφάνισε το Μάρτιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε σε 30,2 δισ. ευρώ το Μάρτιο, όπως ενημέρωσε η "Destatis", αναφερόμενη σε στοιχεία που έχουν προσαρμοστεί βάσει εποχικών αλλαγών. Το Μάρτιο του 2016 το πλεόνασμα ήταν 29,1 δισ. ευρώ. Το νούμερο σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μηνιαίο πλεόνασμα από όταν άρχισαν να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία, μετά την επανένωση της Χώρας το 1991.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε το Μάρτιο κατά 2% στο μήνα, έπειτα από ένα αδύναμο ξεκίνημα έτους. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 1%.

"Η ανεργία στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερη απ’ ότι καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, κάτι που συνεχίζει να πιέζει την ανάπτυξη μισθών", έδειξε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα. "Η έκθεση εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με το αν η Τράπεζα μπορεί να αρχίσει, σύντομα, να περιορίζει την τόνωση", επισημαίνει το Reuters.

"Είναι πολύ νωρίς ακόμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να 'κηρύξει νίκη' στον αγώνα της για αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, στον στόχο του περίπου 2%", δήλωσε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "τα οφέλη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής υπερέχουν ξεκάθαρα των πιθανών παρενεργειών".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άλμα 0,5% τον προηγούμενο μήνα, μετά από μια αύξηση 0,1% το Μάρτιο. Ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας αύξησης των τιμών εισαγωγών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,2% τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%

Στο 1,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Απρίλιο, από 1,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό επίσης 1,6% σε ετήσια βάση, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

"Η Οικονομία της Ελλάδας επανέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν περαιτέρω και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά", ανέφεραν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας. Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα, εκτίμησαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2017 θα είναι 2% και το 2018 θα είναι 2,2%.

"Η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στις 22 Μαΐου στο Eurogroup", εκτιμά η Citi σε σχόλιό της και όπως επισημαίνει αυτό αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Στα 2 από 2,5 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". H χρηματιστηριακή αποδίδει τη μείωση της τιμής - στόχου στις νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις για το κομμάτι των Κατασκευών. Παράλληλα στέκεται στα αμυντικά χαρακτηριστικά της μετοχής αλλά και στις θετικές ταμειακές ροές της εταιρείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx η εισηγμένη θα καταγράψει φέτος ζημιές 8 εκατ. και έσοδα 1,74 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών, οι μετοχές των εταιρειών Ναυτεμπορική (-15,62%) και Μπήτρος (-18,71%) μεταφέρθηκαν από την Κύρια Αγορά στην Κατηγορία Επιτήρησης, σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.4. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι μετοχές των εταιρειών Λανακάμ (0%), Λεβεντέρης (0%), από την Κύρια Αγορά, καθώς και οι μετοχές της εταιρείας Βιοτέρ (0%) από την Κατηγορία Επιτήρησης μεταφέρονται στην Κατηγορία Προς Διαγραφή, λόγω χαμηλών ετήσιων συνολικών εσόδων (<€2 εκατ.).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, όμως πολύ γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το χαμηλό ημέρας των 776,31 μονάδων (-0,26%). Από τις 11.46 και μετά ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 790,2 μονάδες (+1,52%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας στις 792,14 (+1,77%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 791,97 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,75%.

Ο τζίρος έφθασε στα 128,2 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ και Folli Follie Group.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ και Grivalia.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τιτάν, Viohalco, Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

-----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η "βόρεια" κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (139.949 συμβόλαια).

Στα 6.146 συμβόλαια του δείκτη (από 6.372 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.105, 1.518 για τον Μάιο, 575 για τον Ιούνιο και 12 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.097) κινήθηκε μεταξύ 2.070 και 2.105,5 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (700.000 Εθνική, 5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.503), Πειραιώς (68.008), Εθνική (31.541), MIG (10.981), Alpha Bank (7.972), ΔΕΗ (514), ΟΤΕ (432), Ελλάκτωρα (420), Μυτιληναίο (1.120), ΟΠΑΠ (208), Viohalco (566), Ελ. Πετρέλαια (226), ΓΕΚ (469), Cenergy (637), Folli Follie Group (154), Motor Oil (223), ΕΧΑΕ (212), ΟΛΠ (272), Intralot (303).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.754), MIG (75.026), Eurobank (46.023), Εθνική (76.449) και Πειραιώς (217.682).

Να σημειωθεί ότι έκλεισε μικρή "long" θέση στην Alpha Bank.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v