Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq και Apple στη Wall Street, νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX (*), κοντά σε υψηλό 21 μηνών επιστρέφει ο Stoxx 600. Kαι στο ΧΑ εντείνεται η προσπάθεια επανάκτησης των μεγάλων απωλειών, που προκάλεσαν οι ιστορικές εξελίξεις στο διάστημα 26 Ιουνίου-3 Αυγούστου 2015.
Η επαναφορά του ΧΑ και δη του τραπεζικού κλάδου στα προ capital controls επίπεδα σηματοδοτεί την προεξόφληση της προοπτικής σταδιακής επιστροφής στη στοιχειώδη κανονικότητα, με το χρηματιστήριο ως προπομπό και μηχανισμό προεξόφλησης να αποτυπώνει αυτές τις προσδοκίες, αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Το αν θα κερδηθεί ή όχι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε (ει μη μόνον να ελπίζουμε και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην επίτευξή του), πλην όμως σε αυτή την προοπτική δείχνουν να ποντάρουν εδώ και εβδομάδες τα πανίσχυρα ξένα χέρια και οι γνώστες-insiders. Αυτοί ήξεραν γιατί από τις αρχές Απριλίου «έστηναν» τις βάσεις για το... πάρτι που έχει ξανακάνει το Χρηματιστήριο «πρώτο θέμα», το ΧΑ μεταξύ των πρώτων σε απόδοση διεθνώς, με τους Financial Times (και όχι μόνον) να εκθειάζουν το... ράλι στα ελληνικά ομόλογα κ.λπ.
Αναμφίβολα βοηθά το καλό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, η συνεχής άνοδος της Wall Street πριν καν από τις εκλογές και την επικράτηση Τραμπ, αλλά και από τα ιστορικά υψηλά του DAX που αποτυπώνουν την περαιτέρω ενίσχυση του Βερολίνου στην Ευρώπη.
Αδιαμφισβήτητα συμβάλλει η... ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης, που υλοποιεί αυτά που αρέσουν στις «αγορές», η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, η σταθερή ενίσχυση των σημαντικών ελληνικών πολυεθνικών ομίλων, η επιμονή των ξένων σε συγκεκριμένες εισηγμένες. Οπως σημειώναμε σε πρόσφατη ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, μόλις 13 δεικτοβαρείς εισηγμένες/μετοχές επηρεάζουν κατά 73% την πορεία του Γενικού Δείκτη, συνεπώς ο ΓΔ μπορεί να πάει και... 1.000 μονάδες μόνο με αυτά τα blue chips και χωρίς στην πραγματική οικονομία, κοινωνία να περνά καν ελάχιστη βελτίωση της κατάστασης, απεναντίας.
Η δυναμική και η... αδιόρθωτη κίνηση του ΧΑ εδώ και 11 συνεδριάσεις έχει ξαφνιάσει και τους πιο αισιόδοξους, σε σημείο που όσοι χθες προσυνεδριακά βλέπαμε διόρθωση (σε κλείσιμο) να διαψευστούμε πανηγυρικά.
Ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναλύει τα τι και πώς του 11 στα 11, με τον Γενικό Δείκτη στις 778,37 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.038 και με τον FTSE25 στις 2.081,21 μονάδες. Σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές 154,6 εκατ. μετοχές και τζίρο 141,3 εκατ. ευρώ (χωρίς τα πακέτα για το 1,71% του FF Group στα 119 εκατ.), το 43% άλλαξε χέρια στις τράπεζες, δηλαδή περί τα 62 εκατ. ευρώ (λιγότερα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας...).
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με μεγάλο στοίχημα, όπως είχαμε πει, την επανάκτηση των 1.240 μονάδων (υψηλό 52 εβδομάδων) ως ένα πρώτο εδραίο βήμα για τον απεγκλωβισμό από τον ιστορικό πυθμένα, θυμίζοντας πως ο ΔΤΡ στην πρώτη συνεδρίαση της επαναλειτουργίας του -στις 3 Αυγούστου 2015- κατέρρεε 29,92% στις 9.232,60 μονάδες. Θέλω να δείξω πού ήταν ο κλάδος εκείνη την τραυματική περίοδο, πόσο υποχώρησε/απαξιώθηκε υποχωρώντας έως τις 563,21 (της 6ης Ιουλίου 2016) και έκτοτε προσπαθεί να συμμαζέψει τα... συντρίμμια του. Πρακτικά ακόμη και στο υψηλό 52 εβδομάδων να φθάσει, στις 1.240 μονάδες, θα έχουν γίνει μόλις 2-3 βήματα, μπροστά στα πολλά περισσότερα που θα πρέπει να ανακτηθούν στη συνέχεια.
Επιστρέφουμε στα... βραχυπρόθεσμα, καθώς η εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου των 780/785 μονάδων (**) όπως είχε έγκαιρα τεθεί είναι πλέον θέμα λεπτομερειών, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί αλλά και με την πλειονότητα των ισχυρών blue chips να συνεχίζει την ενίσχυσή της (έχοντας ξεκινήσει πολύ πιο πριν τις τράπεζες).
Το αν οι 780/785 μονάδες επιτευχθούν με ή χωρίς διόρθωση (ενδοσυνεδριακή ή όχι) μικρή σημασία έχει, καθώς οι ενδείξεις, οι... δείκτες παραμένουν φιλόδοξα long, με τον ΔΤΡ να έχει ως μεγάλο στόχο τις 1.240 (δηλαδή ένα 20% υψηλότερα...).
Το σημαντικό είναι πως συνεχίζεται η ενίσχυση ομίλων και εταιρειών όπως λ.χ. της Coca Cola (στα 9,53 δισ. η αποτίμηση), της Motor Oil (που όλο και πλησιάζει τον στόχο των 2 δισ.), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του ΤΙΤΑΝα (στο 1,97 δισ.), του Μυτιληναίου, αλλά και τόσων άλλων δυνάμεων από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Εκ του σύνεγγυς και όλο και περισσότερες δυνάμεις της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, από τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου δειλά δειλά επανεργοποιήθηκαν αρκετά εγχώρια σχήματα, επαγγελματίες, βασικοί μέτοχοι, χρηματιστές, γεγονός που κατά την εκτίμησή μας είναι ίσως από τα μεγαλύτερα κέρδη αυτού του ανοδικού κύκλου και της ανάπτυξης της αγοράς τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
(*) Σημειώναμε τη Δευτέρα ως σημαντική τη νίκη της Μέρκελ/CDU στο μικρό κρατίδιο του Σλέβιχ-Χολστάιν, ενόψει της σημαντικής αναμέτρησης αυτή την Κυριακή στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας στη Βεστφαλία-Ρηνανία, όπου μία νέα ένατη επικράτηση της Μέρκελ/CDU θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την κυβερνητική παράταξη, με ορίζοντα τις ομοσπονδιακές στις 24 Σεπτεμβρίου. Προοπτική που θα προεξοφλούνταν και χρηματιστηριακά στη Φρανκφούρτη.
(**) Τα εύσημα στον φίλο Βασίλη Μαρκάκη και τις τόσο εύστοχες αναλύσεις του, που είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε σε άσχετο χρόνο στον Εκηβόλο.