Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έγινε το 11 στα 11 στο Χρηματιστήριο

Με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2% και τις αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή να επιστρέφουν σε επίπεδα 2012 συνεχίστηκε το ράλι ανακούφισης. Ποιες μετοχές ανέσυραν τον ΓΔ από το κόκκινο. Το placement στα Folli και η αναμονή για… διόρθωση.

Πώς έγινε το 11 στα 11 στο Χρηματιστήριο

Μπορεί το "κουδούνι" της λήξης να βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να προσθέτει ακόμα μία ανοδική συνεδρίαση, όμως χωρίς αμφιβολία η σημερινή "νίκη" των αγοραστών ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή και για όσους προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, ίσως ισχύει το χρηματιστηριακό ρητό "μας πήραν τα χαρτιά, πατριώτη" (!)

Και ασφαλώς αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γύρισμα των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο και στο κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών (στο υψηλό ημέρας έκλεισαν 10 μετοχές του FTSE25) παρά τις αξιοσημείωτες, αρχικές, απώλειες, ή στο γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε ποδοσφαιρική ενδεκάδα από συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά περισσότερο διότι η σημερινή συνεδρίαση έδειξε δύο ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την συνέχεια, αν αυτό το επιτρέψουν οι Διεθνείς Αγορές.

Πρώτο θετικό χαρακτηριστικό, ο πλουραλισμός των επιλογών, από πλευράς αγοραστών, ο οποίος φάνηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη και στα δύσκολα πρωινά, όταν βρέθηκαν υπό σχετική πίεση οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και οι αγοραστές γύρισαν τους δείκτες με εναλλακτικές τοποθετήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης (+3,06%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 981,27 μονάδες (-2.57%), ο τίτλος της Αlpha Bank (+0,91%) μέχρι τα 2,14 ευρώ (-2,73%), της Εθνικής (+4,69%) μέχρι τα 0,309 ευρώ (-3,44%), της Eurobank (+4,73%) μέχρι τα 0,826 ευρώ (-2,25%) και της Πειραιώς (+3,98%) μέχρι τα 0,221 ευρώ (-2,21%).

Δεύτερο θετικότατο στοιχείο, η διαφαινόμενη, σταδιακή, αλλαγή "ποιότητας" των ενεργών χαρτοφυλακίων που δεν απαρτίζονται μόνο από traders που "αλλάζουν στρατόπεδο" χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, στην πρώτη αλλαγή κλίματος, αλλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και χαρτοφυλάκια μεγαλύτερου επενδυτικού ορίζοντα, τα οποία έδειξαν διαθέσεις να στηρίξουν, εμπράκτως, θέσεις και επιλογές και αυτό έχει την σημασία του για την συνέχεια (!)

Στα άξια αναφοράς το placement στη μετοχή της Folli Follie Group που έγινε μέσω του Χ.Α., στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Διατέθηκαν συνολικά 1.150.000 μετοχές, ή το 1,71% της εταιρείας, στην τιμή των 20,00 ευρώ σε Ξένους Θεσμικούς επενδυτές. Η αξία του "πακέτου" αντιστοιχεί σε 23 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση των τίτλων έγινε από μέλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Το "βιβλίο επιταχυνόμενων προσφορών" (accelerated book building) "έτρεξε" η Credit Suisse.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 20,22 ευρώ (-5,95%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 20,4 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 5,12%.

Αν ληφθεί υπ΄ όψιν η "παράδοση", δύσκολα ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ δεν θα "γράψει" στο ταμπλώ την τιμή του placement, έστω και ενδοσυνεδριακά.

Επίσης από σήμερα, ο τίτλος της Σαράντης (+0,17%) διαπραγματεύθηκε στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,1750 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,14875 ανά μετοχή).

Το σχόλιο της Merit Sec

"Ο σταθερά υψηλός τζίρος υποδηλώνει ότι υπάρχουν 'καύσιμα' για να τροφοδοτηθεί περαιτέρω άνοδος. Επίσης, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται στα επίπεδα του Καλοκαιριού του 2014, οπότε και βγήκαμε στις Αγορές για 2 δισ. ευρώ. Η επιτυχής ανανέωση της συγκεκριμένης έκδοσης (λήξης 17/07/2017) θα είναι ένα σημαντικό νέο για την Χώρα. Ωστόσο, μέχρι τότε, η Αγορά θα ζητά 'πατήματα' και σε μακροοικονομικά μεγέθη, για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, έστω και με χαμηλότερη ορμή. Οδεύουμε για άλλη μία θετική εβδομάδα, με πιθανό άνω όριο ακόμη και τις 780 μονάδες. Τέλος, σημειώνουμε ότι μία διόρθωση μέχρι την περιοχή των 740 μονάδων, δεν αποτελεί πρόβλημα, όποτε κι αν έρθει" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, τη δέσμευση της Ελλάδας να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021, ή το 2022, προβλέπει το προσχέδιο του μνημονίου, δείγμα ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα παραμένει ανοικτή

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με αργά και σταθερά βήματα, τα οποία θα ευθυγραμμίζονται με τη βελτίωση του κλίματος στην Οικονομία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό Σύστημα, θα υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των 'capital controls', τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης".

Ασφαλώς και είναι ευνόητο, ότι η σημερινή, ενδέκατη, συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έγινε αφορμή ο Γενικός Δείκτης να "δει" νέο, υψηλότερο κλείσιμο από την επιβολή των "κεφαλαιακών ελέγχων" και μετά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άφησε πίσω του την μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα εποχή και απειλεί τα υψηλά 11μηνου (βλ. διάγραμμα).

Άφησε πίσω του το Brexit ο τραπεζικός δείκτης

Συνεχίστηκαν τα θετικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, όπου μπορεί οι αποδόσεις του Ελληνικού 2ετους να ακολούθησαν πλάγια κίνηση, όμως αυτές του 10ετους παρουσίασαν νεότερη, μικρή, αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε την εύκολη απορρόφηση της προσφοράς από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ όλο και περισσότεροι από τους εν δυνάμει αγοραστές προχωρούν σε τοποθετήσεις, διαβλέποντας ότι οι αποτιμήσεις δεν έχουν την "διάθεση" να υποχωρήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Από την άλλη, ο ικανοποιητικός τζίρος, συνεχίζει να διατηρεί το θετικό momentum και το σκηνικό δύσκολα θα αλλάξει όσο οι Διεθνείς Αγορές κινούνται προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, καθώς το "έξυπνο χρήμα" θα συνεχίσει να αναζητά Αγορές που, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω, ή απέχουν ελάχιστα από την πολυετή εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης (!)

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ, στους "θαρραλέους" που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και απεκόμισαν σημαντικές υπεραξίες και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι μετοχές που αξίζουν αναφοράς.

Πρώτα απ΄ όλα η Motor Oil (+5,88%), όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε και δεύτερη, έντονα ανοδική συνεδρίαση, αλλά και διότι, μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 10ετιας (!), Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 16,61 - 16,80 ευρώ, δημιουργούνται νέα τεχνικά δεδομένα.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τέρνα Ενεργειακή (+3,67%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,18 ευρώ παραμένει "super bull", με πρώτο στόχο τα 3,60 ευρώ και "stop" στο "long" στα 3,07 ευρώ.

Νέα υψηλά 32 μηνών (βλ. διάγραμμα) για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,48%). Τα κλεισίματα υψηλότερα των 5,65 ευρώ, δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,40 ευρώ.

Σε υψηλά 32 μηνών τα ΕΛΠΕ

Επίσης σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ΔΕΗ (+0,26%) "ψάχνει" τα 4,00 ευρώ σε πρώτη και τα 4,30 ευρώ σε δεύτερη φάση, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,12%) τα 3,40 ευρώ σαν πρώτο στόχο, ενώ προσοχή θέλει και η ΕΧΑΕ (+2,10%) που η αύξηση των συναλλαγών την βοηθά να "στοχεύσει" στα 5,50 ευρώ.

Νέο υψηλό 35 μηνών για τον Τιτάνα (+2,49%), ενώ σε νέα υψηλά 8,5 ετών και πλέον, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η προνομιούχος μετοχή (+2,27%).

Όλο και περισσότεροι οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τις "ελαφρές ταξιαρχίες" αλλά και για χαρτοφυλάκια που βρίσκουν ευκαιρίες απεγκλωβισμού.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+8,19%), σταθερό αγοραστή δείχνει να έχει το Γαλαξίδι (+8,76%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Ελινόιλ (+2,26%) όπου για να βγει προσφορά πρέπει ο τίτλος να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, ενώ "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Ικτίνος (+2,98%).

Προσπάθησε να αντιδράσει μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις η Newsphone (+4,57%), ελάχιστα απέχει από το υψηλότερο κλείσιμο "ever", των 2,25 ευρώ, η Κρι Κρι (+4,21%), ενώ και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Κέκροπας (-8,39%).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι MIG (+5,17%), Cenergy (+0,46%), Ιασώ (+3,13%), Ευρ. Πίστη (+10,43%), ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+0,82%) και Νηρέας (+8,44%), κίνηση που έφερε αντανακλαστική αντίδραση και από την Σελόντα (+8,24%).

Αρχίζουν να "ξαναδιαβάζουν" τα βιβλία τους αρκετοί από τους τεχνικούς αναλυτές και είναι βέβαιο ότι αν ο Γενικός Δείκτη συνεχίσει ανοδικά χωρίς να "κοντοσταθεί" στην θεωρητικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 785 - 800 μονάδων, θα έχουμε καταστάσεις ανατροφοδοτούμενης ανόδου από εσπευσμένες τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων που παραμένουν εκτός Αγοράς (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην τελική ευθεία, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου που προσδοκάται να αποφασίσει την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης. Για το σκοπό αυτό, 140 προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 18/5, με τα 88 από αυτά με διαδικασία νομοθέτησης, ή έκδοσης Υπουργικής απόφασης και την Κυβέρνηση να υπενθυμίζει καθημερινά 'όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους'. Με την υλοποίηση των παραπάνω, αυξάνει η πιθανότητα για απόφαση της ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών από την ΕΚΤ εντός του Ιουνίου, ενώ ακόμη και η διενέργεια μιας μικρής έκδοσης ομολόγου προς τις Αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί για το εγγύς μέλλον, δηλαδή εντός του Ιουλίου. Θα είναι δε σε αναμονή οι ανακοινώσεις των Οίκων πιστοληπτικής ικανότητας που περί το Σεπτέμβριο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελληνική Οικονομία" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ευλόγως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει ένα διψήφιο σερί διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων κινούμενο προς τις παρυφές των 800 μονάδων, βοηθούμενο και από το θετικό, για τις Αγορές, αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.

Οδηγός του είναι ο πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος, όπου καθημερινά διενεργείται πάνω από το 60% των συναλλαγών, για τον οποίο ωστόσο οι εκτιμήσεις των Διεθνών Οίκων είναι ακόμη συγκρατημένες. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα NPLs οφείλει να δρομολογηθεί με "άλλους ρυθμούς" στο επόμενο διάστημα, ώστε να σταματήσει η καχυποψία μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον.

Παράλληλα, θεαματική είναι και η αποκλιμάκωση των spreads, οδηγώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην περιοχή του 5,5%. Επιπλέον, η απνευστί κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε συνδυασμό με την ενδοσυνεδριακή ολοκλήρωση των διορθώσεων, συνιστούν ένδειξη αλλαγής της φυσιογνωμίας των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά.

Είναι δηλαδή πιθανή η αυξημένη δραστηριοποίηση κεφαλαίων επενδυτικού χαρακτήρα, προεξοφλώντας ότι επενδυτικές ροές είναι πιθανό να εμφανιστούν και στην Οικονομία που συνεχίζει να βιώνει την πολυετή ύφεση.

Θα χρειαστούν ωστόσο πιο χειροπιαστές ενδείξεις (π.χ. έναρξη συγκεκριμένων έργων) αν και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα στις 11/5 θα περιβληθεί από υψηλό επικοινωνιακό θόρυβο, σε σχέση με τις προσδοκίες επενδυτικών σχεδίων.

Στις Διεθνείς Αγορές, η νίκη Μακρόν διαμορφώνει θετικές προσδοκίες για το ξεκίνημα συζητήσεων για μια διαφορετική Ευρώπη, με την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων να επαναπροσδιορίζεται .Στην πραγματικότητα, οι δυσκολίες της Γαλλογερμανικης συνεννόησης μόλις τώρα ξεκινούν για το νέο Γάλλο Πρόεδρο.

Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές Αγορές υιοθετούν το αισιόδοξο σενάριο, θεωρώντας ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της Ε.Ε. θα ξεπεράσουν σύντομα εκείνους των ΗΠΑ.

"Μάλιστα, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας που αναγγέλθηκαν την Παρασκευή, αυξάνουν την πιθανότητα μιας νέας αναπροσαρμογής των παρεμβατικών επιτοκίων της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους 'πονοκεφάλους' του Προέδρου Trump που επιδιώκει με το αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο την 'εδώ και τώρα' επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Αμερικανική Οικονομία" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Kospi (+2,3%) και Hang Seng (+1,27%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,53%).
Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ιαπωνική Κυβέρνηση, οι συνολικοί μισθοί κατέγραψαν πτώση 0,4% στο έτος, έναντι αύξησης 0,4% το Φεβρουάριο. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από το Μάιο του 2016 και μετά. "Ο βασικός μισθός υποχώρησε κατά 0,1%, έναντι ανόδου 0,2% τον προηγούμενο μήνα", μεταδίδει το MarketWatch.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Μάρτιο. Έπειτα από προσαρμογή, σημείωσε πτώση 0,4% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία "Destatis". Οι οικονομολόγοι της "Wall Street Journal" ανέμεναν πτώση 0,8%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,4% από το Φεβρουάριο, σε προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν 2,4%, γνωστοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία. Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε σε 19,6 δισ. ευρώ, από 21,2 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι της "WSJ" ανέμεναν πλεόνασμα 20,9 δισ. ευρώ.

Αλλάζοντας Ήπειρο, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 0,2% στις ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τα προκαταρκτικά στοιχεία, που είχαν δείξει πτώση 0,1%. Υψηλότερα αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν το συγκεκριμένο μήνα κατά 0,3%, αντί για 0,2%.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε υψηλό οκτώ μηνών το Μάρτιο. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 61.000 στα 5,74 εκατ. από 5,68 εκατ. το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στα 5,73 εκατ.

Ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, τόνισε πως αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει το "tapering" του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης γύρω στον Σεπτέμβριο. "Η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να περιοριστεί", δήλωσε σήμερα ο Weber μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Τόκιο. "Προσδοκία μου είναι πως τον Ιούνιο θα αφαιρέσουν ένα μέρος της τάσης χαλάρωσης που ακόμη έχουν στη ρητορική τους και γύρω στον Σεπτέμβριο, πιθανώς, θα ανακοινώσουν πως πρόκειται να περιορίσουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, πράγμα που θα κάνουν σε περίοδο έξι έως εννέα μηνών μέσα στο 2018", τόνισε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Euroxx Sec. επαναδιατυπώνει τη σύσταση "overweight" για το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου, ενώ δίνει νέα τιμή - στόχο στα 2,86 από 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,1 από 0,9 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,42 από 0,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 0,36 από 0,30 ευρώ για την Πειραιώς.

"Στα 37,8 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 7,1% σε ετήσια βάση", προβλέπει η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 10,80 ευρώ και τη σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Τα έσοδα του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 924 εκατ., έναντι 929 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2016.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 755,96 μονάδες (-0,98%), όμως μετά τις 12.19 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έως τις 776,76 (+1,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 776,23 (+1,68%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 778,62 (+1,99%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 778,37 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,96%.

Ο τζίρος έφθασε στα 141,3 εκατ., από τα οποία τα 25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΛΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν τι 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Μέτκα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ο τίτλος της Folli Follie Group σε επαφή με το "πράσινο".

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημαντική μεταβλητότητα αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (147.519 συμβόλαια).

Στα 6.372 συμβόλαια του δείκτη (από 6.274 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.793, 2.589 για τον Μάιο, 1.191 για τον Ιούνιο και 13 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.071,75) κινήθηκε μεταξύ 2.022,75 και 2.078,5 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.491), Πειραιώς (73.010), Εθνική (35.866), MIG (8.028), Alpha Bank (6.521), ΔΕΗ (1.479), ΟΤΕ (687), Ελλάκτωρα (595), Μυτιληναίο (565), ΟΠΑΠ (363), Viohalco (353), Ελ. Πετρέλαια (525), ΓΕΚ (817), Cenergy (107), Folli Follie Group (765), Motor Oil (313), ΕΧΑΕ (243), ΟΛΠ (229), Intralot (296).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.944), MIG (71.882), Eurobank (48.296), Εθνική (79.394), Μυτιληναίος (10.233) και Πειραιώς (206.397).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.397 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v