Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 760 επιστρέφει ο ΓΔ

Θετικό γύρισμα στην αγορά, που ανακάμπτει από τις πρωινές απώλειες. Πιέζονται οι τράπεζες μετά το ανοδικό κρεσέντο. Σε νέα ιστορικά υψηλά η Coca Cola, υπεραποδίδει η MOH, άνοδος για ΔΕΗ. Προάγγελος ανάλογων κινήσεων το placement στη Folli.

ΧΑ: Πάνω από τις 760 επιστρέφει ο ΓΔ

Ανοδικά μετά τη χθεσινή κατοχύρωση κερδών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ.

Σε ένα λίγο ως πολύ αναμενόμενο «άνοιγμα» της αγοράς, οι πωλητές πέρασαν από τις πρώτες κιόλας εντολές στο σύστημα ρευστοποιήσεις για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια την υποχώρηση και των τριών βασικών δεικτών.

Αυξημένες μεν συναλλαγές και τζίρος σε απόλυτα μεγέθη, πλην όμως περιορισμένες καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε δύο μεγάλα πακέτα μετοχών του FF Group (όπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για την αγορά.

Περιορισμένες ουσιαστικά οι συναλλαγές και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες όσον αφορά στη ροή, σύνθεση και ταχύτητα των εντολών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 757 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών προς τις 986 και ο FTSE25 προς τις 2.023 μονάδες. Συνεπώς και με γνώμονα την τεχνική μέτρηση των τριών βασικών δεικτών, η διόρθωση έχει και άλλο περιθώριο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, έχει τεθεί ως σημαντική η στήριξη στις 980 μονάδες, όπου και θα γίνει η πρώτη σοβαρή αναμέτρηση πωλητών - αγοραστών.

Ομως αυτό που αποκτά ενδιαφέρον με αφορμή το σημαντικό placement που ανακοινώθηκε για το FF Group (για 1,15 εκατ. μετοχές για 23 εκατ. ευρώ) είναι το ενδεχόμενο μία τέτοια κίνηση να αποτελεί προοίμιο για ανάλογες ενέργειες και από άλλες εισηγμένες.

Οπως εξηγούσαν νωρίτερα στο Euro2day.gr χρηματιστές που ενεργούν για λογαριασμό άλλων εισηγμένων, η σημαντική βελτίωση της αποτίμησης πολλών εταιρειών σε συνδυασμό με την προοπτική μίας επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων παικτών, η κίνηση του FF Group θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως πρόδρομος παρά ως μεμονωμένη, που θα περιορίζεται στην ελληνική πολυεθνική.

Επίσης συμπλήρωναν πως ενέργειες όπως αυτές του FF Group παραπέμπουν σε αναδιανομή ισχυρών μετοχικών θέσεων, στην είσοδο νέων στο μ.κ. αλλά και σε διανομή χαρτιών σε υψηλές τιμές, κάτι που συνήθως παρατηρείται κοντά ή σε ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου.

Πέραν της περίπτωσης του FF Group, που καθώς φαίνεται θα έχει συνέχεια (για άλλες εισηγμένες), η προσοχή των traders εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει στον τελευταίο ανοδικό κύκλο της αγοράς, από τα τελευταία... χαμηλά της 21ης Απριλίου.

Ενα μικρό μερίδιο του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, μόλις 12%, αλλά σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις θέσεις που είχαν χτιστεί από τις 21/4 έως και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ως αντίβαρο λειτουργεί η δεικτοβαρής Coca Cola, με αγοραστές έως τα 25,72 ευρώ, που αποτελούν και νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της βαρύτερης εισηγμένης στο ΧΑ. Στα 9,43 δισ. ευρώ πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola, με την αγορά να περιμένει τις ενδείξεις για την κατανάλωση/ζήτηση του πρώτου τριμήνου.

Στο επίκεντρο και η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές έως τα 9,71 ευρώ, περιμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Στα 8,13-8,14 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης.

Στις 11:10 η ζητούμενη επιβεβαίωση των 980 μονάδων για τον ΔΤΡ επιτυγχανόταν, αλλά θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα της συνεδρίασης. Διόρθωση και επιβεβαίωση για τον ΔΤΡ με συνολικά περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος κατά τι ο δανεισμός τραπεζικών μετοχών, μετά την... έξαρση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v