Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βδομαδιάτικο» 12% στις τράπεζες

Εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται» πάνω και από τις 750 μονάδες. Ανοδικό γύρισμα για τράπεζες, στο κόκκινο η Eurobank. Οι επόμενοι στόχοι για τα blue chips. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

ΧΑ: «Βδομαδιάτικο» 12% στις τράπεζες

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: "δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι στην τελική εικόνα του Τραπεζικού ταμπλό επικράτησε το «κόκκινο» και αν δεν υπάρξει η θετική είδηση - καταλύτης, από το εν εξελίξει EwG, πιθανότερο δείχνει το σενάριο του, αυριανού, πτωτικού ξεκινήματος και βλέπουμε ...".

Πράγματι, η ολοκλήρωση του χθεσινού EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, μπορεί να χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Ελληνικών Αρχών, πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, όμως, ασφαλώς και δεν έστειλε το μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει στο Χ.Α. τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα ζήτησε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, έτσι ώστε το Eurogroup (22/5) να μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης και στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

"Οι Διεθνείς Πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM, θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση. Η Γερμανική Κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα" ανέφεραν στη "Handelsblatt "πηγές που έχουν δει την πρόταση.

"Δεν ετοιμάζεται καμιά ελάφρυνση χρέους" απάντησε το Γερμανικό Υπουργείο σε δήλωση προς το Reuters, προσθέτοντας πως "η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος. Αυτό συνεχίζει να ισχύει".

Χωρίς θετικές ειδήσεις και με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έρχεται από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,52%, ήταν απόλυτα φυσιολογικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο να "χαθεί" μεταξύ δημοσιευμάτων, εκτιμήσεων και διαψεύσεων και ο υπεραποδώσας Τραπεζικός κλάδος να "υποστεί τις συνέπειες" από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση του τζίρου σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και την εμφανή απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+0,84%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 957,52 μονάδες (-2,8%), η μετοχή της Alpha Bank (+1,4%), που ήταν και αυτή που "σάλπισε" το σύνθημα της αντεπίθεσης, μέχρι τα 2,12 ευρώ (-1,4%), της Εθνικής (+2,3%) μέχρι τα 0,293 ευρώ (-3,93%), της Eurobank (-1,89%) μέχρι τα 0,811 ευρώ (-4,14%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,212 ευρώ (-4,93%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό και όσον αφορά την τεχνική εικόνα της Eurobank, τα 0,81 ευρώ είναι η αποφασιστική στήριξη και το ωριαίο "stop" στο "long", ενώ, από την άλλη, πιθανή επιστροφή υψηλότερα των 0,85 ευρώ, με κλείσιμο, θα ανοίξει τον δρόμου, τουλάχιστον, για τα πρόσφατα υψηλά. Και σήμερα, λόγω της υπεραπόδοσης που έχει προηγηθεί, η μετοχή έδειξε ότι είχε τους περισσότερους πωλητές, καθώς ήταν ο μοναδικός, Δεκτοβαρής Τραπεζικός, τίτλος, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

"Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μέτωπο του χρέους, άρα και το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, θα μετατεθεί για μετά την ψήφιση των αντίστοιχων εφαρμοστικών Νόμων. Έτσι, αναμένεται νευρικότητα στο ταμπλό, μετά το ανοδικό σερί. Παραμένουμε πιστοί στη λίστα των τίτλων που παρακολουθούμε, αναζητώντας σταθερά νέα σημεία εισόδου" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Στη σημερινή συνεδρίαση εκτιμήθηκε η απόφαση του EWG που προϊδεάζει για την έγκριση της αξιολόγησης στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο αναφορά στο χρέος. Ο Τραπεζικός Δείκτης, όπως αναμέναμε, 'ανέκρουσε πρύμνα' ενώπιον της 'διακεκαυμένης ζώνης' που εκτείνεται από τις 1013 μέχρι και τις 1094 μονάδες, καταφεύγοντας άρον - άρον στην πρώτη στήριξη των 980 μονάδων. Μία διόρθωση, ακόμα και της τάξης του 33% του πρόσφατου ανοδικού, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ανοδικό momentum" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Μπορεί η τάση να είναι επιθετική, παρόλα αυτά ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει, βραχυπρόθεσμα, να θέλει μια ανάσα" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε επιμέρους τίτλους, αναφέροντας: "Ο ΟΤΕ (+0,42%) έχει προηγούμενο υψηλό το 9,71 που είναι και αντίσταση, αν και στοχεύει τα 10,20 ευρώ, με το 9,20 να είναι σημαντική στήριξη και το 9,38 κοντινή. Ο Ελλάκτωρ (0%) θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, προκειμένου να διασωθεί η αποφασιστική στήριξη των 1,35 ευρώ. Η Αεροπορία Αιγαίου (-0,62%) φαίνεται να έχει ξεκινήσει για το 8,70, ενώ το Πλαίσιο (0%) για το 4,30. H EYΔΑΠ (0%) στοχεύει τα 5,90 - 6,00 ευρώ, με τα Κρατικά να έχουν πάρει σκυτάλη. Η ΕΧΑΕ (-0,38%) μετά την διάσπαση του 5, που πλέον είναι στήριξη, ψάχνει τα 5,50 ευρώ. Η Folli Follie Group (+1,26%) έπιασε τον πρώτο στόχο του 21,50 με το 21 να αποτελεί στήριξη και επόμενο επίπεδο τα 22,40 ευρώ. Η Jumbo (+1,15%) με μόνους παίχτες τους Ξένους οδεύει για τα 17,00 ευρώ".

"Η Κομισιόν θα υποβαθμίσει σε 2%, από 2,7% προηγουμένως, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2017. Αυτό αναμένεται να γίνει στις προβλέψεις που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα για τις Οικονομίες των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Δανειστές, αναφορικά με την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης", γνωστοποίησε αξιωματούχος.

"Τα Ελληνικά ομόλογα είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις εκ του ασφαλούς (free ride), 'χορηγία' της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Αθήνα, σύντομα, θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, την ίδια ώρα που εκείνες των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση", σχολιάζει η στήλη "Breakingviews" του Reuters.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, όσο δεν δίνονται, περαιτέρω, λεπτομέρειες που θα αφορούν την διευθέτηση του Ελληνικού Χρέους, νευρικότητα και έντονο volatility, θα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της Αγοράς, με τους αγοραστές να δίνουν τον "αγώνα" τους για διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων. Σύμφωνα με τους ίδιους, "η έκταση της διόρθωσης και ο τζίρος που θα την συνοδεύσει, θα καθορίσουν τα επίπεδα επανατοποθετήσεων. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα καθοδηγήσουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων".

Σημειώνεται ότι από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της εταιρείας "MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP" (-9,53%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα από κέρδη εις νέον που είχαν συσσωρευθεί έως 31/12/2015, €1,00 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,75 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η, χωρίς επιφυλάξεις, εικόνα από την Αγορά ομολόγων, όπου και σημειώθηκε και νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με αποτέλεσμα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 10ετους να υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 6% και αυτή του 2ετους, οριακά χαμηλότερα του 5,5%!

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθούν οι αποφασιστικές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο εννέα μετοχών του FTSE25 στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες πέντε, ο τίτλος της Lamda Development (+2,99%). Η μετοχή παραμένει "long" από τα 4,28 ευρώ, με το "stop" στο "long" να έχει ανέβει στα 4,58 ευρώ. Με την ανοδική διάσπαση των 4,75, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 4,90 - 5,16 ευρώ.

Στην περίπτωση της Μυτιληναίος (+2,78%), επόμενος στόχος είναι η ζώνη 7,44 - 7,50 ευρώ. Τα 7,26 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,44 - 7,50, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 7,80 ευρώ.

Τεχνικά, έστω και με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, δημιουργήθηκαν ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για την συνέχεια, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74%), το 2018 - 2020 είναι αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 2040. Το 1976 και 1968 είναι κοντινές στηρίξεις και κύρια οι 1943 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η λήξη της σημερινής συνεδρίασης σηματοδότησε την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τους αγοραστές να κάνουν το απόλυτο 9Χ9, με αθροιστικά κέρδη 12,27% (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε να "δει" από το διάστημα 25/2 - 8/3/2016.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 5,87% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών 11,81%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 17,14% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 18,56%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η ανοδική τμήση της περιοχής αντίστασης των 730 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, έδωσαν την ώθηση στο Γενικό Δείκτη για μια διερευνητική κίνηση προς το όριο 'γρήγορης' αντίδρασης των 760 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα, η έντονα ανοδική γωνία κλίσης, σχεδόν 80 μοίρες, των τελευταίων συνεδριάσεων απαιτεί μια γρήγορη "εξαέρωση" τόσο των αγοραστικών δυνάμεων, όσο και των υπεραγορασμένων τεχνικών ταλαντωτών ορμής. Βάση αυτού του σεναρίου θα θεωρούσαμε ως "υγιή" μια κίνηση κατοχύρωσης που αντιστοιχούν σε επιστροφή Γενικού Δείκτη προς τις 720 με 710 μονάδες περίπου.

Ένα άλλο φαινόμενο που το τελευταίο καιρό δρα στατιστικώς ανασταλτικά, στο απόθεμα ανοδικών "καυσίμων" είναι η είσοδος τριών Τραπεζών μέσα στην πεντάδα βαρύτητας του Γενικού Δείκτη (ΕΕΕ με 11,13% - ΑΛΦΑ με 10,72% - ΕΤΕ με 6,27% - ΜΟΗ με 5,61% - ΕΥΡΩΒ με 5,42%), καθώς λόγο της υψηλής μεταβλητότητάς τους εύκολα "υποτροπιάζουν" και "κόβουν τα φτερά" μιας περαιτέρω ανόδου.

Πάντως παρά τις όποιες βραχυχρόνιες επιστροφές του Γενικού Δείκτη, η μεσοπρόθεσμη τάση, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, μπορεί να φέρει σταδιακά τον Δείκτη προς το "οροπέδιο" των 857 μονάδων.

Τις 2018 μονάδες έφτασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την ανοδική διάτρηση του προηγούμενου ανοδικού στόχου των 1944 μονάδων, που είχαμε θέσει την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 2020 με 2025 μονάδων η "overbought" κατάσταση στην οποία έχουν έρθει αρκετοί ταλαντωτές, τόσο σε επίπεδο δείκτη όσο και σε επιμέρους τίτλους, με ισχυρή συμμετοχή σχεδόν, επιβάλουν ένα "pullback" προς ανάκτηση δυνάμεων. Και εδώ, εκτός κάποιου απρόοπτου μακροοικονομικού νέου, ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται μετά τις 2075 μονάδες, στο επίπεδο αναγέννησης του Χρηματιστηρίου πέριξ των 2215 μονάδων.

Τα προ "Brexit" επίπεδα άγγιξε ο Τραπεζικός Δείκτης, μπαίνοντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη ζώνη των 1020 με 1035 μονάδων, αφήνοντας στη συνέχεια μια "καθοδική σκιά κόπωσης" μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του +36%.

"Πιθανή επίσκεψη προς το πρώην προπύργιο αντίστασης των 912 μονάδων, θα εγείρει την προσοχή αρκετών ενεργών 'swing' επενδυτών" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκη

"Η προκαταρκτική συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο. διατήρησε το θετικό κλίμα στην εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, φέρνοντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, για πρώτη φορά, πάνω από το ορόσημο της επιβολής των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εκτός από την υπέρβαση των 50 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ήταν μια πλούσια εβδομάδα από στατιστικής άποψης, καθώς τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν έχουν αραιή, έως σπάνια, συχνότητα εμφάνισης: Από το Μάρτιο του 2016 είχε να "δει" 9 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Ελληνική Αγορά, ενώ τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το Μάιο του 2016.

Ο Γενικός Δείκτης "μετράει" πέντε ανοδικές εβδομάδες, στις τελευταίες έξι, ενώ επιμέρους παρατηρήθηκαν πολύ αξιόλογες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που ξεπέρασαν το 50%, ακόμα και σε "χαρτιά" της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κλάδος αναφοράς της ανόδου ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνδέεται αφενός με την πορεία των Ελληνικών spreads, αφετέρου με την εν δυνάμει αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και της επιστροφής της Οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στον Τραπεζικό κλάδο, το ράλι των τιμών ήταν περισσότερο φορτισμένο με προσδοκία κάλυψης του χαμένου εδάφους, καθώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έχει ήδη στοιχήσει ένα τρίμηνο στο οποίο οι Τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση των καθυστερούμενων δανείων και μείωση των καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο της δημοσίευσης των ισολογισμών του 2016 άφησε θετική επίγευση, σε ότι αφορά την ανθεκτικότητα των Ελληνικών εισηγμένων και την συνολική τους επίδοση στην τελική γραμμή, δίνοντας έτσι στους επενδυτές λόγους να διατηρήσουν, ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους ενόψει μιας πιο ομαλής πορείας της Οικονομίας στο υπόλοιπο της φετινής χρήσης.

Εκτός από την πλειοψηφική εικόνα στο πλήθος των εταιριών που εμφάνισαν κέρδη και την θετική τελική γραμμή, οι εισηγμένες θα μοιράσουν 300 εκατ. ευρώ περισσότερα μερίσματα (900 εκατ. ευρώ), μειώνοντας και τον συνολικό δανεισμό τους κατά 2 δισ. ευρώ, ή 5,7%.

Η κόπωση στην περιοχή των 750 μονάδων ήρθε μάλλον αναμενόμενα, μετά την συνεχή καταγραφή υψηλών έτους. Η τεχνική εικόνα έχει, πλέον, στοιχεία τοπικής υπερβολής, η οποία φαίνεται και σε επίπεδο εβδομαδιαίων κλεισιμάτων.

Η ένταση της ανόδου ήταν τέτοια που ο Γενικός Δείκτης εξήλθε και από μεσοπρόθεσμο κανάλι ανόδου, σχεδόν με κάθετα κλεισίματα, αφήνοντας ένα όχι και τόσο αμελητέο ανοδικό "χάσμα" στην περιοχή των 712 -718 μονάδων, δείγμα της δυναμικής της Αγοράς.

Ωστόσο εκτός από τις υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές και ο MACD έχει μπει για τα καλά στην ζώνη της υπερβολής. ‘Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν για μια άμεση διόρθωση, που θα αποφορτίσει την ισχυρά ανοδική εικόνα της Αγοράς, αυξάνοντας, ενδεχομένως και την μεταβλητότητα σε επιμέρους τίτλους. Το σενάριο αυτό διεκδικεί τον πρώτο ρόλο την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανό πέρας την περιοχή μεταξύ 715 – 710 μονάδες.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι στις συνεδριάσεις αδυναμίας που παρατηρήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, το στοιχείο του τζίρου απουσίαζε, δείγμα του σχετικά εύκολου ελέγχου της τάσης της Αγοράς από τους αγοραστές.

Ως εκ τούτου μια διόρθωση με τζίρο που θα έχει φθίνουσα πορεία και μειωμένο όγκο, θα πρέπει να θεωρηθεί σήμα τοπικής αντιστροφής.

Με τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών συνεχίζεται ο ροή των γεγονότων, καθώς το Σαββατοκύριακο οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την Τρίτη 9 Μαΐου η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 17,5 λεπτών ανά μετοχή, ενώ την ίδια ημέρα στους μετόχους του ΟΠΑΠ θα πιστωθεί το μέρισμα των 60 λεπτών (μείον τους σχετικούς φόρους). Την Τετάρτη 10 Μαΐου η Αεροπορία Αιγαίου θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση στα γραφεία της εταιρείας, ενώ την επόμενη ημέρα ακολουθεί η τακτική γενική συνέλευση των Πλαστικών Θράκης.

"Στις 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα το πρωί η Coca Cola ανακοινώνει τις τάσεις στον τζίρο του α’ τριμήνου, ακολουθούν τα πλήρη αποτελέσματα του ΟΤΕ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης και το απόγευμα οι δημοσιεύσεις κλείνουν με τα Τσιμέντα Τιτάν. Την ερχόμενη Πέμπτη αποκόπτεται από την Πανγαία το μέρισμα χρήσης (20 λεπτά), υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Οι ασφυκτικές, χθεσινοβραδινές, πιέσεις στο Πετρέλαιο, έφεραν την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, σήμερα το πρωί, στις Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,84%). Κλειστές παρέμειναν οι Αγορές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα λόγω Εθνικής αργίας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Ευρώ και Χρυσός, προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά το Αργό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το κύρος της ως Παγκόσμια δύναμη, αν δεν προχωρήσει σε βαθύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος τόνισε πως "είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι Ευρωπαϊκές Χώρες να ενώσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Το ευρώ δεν είναι η αιτία για τη χαμηλή ανάπτυξη. Οι Χώρες που εφάρμοσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επωφελήθηκαν από το Κοινό Νόμισμα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η δημιουργία θέσεων εργασίας ανέκαμψε τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,4%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 211.000 θέσεις εργασίας, τον περασμένο μήνα, αρκετά πάνω από τον φετινό μηνιαίο μέσο όρο των 185.000. Τον Μάρτιο, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν μόλις 79.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,6% από 4,5% τον Μάρτιο και ότι θα δημιουργηθούν 190.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 11 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

"Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Πιστωτών της ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, αν και παραμένουν ορισμένα ερωτήματα για την ελάφρυνση του χρέους, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'QE' της ΕΚΤ", σχολιάζει η HSBC.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης και εν μέσω σημαντικής μεταβλητότητας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 739,95 μονάδες (-1,20%). Ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης και εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 βρέθηκε στις 751,92 μονάδες (+0,4%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 754,03 μονάδων (+0,68%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 753,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 86,6 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 54,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Lamda Develpment, Μέτκα και Σαράντης, ενώ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Eurobank, Viohalco και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και Folli Follie Group.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν άρεσε η ανακοίνωση για επικείμενο reverse split και Α.Μ.Κ. μα καταβολή μετρητών για τον Κεκροπα (-9,46%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με "ανοιχτές" εντολές αγορών η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+0,52%), 8 ανοδικές και 1 αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, για τον Fourli (+1,59%), κάτι κινήθηκε στην Medicon (+18,58%), ενώ αυξημένη προσοχή χρειάζεται η Ελινόιλ (+7,41%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη δημοσίευσε κέρδη ρεκόρ και ο τίτλος διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη και να υποχωρούν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (88.777 συμβόλαια).

Στα 6.282 συμβόλαια του δείκτη (από 6.416 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.039, 1.915 για τον Μάιο, 1.122 για τον Ιούνιο και 2 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.008,25) κινήθηκε μεταξύ 1.981 και 2.019 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.100), Πειραιώς (41.272), Εθνική (19.084), MIG (2.910), Alpha Bank (6.962), ΔΕΗ (577), ΟΤΕ (572), Ελλάκτωρα (545), Μυτιληναίο (1.979), ΟΠΑΠ (281), Viohalco (191), Ελ. Πετρέλαια (330), ΓΕΚ (256), Intralot (221).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (19.239), MIG (70.711), Eurobank (48.177), Εθνική (75.904), ΓΕΚ (10.191), Μυτιληναίος (10.410) και Πειραιώς (197.532).

Ας σημειωθούν τα 130 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης στα 4,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.035.096 τεμ.) και Eurobank (3.806.897 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v