Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοιτάζουν προς... ταμείο οι επενδυτές

Δεν αποκλείονται ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο, μετά και τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων. Στο προσκήνιο παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές. Η προσοχή και στα μηνύματα από το εξωτερικό για το χρέος.

ΧΑ: Κοιτάζουν προς... ταμείο οι επενδυτές

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στη Wall Street, νέο ρεκόρ για τον DAX και σε υψηλό 21 μηνών ο Stoxx 600. Και στο ΧΑ, ασανσέρ οι τράπεζες μετά το ανοδικό σερί, με τον Γενικό Δείκτη να... σκοντάφτει λίγο πάνω από τις 756 μονάδες, επίπεδο όπου έγινε μία πρώτη σημαντική κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων. 

Ωρα για κατοχύρωση κερδών σημείωνε χθες το Euro2day.gr (14:22'), δίνοντας εν μέρει και τον τόνο σε ένα χρονικό σημείο της χθεσινής συνεδρίασης όπου φαινόταν να εξαντλείται η ανοδική δυναμική, καθώς αρκετοί traders εύλογα είπαν να πάρουν ένα μέρος από τα κέρδη τους. Απολύτως φυσιολογική κίνηση μετά από μία θεαματική αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων και της επίτευξης προκαταρκτικής συμφωνίας δανειστών - Αθηνών. Οπως σημειωνόταν τις τελευταίες δύο ημέρες, για την επίτευξη του στόχου των 780/785 μονάδων θα απαιτούνταν εκτός από αυξημένες συναλλαγές/τζίρους (που τους είχε η αγορά για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις) και κάτι παραπάνω πέραν της προκαταρκτικής συμφωνίας και της προεξόφλησης των επόμενων βημάτων που όμως αργούν, καθώς το Eurogroup της 22ας Μαΐου αργεί σχετικά. 

Ωστόσο στο 3ήμερο Τρίτης-Πέμπτης πραγματοποιήθηκε μία πολύ καλή και αποδοτική αποτίμηση, με σημαντικό το γεγονός της επαναφοράς του ΧΑ στο επίμαχο διάστημα 26 Ιουνίου-3 Αυγούστου 2015, περίοδος όπου στη χώρα διαδραματίστηκαν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Εύλογα εκείνο το δυσθεώρητο καθοδικό κενό που προκλήθηκε με την επιβολή της τραπεζικής αργίας, των capital controls, του κλεισίματος της κεφαλαιαγοράς, δεν μπορεί να καλυφθεί έτσι απλά, απαιτούνται η επιβεβαίωση πως οι δανειστές θα προχωρήσουν στην ουσιαστική περιγραφή του πλαισίου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συμπερίληψη στο QE. Και αναμφίβολα, όλη αυτή η διαδικασία ούτε ανεμπόδιστη θα είναι ούτε χωρίς κόντρες και πισωγυρίσματα. Συνεπώς η κατάκτηση των 780/785 (και μετά βλέπουμε) θα απαιτήσει και κόπο και χρόνο και νέα δεδομένα. 

Θεωρώντας την περιοχή των 756 μονάδων ως αντίσταση για τον ΓΔ, μέχρι πότε θα δούμε στη συνέχεια, τόσο οι long όσο και οι short φαίνεται πως θα χρειασθούν λίγο χρόνο μέχρις ότου αποσαφηνισθούν ορισμένες λεπτομέρειες. Φερειπείν τα γερμανικά «γυμνάσια» για το χρέος μόνον αιφνιδιασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς οι traders στην πλειονότητά τους έχουν συμπεριλάβει και προεξοφλήσει ανάλογες ενέργειες του Βερολίνου και της πλευράς Σόιμπλε. 

Κατά πώς δείχνουν και οι... δείκτες, στο ΧΑ θα εξελιχθεί οπισθοχώρηση δυνάμεων, το μέχρι πού θα το «μετρήσουμε» εξελικτικά, έχοντας ως ικανή πρώτη περιοχή άμυνας την πέριξ των 740 μονάδων, όπου πιθανότατα να γίνει επανακαταμέτρηση δυνάμεων. 

Αλλωστε σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις γαλλικές εκλογές μπροστά, ορισμένοι θα επιχειρήσουν να... κάνουν ένα «δεύτερο ταμείο», με τις αντοχές της διόρθωσης να εξαρτώνται κυρίως από τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου αλλά και το rotation στα blue chips. 

Για τον Δείκτη Τραπεζών, ο πρώτος στόχος -της υπέρβασης της τιμής της τρίτης αμκ- επιτεύχθηκε για το πρώτο δίδυμο των συστημικών Alpha Bank - Εθνική, με τον δεύτερο να ακολουθεί μάλλον στην επόμενη προσπάθεια, δηλαδή της κίνησης του ΓΔ προς τις 780/785 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ, με το που εισήλθε στη διακεκαυμένη ζώνη των 1.013 έως 1.094, υποχώρησε προς την πρώτη σημαντική στήριξη των 980 μονάδων, έχοντας περιθώρια να δοκιμασθεί λίγο χαμηλότερα. 

Στo ράλι, στην... υψοφοβία και στις εναλλαγές θέσεων αναφέρθηκε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, «μετρώντας» το πώς έχει πλέον η κατάσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εστιάζοντας περισσότερο στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό.  

Στην εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης θα έχουμε τη δυνατότητα να «μετρήσουμε» τα περιθώρια υποχώρησης του δείκτη αλλά και μίας ενδεχόμενης διαφοροποίησης των Πειραιώς - Eurobank από τις Alpha Bank - Εθνική. 

Παράλληλα θα μας δοθεί το περιθώριο να δούμε τα επιμέρους όπου θα επικεντρωθεί το παιχνίδι, σημειώνοντας πως λ.χ. για την Jumbo το «ιστορικό υψηλό» σημειώθηκε στην κορύφωση της τελευταίας ανοδικής φάσης του ΧΑ. Οπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση του Μυτιληναίου (τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), του ΟΤΕ (καρέ ανοδικών) ενόψει και της ανακοίνωσης μεγεθών πρώτου τριμήνου την προσεχή εβδομάδα, των ΕΧΑΕ, με αφορμή κυρίως τη θεαματική αύξηση των συναλλαγών/τζίρων. 

Το γεγονός πως ο τζίρος για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ -θυμίζοντας άλλες εποχές- προφανώς και έχει τη σημασία του καθώς το «φρέσκο χρήμα» που τοποθετήθηκε προσβλέπει σε υψηλότερες τιμές κυρίως στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των blue chips. 

Προσώρας περιοριζόμεθα στην παρακολούθηση του ανοίγματος της συνεδρίασης, τη συμπεριφορά πωλητών - αγοραστών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το πώς θα κινηθούν στην αρχή δεικτοβαρείς- σηματωροί, που συνήθως μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια της ημέρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v