Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπαίνουν στο «κάδρο» οι 785 μονάδες

Πάνω από τις 750 μονάδες στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Η «αιφνιδιαστική» συνέχεια στην αντίδραση και τα περιθώρια. Το ανοδικό κρεσέντο στις τράπεζες, τα νέα στοιχήματα και τα μηνύματα από τη Moody's και την εκτίναξη του τζίρου.

ΧΑ: Μπαίνουν στο «κάδρο» οι 785 μονάδες

Διαψεύδοντας και τους πιο αισιόδοξους, το ΧΑ συνεχίζει την αδιάλειπτη ανοδική πορεία του, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και με εμφανή πλέον τον στόχο των 785 μονάδων.

Νέα αριστοτεχνική ανοδική αντίδραση χθες, "κοιμίζοντας" αρχικά τους traders, για να τους "αιφνιδιάσει" προς το κλείσιμο της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη στις 748,61 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.002,42 και με τον FTSE25 στις 2.001,43 μονάδες.

Το σημαντικότερο, συνεχόμενη ισχυρή ανοδική κίνηση σχεδόν 45 μονάδων για τον ΓΔ, με τζίρο συνολικά στα 260 εκατ. ευρώ σε διάστημα μόλις 2 συνεδριάσεων, καταδεικνύοντας με τον πιο πανηγυρικό τρόπο πως ισχυρά χέρια και hedge funds έχουν αναλάβει την υπόθεση της προεξοφλητικής αυτής κίνησης.

Στα 260 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο διήμερο της τελευταίας ισχυρής αντίδρασης, που όπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες οφείλεται ακριβώς σε αυτό το στοίχημα των ισχυρών χεριών και των insiders, με τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν πολύ ισχυρή παρουσία.

Προς επίρρωσιν αυτών η θέση του οίκου Moody's, που ανοίγει παράθυρο για ρύθμιση χρέους και QE. To ποιος είναι ο οίκος Moody's δεν νομίζω πως χρειάζεται συστάσεις, εις εκ των τριών πανίσχυρων αξιολογητών και μάλιστα αυτός που βαθμολογεί την Ελλάδα με τον χειρότερο βαθμό καθώς δίνει Caa3, ΜΟΛΙΣ δύο βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία!

Σύμφωνα με το ημερολόγιο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο Moody's θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 23 Ιουνίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η DBRS στις 12 Μαΐου. Το παιχνίδι αριστοτεχνικά στημένο, καθώς αρχές Απριλίου επίσης αμερικανικά σπίτια είχαν βγει και υποβαθμίσει τον τραπεζικό κλάδο, χαμηλώνοντας τις τιμές-στόχους και για τις 4 συστημικές μετοχές, πιθανότατα απορροφώντας το σύνολο της προσφοράς που έβαινε μέχρι τότε και σε τιμές (κατά μ.ο.) 50% φθηνότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενδεικτικά αναφέρω την ανάλυση της BofA/M.L που χαμήλωνε κατά 13% (μεσοσταθμικά) τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, μάλιστα κατέβαζε τον πήχη από τα 2,27 στο 1,93 ευρώ για την Alpha Bank, που ήταν η πρώτη από τις 4 συστημικές, και στη συνέχεια υπερκάλυψε τον στόχο των 2 ευρώ -της τρίτης αμκ- πραγματοποιώντας προχθές συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ μέσα σε μόνο μία συνεδρίαση!

Τώρα έρχεται ο Moody's, ο αυστηρότερος των 3+1 οίκων, να εκτιμήσει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ληφθούν μέτρα για το χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί με ανοδικό κρεσέντο ξεπερνά τις 1.000 μονάδες. Υπεραξίες τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους σε διάστημα (σχεδόν) ενός μηνός δεν είναι κακές...

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας αφού εστιάζαμε στους... δείκτες 2ετές και 10ετές ομόλογο και ETF/GREK, καταλήγαμε πως "... σήμερα (Τετάρτη) έως Παρασκευή η αγορά χρωστά ακόμη μία γενναία ανοδική κίνηση", με την εξέλιξη της συνεδρίασης να μας ξαφνιάζει ευχάριστα καθώς ακόμη και οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις οδήγησαν τελικά προς τα υψηλά ημέρας.

Να δούμε τώρα τους δείκτες: το 2ετές έχει "τσιμπήσει" 2,81% στα 6,003% (από 5,883%), το 10ετές υποχωρεί οριακά (0,02%) στα 6,013% και το ETF/GREK ενισχύεται κι άλλο 2,44% στα 9,23 $, συνεπώς σήμερα-αύριο θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μία ταχυδακτυλουργική παράσταση.

Εσπευσμένα στόχος το σημείο της συνεδρίασης της 26ης Ιουνίου 2015 -τελευταίας συνεδρίασης πριν την τραπεζική αργία, τα capital controls, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, με πολύ πιθανή τη συνέχιση ενός rotation από τράπεζες σε blue chips και ξανά σε τράπεζες. Το πολύ ενδιαφέρον, πως αυτή η τακτική ακολουθήθηκε χθες μέσα στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης (!) ξαφνιάζοντας με τη δυναμική της, την πειστικότητά της.

Τεχνικά για τον ΓΔ, όπως "μετρούν" έγκυροι αναλυτές, στήριξη παρέχεται από το ανοδικό χάσμα στις 714 μονάδες, με εντυπωσιακή την άνετη πειστική υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 738 μονάδων, προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Για τον ΔΤΡ, που οδηγεί την τελευταία εκρηκτική φάση προεξόφλησης, η μέχρι χθες ισχυρή αντίσταση των 980 μονάδων μετατρέπεται σε στήριξη με "βλέψεις" πλέον προς τις 1.013-1.097 μονάδες ως ευρύτερη περιοχή κατάληξης.

Στα επιμέρους αυτή η περίοδος προσφέρεται και για συγκρίσεις, με ενδεικτική την περίπτωση του κατασκευαστικού κλάδου. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2016 για τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ δίνει ξεκάθαρα κριτήρια σύγκρισης που οδηγούν σε ανατροπές και εξηγούν την υπεραπόδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το χθεσινό «άδειασμα» στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, την αδυναμία της J&P Αβαξ. Οπως επίσης τη δυσανάλογη διαφορά μεγεθών αποτίμησης, με ενδεικτική όπως θεωρούμε εδώ και καιρό αυτήν του ομίλου FF Group χαρακτηριστικά έναντι της Jumbo. Ανάλογες περιπτώσεις, όπως τις "μετρά" και τις αποτυπώνει η αγορά, αρκετές και όχι μόνο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, απεναντίας και σε μεσαία αλλά και σε μικρή κεφαλαιοποίηση.

Από τις αρχές Απριλίου άρχισε να γίνεται ευδιάκριτη η ενεργότερη παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών, χρηματιστών στις χαμηλότερες κατηγορίες, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως στο διάστημα αυτό η κινητικότητα σε αυτές τις κατηγορίες βοηθά στο να βγουν από την αφάνεια και την απραξία εισηγμένες με αξιόλογα μεγέθη και προοπτικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v