Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω οι μετοχές, κάτω οι αποδόσεις των ομολόγων

Ανακούφιση στους επενδυτές από τη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς. Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 3,5%. Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Πάνω οι μετοχές, κάτω οι αποδόσεις των ομολόγων

Με ανοδικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο συν και με μόνο τον ΟΠΑΠ να διορθώνει (κόβει μέρισμα), το ΧΑ συνεχίζει ανοδικά πάνω από τις 720 μονάδες.

Με το... καλημέρα οι traders εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, την ίδια ώρα που θεαματική είναι η αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών στα ομόλογα

Με ήπιο ρυθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται υψηλότερα, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 12.450 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη (0,61%) είναι η απόδοση του FTSE100 προς τις 7.250 μονάδες. 

Σε ρυθμούς SLA το ΧΑ, σε ένα λίγο ως πολύ προεξοφλημένο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους traders να αποτιμούν προσεκτικά τις πρωινές εξελίξεις. 

Με αποκοπή μερίσματος η μετοχή του ΟΠΑΠ κυμαίνεται χαμηλότερα, στα 8,71-8,80 ευρώ, με διόρθωση 4,29%, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τη διαμόρφωση των βασικών δεικτών. 

Από τις 718 μονάδες η αρχή για τον Γενικό Δείκτη, που σταδιακά έφθασε στις 725 μονάδες, με τον FTSE25 να αντιδρά έως τις 1.930 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τη θεαματική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου. Ενδεικτικό το ότι στις 10:43 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ πριν λίγο (στις 11:00) είχαν φθάσει στα 15,6  εκατ. ευρώ. 

Ενδεικτικό της εστίασης του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος των παικτών το 70% του τζίρου που πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές που πιάνει και οριακά υπερβαίνει τα 2 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης ΑΜΚ. Από κοντά και η μετοχή της Εθνικής έως το 0,297 ευρώ, μία... ανάσα από το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ. Σε ανάλογο ρυθμό με αυξημένες συναλλαγές και οι Πειραιώς, Eurobank. 

Να σημειωθεί πως την ώρα που ο ΔΤΡ δοκίμαζε τις 920 μονάδες, στα ομόλογα το 2ετές υποχωρούσε 5,65% στα 6,050% και το 10ετές 3,02% στα 6,20%, θυμίζοντας πως την περίοδο της εξόδου της χώρας στις αγορές (καλοκαίρι 2014) το επιτόκιο διαμορφωνόταν οριακά χαμηλότερα του 5%. Σύγκλιση προς τα επίπεδα του 2014, καθώς αρκετοί traders με σημείο αναφοράς την επίτευξη της «τεχνικής συμφωνίας» θεωρούν πως το τρίπτυχο SLA - περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - προοπτική ένταξης στο QE κερδίζει πόντους. 

Κοντά στον τραπεζικό κλάδο και η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη αλλά και αρκετών από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, όπου ενεργούν κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα. 

Στα 2,90-2,96 ευρώ σε νέα υψηλά νωρίτερα η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία από την αρχή του έτους, στα 5,38-5,45 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 3,10-3,15 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 24,05-24,59 ευρώ ο ΤΙΤΑΝας, προς νέα υψηλά μετοχές των Coca Cola, Μυτιληναίου, ΔΕΗ κ.α.

Τεχνικά η αγορά είναι εντός στόχων, με τα χρηματιστηριακά στελέχη να περιμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τη στάση κυρίως όσων δραστηριοποιούνται από αγορές εκτός συνόρων, οι οποίοι είθισται να ενεργούν μετά τις 13:00-13:30, ανεβάζοντας ρυθμό, συναλλαγές και δίνοντας την ουσιαστική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v