Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση για… ανάσες στο Χρηματιστήριο

Κάτω της μονάδας η άνοδος του Γενικού Δείκτη μετά από τα κέρδη 13,6% στον τραπεζικό κλάδο το τριήμερο που προηγήθηκε. Πρωταγωνιστές η ΔΕΗ (+3,33%) και η Βιοχάλκο (3,87%). Διορθωτική κίνηση για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς.

Στάση για… ανάσες στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,19% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 13,63% και σήμερα οι ενεργοί παίκτες του Χ.Α. επέλεξαν την "καταμέτρηση" κερδών, περιμένοντας να ακούσουν τις δηλώσεις Draghi, αλλά και να δουν τις αντιδράσεις των Διεθνών Αγορών, μετά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Donald Trump.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρότεινε την μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% από 35% που ισχύει σήμερα για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και στο 39,6% για τις Μικρές Επιχειρήσεις και για τα εταιρικά κέρδη από το εξωτερικό που θα επιστραφούν στη Χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, το σχέδιο αυτό το οποίο ο Trump χαρακτηρίζει "τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία", δεν δίνει λεπτομέρειες ως προς το πώς θα αναπληρωθεί χωρίς να αυξηθεί στο έλλειμμα, κάτι που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά, τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες, το στενό εύρος της ημερήσιας κίνησης και κυρίως, την σημαντική βύθιση του τζίρου, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Τις ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών και διανομή τίτλων έβλεπε σαν πιθανότερο σενάριο, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι "οι κεραυνοβόλοι, Καλοκαιρινοί, έρωτες διακρίνονται για το 'πάθος' τους, αλλά δεν φημίζονται για την διάρκειά τους. Ας ελπίσουμε ότι οι αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών θ’ αποτελέσουν την εξαίρεση. Όπως και να έχει , η μεγαλειώδης άνοδος των Τραπεζών δεν είναι υπερβολή, αλλά η αποκατάσταση μιας τεραστίων διαστάσεων στρέβλωσης, μεταξύ Γενικού και Τραπεζικού δείκτη που πραγματοποιήθηκε, όπως συνηθίζεται, στην 'ρηχή' Ελληνική Αγορά, δηλαδή με υπερβολικό τρόπο.

Οι προσδοκίες επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης , όπως επίσης και το καλό διεθνές κλίμα, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη και τον έφεραν μερικούς πόντους ακόμα πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο (και οι υπό τις γνωστές προϋποθέσεις) στόχο μας, των 785 μονάδων. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Τραπεζικός κλάδος.

Σε ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής του πορείας η πλησιέστερη, για τον Τραπεζικό δείκτη, αντίσταση εντοπίζεται στις 881 μονάδες και η αμέσως επόμενη στο καθοδικό 'χάσμα' των 891 μονάδων".

"Έχοντας 'δει' τις 700 μονάδες, ο Δείκτης θα αναζητήσει εκ νέου κατεύθυνση. Προς τα πάνω οι πρώτες αντιστάσεις είναι περίπου στις 720 μονάδες. Μετά από εκεί, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αβεβαιότητα για την Οικονομία να επικρέμαται. Προς τα κάτω έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις μεταξύ 630 και 670 μονάδων" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Με δεδομένη την πρόσφατη πορεία των τιμών, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις που να μην είναι συνδυασμένες με ουσιαστικές εξελίξεις στην Ελληνική και την Παγκόσμια Οικονομία. Η Αγορά φαίνεται να περιμένει υπομονετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης και να αντιδρά θετικά όταν δεν επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προσδοκίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασικότερο ορόσημο, για τις εσωτερικές εξελίξεις, είναι η ψήφιση όλων των μέτρων που χρειάζονται από την Ελληνική Βουλή, ώστε να είναι εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στο Μάιο, που αποτελεί το ύστατο περιθώριο, αν θέλουμε να έχουμε έστω και οριακά οφέλη σαν Χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Ελληνική Αγορά προσφέρει κέρδη στους ενασχολούμενους με αυτήν και αυτό είναι θετικό παρά την διατήρηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι εταιρείες αρχίζουν να διαφοροποιούνται με βάση την κερδοφορία τους και να ανεξαρτητοποιούνται από την κίνηση του Δείκτη και των Τραπεζών, ενώ αρκετές μικρές εισηγμένες δίνουν σημάδια ότι θα ήθελαν να αναβιώσουν την εικόνα τους στο Χρηματιστήριο.

"Ας ελπίσουμε οι επενδυτές να μην διαψευστούν για πολλοστή φορά", τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "το Ευρωκοινοβούλιο έχει την προσωπική μου ισχυρή δέσμευση ότι θα καταλήξουμε στη συμφωνία τον Μάιο", τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. "Πρέπει να γίνει τον Μάιο, έχουμε βάλει πολλή προσπάθεια σε αυτό. Η κατάσταση δεν είναι αρκετά καλή στην Ελλάδα, η ανάκαμψη υποχωρεί και χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Θα συζητήσουμε για το χρέος. Η ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί η λύση. Αυτή είναι η γνώμη μου και νομίζω ότι την ασπάζονται στο Eurogroup. Πέρυσι δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι για να γυρίσει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη".

Όπως είπε, η περίοδος των 10 ετών για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο και να είναι αυτός που θα σχεδιάζει, διαπραγματεύεται και παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα.

Κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το όριο χρήσης του ELA από τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά από εισήγηση της Τρ. Ελλάδος προς την ΕΚΤ και πλέον αντιστοιχεί σε 46,5 δισ. ευρώ.

"Ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας να προκύψουν εμπλοκές από ξαφνικές απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται πως επιβεβαιώνεται". Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση που διατυπώνει Κυβερνητικός Παράγοντας μετά την ολοκλήρωση του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους Επικεφαλής των Θεσμών. Όπως έγινε γνωστό, στο σημερινό ραντεβού συζητήθηκαν κυρίως οργανωτικά θέματα. Η έναρξη των συζητήσεων επί των κειμένων συνεργασίας αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Επιστέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι οι όποιες διορθώσεις θα είναι βραχύβιες, πάντα υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του θετικού διεθνούς κλίματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους η διάθεση αύξησης του επενδυτικού ρίσκου θα συνεχιστεί, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως συνεχίζει να προβληματίσει η ευδιάκριτη "απόσυρση" αγοραστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα, αλλά και ο ΟΠΑΠ που αποφασίζει διανομή υπόλοιπου μικτού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως έχει δώσει έκτακτο μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή και προμέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή άρα το συνολικό θα διαμορφωθεί στο 1,29 για το 2016 που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 14,3%.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που "σημαδεύτηκε" από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μπορεί ο τίτλος της Alpha Bank (0%) να ήταν ο μοναδικός που απέφυγε το αρνητικό πρόσημο, όμως για όσους παρακολούθησαν την συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους και σήμερα τις "εντυπώσεις έκλεψε" η "συμπεριφορά" της Eurobank (-1,02%). Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,705 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,76 ευρώ. Πρώτη, σημαντική, στήριξη στα 0,645 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ (+3,33%). Τα 3,20 ευρώ έχουν μετατραπεί σε στήριξη, ενώ σαν επόμενος στόχος δείχνει η αντίσταση των 3,45 ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Αντίθετα ο ΟΤΕ (-0,89%) δείχνει δυσκολίες υπέρβασης των 9,10 ευρώ, επίπεδο στο οποίο έκλεισε σήμερα ο ΟΠΑΠ (+0,55%), προκειμένου και οι δύο τίτλοι να δώσουν σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Viohalco (+3,87%), που έδωσε την επιθυμητή, τεχνικά, διαφυγή υψηλότερα των 1,85 ευρώ και έκλεισε στο άνω εύρος της ζώνης 1,85 - 1,88 ευρώ. Ο επόμενος στόχος τοποθετείται στα 2,15 ευρώ.

Τα 5,00 ευρώ, είναι το μεγάλο επίπεδο αντίσταση για την ΕΧΑΕ. Μία κατοχύρωση και μόνο, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 5,50 ευρώ. Το 4,80 κοντινή στήριξη και το 4,62 κύρια και "stop".

Χαμηλότερα του 25αρη, αργή η προσπάθεια αναρρίχησης για την Intralot (0%), με την μετοχή να παραμένει ανοδική όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,16 ευρώ, με το 1,33 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα δώσει περαιτέρω τάση με επόμενο το 1,45. Κοντινή στήριξη τα 1,23 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+3,86%), που άφησε πίσω της και την αντίσταση στα 0,8459 ευρώ, ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε και η MIG (+6,06%) που κινείται σε υψηλά 10 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/6/2016 (0,178 ευρώ).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον Fourli (+1,73%), με τον τίτλο να ισοφαρίζει τα υψηλά 31 μηνών (βλ. διάγραμμα).

Σε υψηλά 31 μηνών η Fourlis

Επίσης τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συμπλήρωση η Κρι Κρι (+3,47%), τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές η Αλουμύλ (+0,27%, όμως σήμερα το "bid" δεν ήταν πειστικό), προς υψηλά 10μηνου ο Νηρέας (+3,26%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μύλοι Λούλη (+4,88%).
Εννοείται ότι οι οριακές, ημερήσιες, μεταβολές, δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη, το "stop" παραμένει στις 671 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 686 μονάδες. Ζητείται ακόμα ένα κλείσιμο υψηλότερα των 705 μονάδων. Στις 712 μονάδες εντοπίζεται η πλησιέστερη αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να "περιμένουν" στην ζώνη 727 - 731, όσο νόημα μπορεί να έχουν αυτά σε μία "bull market" Αγορά.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02%), το 1900 - 1910 είναι η επόμενη "μάχη", με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1869 - 1865 και 1847 - 1846 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1791 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Έντονη ανοδική κίνηση την τρέχουσα εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, που διέσπασε τις 700 μονάδες και κατέγραψε νέο υψηλό από τον Νοέμβριο του 2015" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η συσσώρευση που προηγήθηκε κοντά στα προηγούμενα υψηλά (περιοχή 680 μονάδων) προεξοφλούσε για ανοδική διάσπαση με την ύπαρξη θετικών ειδήσεων.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η επιστροφή των Θεσμών και η διάθεση που υπάρχει για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, ώστε να υπάρξει εκταμίευση της δόσης μετά το Eurogroup του Μαΐου, ήταν οι καταλύτες που οδήγησαν την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά σε νέα υψηλά σχεδόν 18 μηνών.

Ο "αδύναμος κρίκος" του Χρηματιστηρίου, ο Τραπεζικός κλάδος, είναι αυτός που υπεραποδίδει την τρέχουσα εβδομάδα και οδηγεί την ανοδική κίνηση. Οι 870 και οι 900 μονάδες είναι οι αντιστάσεις του ενώ στις επιμέρους μετοχές μόνο η ΕΤΕ έχει καταγράψει νέο υψηλό στην μετά "Brexit" εποχή .

Η ΑΛΦΑ επίσης είναι κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου, ενώ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απέχουν σημαντικά. Με την προσέγγιση των 900 μονάδων θα μπορέσει και ο Γενικός Δείκτης να αναμετρηθεί με τον πρώτο στόχο που έχουμε θέσει στις 720 μονάδες.

Ένα εύρος διακύμανσης 685 με 720 μονάδες θα είναι θετικό σημάδι για τον Γενικό Δείκτη, έως ότου ξεκαθαρίσουν και τα υπόλοιπα ζητήματα που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στην Αγορά.

Η συμφωνία μεταξύ των Δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η απόφαση της ΕΚΤ για το "QE" που μπορεί να μην έχει σημαντικό οικονομικό όφελος, αλλά θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία και θα αλλάξει την στάση των Διεθνών Οίκων στην αξιολόγησή της, είναι οι παράγοντες αυτοί που μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, με κύριο στόχο τις 790 μονάδες.

Η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές, πέρα των Τραπεζικών, θα είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για τον απεγκλωβισμό της Αγοράς από την στασιμότητα.

"Οι επενδυτές θα πρέπει, από δω και πέρα, να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στις Διεθνείς Αγορές που παραμένουν κοντά, ή καταγράφουν νέα υψηλά. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών στις ΗΠΑ συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα (2/5 Apple, 3/5 AIG, 3/5 Facebook), τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,49%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,34%).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Υποχωρεί σημαντικά το Πετρέλαιο και λιγότερο Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε την οικονομική της πρόβλεψη, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 1,4% για φέτος, από 1,5% προηγουμένως.

Η Κίνα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα ύψους $22,1 δισ. το Μάρτιο, καθώς διευρύνθηκε από τα $17,6 δισ. του Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε σήμερα η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για το Ξένο Συνάλλαγμα.

"Το εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας για τα Αγαθά κατέγραψε πλεόνασμα $30,5 δισ. τον περασμένο μήνα, από έλλειμμα $4,8 δισ. το Φλεβάρη", πρόσθεσε η Αρμόδια Αρχή.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης της Κομισιόν για την οικονομική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 1,6 μονάδες σε 109,6 τον Απρίλιο. Η μέτρηση διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδά της από το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ ξεπέρασε και το "peak" που είχε αγγίξει πριν την κρίση χρέους.

O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 1,5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

"Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά, ή και χαμηλότερα επίπεδα, για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Mario Draghi στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως το Δεκέμβριο, ή και αργότερα αν χρειαστεί. Πρόσθεσε επίσης πως αν οι προοπτικές της Οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος, ή τη διάρκεια του "QE.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου κατά 14.000, στο επίπεδο των 257.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα κινηθούν οριακά υψηλότερα, στις 245.000.

Η ζήτηση για Διαρκή Αγαθά αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό το Μάρτιο. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 238,71 δισ. δολαρίων. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", ανέμεναν αύξηση 1,3% για τις παραγγελίες τον προηγούμενο μήνα. Το Φεβρουάριο οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3%, αναθεωρημένες ανοδικά από την άνοδο 1,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επί τα χείρω αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την Ελληνική ανάπτυξη η Citi. Σε ανάλυσή της εκτιμά ότι το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,5% (για το 2018 βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,3%). Όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να επιμένει ότι θα υπάρξει κάποια επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο μετά την πιθανή συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Την απαγόρευση, πρακτικά, της διανομής μερίσματος για την οικονομική χρήση 2016 επέβαλε στις Συνεταιριστικές Τράπεζες καθώς και σε μη συστημικές Εμπορικές, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ, με απόφαση που ελήφθη στις 12 Απριλίου, απαγορεύει τη διανομή μερίσματος, με καταβολή μετρητών, σε όσες Τράπεζες έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA). Απαγόρευση διανομής ισχύει και για όσες Τράπεζες δεν πληρούν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που έχει ορίσει η ΤτΕ.

Για όσες Τράπεζες πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιακών απαιτήσεων και δεν έχουν λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από ELA επιτρέπεται η διανομή μερίσματος, με την ΤτΕ, πάντως, να συστήνει συντηρητικά κριτήρια και παραδοχές, όσον αφορά στην πολιτική διανομής για την οικονομική χρήση 2016.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 703,77 (-0,37%) και 709 μονάδων (+0,37%), στις 17.00 βρέθηκε στις 706,31 (-0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 706,51 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, μειώθηκε στα 51,9 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ Alpha Bank, Jumbo και Εθνική απέσπασαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Viohalco δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν πέρασαν σε "θετικό έδαφος" οι Grivalia, Motor Oil, Folli Follie Group και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μέτκα και Τιτ΄ν και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Νίκας (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 77.573.688 νέων μετοχών, σε αναλογία 38,3433646445215 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,30.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 04/05/2017 έως και 18/05/2017 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 04/05/2017 έως και 15/05/2017. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίζονται ως εξής: +20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (26/04/2017): € 0,960 και –20% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,317.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, αλλά με σημαντική καθίζηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.911 συμβόλαια).

Στα 8.041 συμβόλαια του δείκτη (από 8.395 χθες), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.055, 999 για τον Μάιο και 56 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.872) κινήθηκε μεταξύ 1.870 και 1.886 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (500.220 Εθνική, 16.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.603), Πειραιώς (27.635), Εθνική (13.485), MIG (14.332), Alpha Bank (6.398), ΔΕΗ (2.773), ΟΤΕ (275), Ελλάκτωρα (265), Μυτιληναίο (189), ΟΠΑΠ (203), Viohalco (606), Cenergy (225), Intralot (176), ΓΕΚ (411).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (27.300), MIG (68.736), Eurobank (52.972), Εθνική (88.033) και Πειραιώς (148.986).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε σημαντική "long" θέση στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.210.784 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v