Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα περιθώρια ανόδου για τραπεζικές μετοχές

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα, χωρίς να χάνονται οι 700 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Το «σήμα» long για τις τραπεζικές μετοχές, τα hedge funds και τα σενάρια. Τα μηνύματα από την αύξηση του τζίρου και το κλίμα στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Τα περιθώρια ανόδου για τραπεζικές μετοχές

Μικρή πτώση στη Wall Street μετά το φορολογικό, σε νέο υψηλό 20 μηνών οι ευρωαγορές, «πάτησε» και κράτησε σε κλείσιμο τις 700 μονάδες το ΧΑ.

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές από ουδέτερο έως ελαφρώς θετικό, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι long διατήρησαν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις 706,40 μονάδες ο ΓΔ, με πρωταγωνιστή για ακόμη μία συνεδρίαση τον τραπεζικό κλάδο και με τον FTSE25 να πλησιάζει τις 1.900 μονάδες. Απολογισμός ημέρας ενθαρρυντικός καθώς οι συναλλαγές ξεπέρασαν ξανά τα 100 εκατ. μετοχές, συγκεκριμένα στα 158,5 εκατ., καθότι η μόχλευση επικεντρώθηκε στις «φθηνές» τραπεζικές μετοχές ενώ η συνολική αξία διαμορφώθηκε στα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ.

Θα σταθώ κατ' αρχάς στον τζίρο, καθώς σε ένα διήμερο (Τρίτη-Τετάρτη) φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ, υπερακοντίζοντας την αξία σε σχέση όχι μόνο με τον μέσο όρο εβδομάδος αλλά με τον μ.ο. μηνός Απριλίου. Μήνας που χρηματιστηριακά λήγει αύριο, με τους βασικούς δείκτες σε υπεραπόδοση και με εμφανείς κινήσεις/τοποθετήσεις από ισχυρά χέρια σε ανοδική φορά.

Πρακτικά, τέτοιας σύνθεσης και μεγέθους συναλλαγές σε ανάλογη ανοδική κίνηση της αγοράς δεν συνιστούν διανομή στα υψηλά -άρα ξεφόρτωμα πριν τη μεγάλη διόρθωση-, αλλά εμφατική είσοδο έξυπνου χρήματος και insiders που συνήθως κάτι παραπάνω γνωρίζουν από εμάς τους... πληβείους.

Εκτός από τη συνεδρίαση της Δευτέρας που το ΧΑ ανέβηκε ελέω Γαλλίας και ευφορίας των ευρωαγορών, η κίνηση της Τρίτης-Τετάρτης αποδίδεται σε καθαρά "ελληνικούς λόγους". Το ενδιαφέρον, την ώρα που κυβέρνηση - αντιπολίτευση σκιαμαχούν επί παντός..., την ώρα που πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι (δικαιολογημένα) αμφισβητούν την προοπτική να υπάρξει περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος-έγκριση από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, το ΧΑ παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα προεξόφλησης.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο μεγάλος προβληματικός, ανεβαίνει θεαματικά χωρίς καμία ουσιαστική θετική είδηση, αντιθέτως θα έλεγα πως ζητήματα όπως αυτό που έθιξε τελευταία ο Χρήστος Κίτσιος θα δικαιολογούσαν ακόμη και διόρθωση του κλάδου. Και όμως, ο ΔΤΡ σε μία εμφατική long κίνηση με αυξανόμενες τοποθετήσεις πολλών hedge funds τείνει να πιάσει τις 900 μονάδες.

Σε δύο ταχύτητες ο κλάδος, με τις Alpha Bank και Εθνική να είναι μακράν οι δύο πρώτες που επιδιώκεται να υπερβούν τις τιμές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή τα 2 και το 0,30 ευρώ αντίστοιχα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον ΔΤΡ έχει δοθεί σήμα long (και μάλιστα bullish, σύμφωνα με το greecebulls.com), από τη στιγμή της επαναφοράς του υψηλότερα των 800 μονάδων. Χιλιοειπωμένο αλλά το ΧΑ μόνο με υπεραπόδοση των τραπεζών θα ξεπερνούσε πειστικά τις 686/687 μονάδες. Με 155-160 εκατ. ευρώ σε δύο ημέρες πιο πειστικά δεν γίνεται, με απόδοση σχεδόν 30% σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για καθαρή επιχείριση των hedge funds να πιαστούν οι τιμές των αμκ, να απεγκλωβιστούν ορισμένοι πολύ ισχυροί ξένοι, λέγεται στα χρηματιστηριακά γραφεία και κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, είναι μία υπόθεση πιθανή, πολύ πιθανή.

Ωστόσο παράλληλα με τον τραπεζικό συνεχίζουν να ενισχύονται (με ηπιότερο ρυθμό) blue chips, εισηγμένες όπως η Coca Cola, η Motor Oil, η ΓΕΚ, ενώ ξένο έξυπνο χρήμα ενισχύει τις θέσεις του σε ΤΙΤΑΝα, FF Group, ΟΠΑΠ, αλλά και σε Lamda Development, Fourlis, ΥΓΕΙΑ κ.α.

Τοποθετήσεις που επ' ουδενί μπορεί να θεωρηθούν κερδοσκοπικές, βραχυπρόθεσμες, πόσο δε μάλλον όταν δείχνουν πως «χτίζονται» σε εισηγμένες/μετοχές με (τουλάχιστον) μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.

Χρονιά των turn around για πολλές εισηγμένες το 2016, σημείωνε νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Ξένο έξυπνο χρήμα, που διαβλέπει κάτι που εμείς ακόμη δεν μπορούμε να διακρίνουμε, θα δείξει.

Εκτίμησή μου πως σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για κεφάλαια που τοποθετούνται μεθοδικά, προσβλέποντας στον μετασχηματισμό αυτής της οικονομίας, της χώρας, προσβλέποντας στην ενδυνάμωση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ομίλων αλλά και μικρομεσαίων εταιρειών που πολύ πιθανά να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στους κλάδους τους. Μία ομάδα εισηγμένων, κυρίως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (αλλά και επιλεκτικά από τη μεσαία), ενισχύεται από βάθος χρόνου, όχι τώρα που... ξεσπούν οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Απρίλιος μας αφήνει με πολύ ευχάριστη αίσθηση, με διψήφιες αποδόσεις και με αποκατάσταση των ισορροπιών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Διέγραψαν τις ζημίες της χρονιάς, «μετρούσε» χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πλέον για τον ΔΤΡ η επόμενη αντίσταση ορίζεται στις 881 και λίγο υψηλότερα στις 891 μονάδες (όπου και υπάρχει καθοδικό χάσμα).

Τεχνικά για τον ΓΔ, αν και είναι μέσα στο παιχνίδι μία διολίσθηση και δοκιμασία επιβεβαίωσης/retest των 696 και 694, η πλησιέστερη αντίσταση (σε εβδομαδιαίο ) είναι στις 712 ενώ για τον FTSE25 μετά την άνετη υπέρβαση των 1.869 (πλέον μετατρέπεται σε στήριξη), το επόμενο στοίχημα «βλέπει» προς τις 1.900 μονάδες.

Με πολύ πιθανό ένα retest μάλλον σήμερα, ενδεχομένως στην αρχή της συνεδρίασης; Θα δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v