Η παρέμβαση Τραμπ για την Ελλάδα, η επικείμενη ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων στις ΗΠΑ, η αισιοδοξία για γρήγορο SLA μετά τον πρώτο γύρο, είναι τα... καύσιμα που χρειάζονται οι long για να κάνουν την υπέρβαση της περιοχής των 700 μονάδων.
Μία ανάσα από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης «μετρούσε» χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την αγορά στις 697,32 μονάδες, με τον FTSE25 στις 1.863,24 μονάδες και με κλάδο επιταχυντή τον τραπεζικό να αντιδρά με χαρακτηριστική ευκολία προς τις 835 μονάδες.
Συναλλαγές 124,7 εκατ. μετοχές, τζίρος 79,3 εκατ. ευρώ και με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων κοντά στα χαμηλά του 2014, τα χαρτιά που άλλαξαν χέρια χθες δεν δείχνει να είναι διανομή στα υψηλά αλλά πρώτη έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης των insiders για τη συνέχεια. Εάν δούμε και σήμερα ανάλογου μεγέθους συναλλαγές/τζίρους, θα μπορεί να ειπωθεί με μεγαλύτερη σιγουριά πως το έξυπνο χρήμα και τα ισχυρά χέρια προεξοφλούν την επιβεβαίωση του ευκταίου -για τις αγορές- σεναρίου.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη διευκολύνουν τους long καθώς η προοπτική πολιτικής ρευστότητας στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Ιουνίου (οπότε οι δύο γύροι βουλευτικών εκλογών) ενισχύουν την πλευρά Ντράγκι και υποχρεώνουν την πλευρά Σόιμπλε να κρατήσει χαμηλωμένους τους τόνους. Πολιτική ρευστότητα σε μία Γαλλία με φθίνουσα οικονομία, όταν παράλληλα σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Ιταλία (το 2ο και το 3ο ΑΕΠ της Ε.Ε.), επουδενί μπορεί να συντηρήσουν την Ελλάδα σε προβληματική κατάσταση και σε συνθήκες «εκβιασμού» από την πλευρά Σόιμπλε. Είναι σε αυτή τη συγκυρία που στην προβληματική μνημονιακή Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται business (ακούγεται... χυδαίο αλλά έτσι είναι) με γερμανικά, γαλλικά, κινεζικά αλλά και αμερικανικά, ρωσικά συμφέροντα και ακόμα δεν έχουν βάλει στο παιχνίδι τα πετρελαϊκά, με αποτέλεσμα οι γνωρίζοντες να λαμβάνουν θέσεις.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς είχε...χιλιοειπωθεί πως μόνο με ενεργοποίηση του τραπεζικού παράγοντα θα μπορούσε το ΧΑ να προσβλέπει σε πειστική υπέρβαση των 686/687 μονάδων, όπερ και εγένετο.
Εγκυρος τεχνικός αναλυτής σημείωνε πως ο ΔΤΡ (η... παιδική χαρά του trader) έσπασε στο διάβα του όσες αντιστάσεις βρήκε και κορύφωσε στην εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση των 837-840 μονάδων. Ο ίδιος σημειώνει ότι η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 868 και η μόνη αξιόπιστη στήριξη στις 798 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE25 έσπασε την τοπική κορυφή των 1.830 μονάδων μετατρέποντάς την σε στήριξη, ενώ για τον ΓΔ η τοπική κορυφή των 686/687 μονάδων διασπάσθηκε σαν... τρυφερή καρδιά μαρουλιού, μετατρέποντάς την σε πλησιέστερη στήριξη. Στην πρώτη διόρθωση αναμένεται να την ξαναδοκιμάσει στο πλαίσιο του retest, ακριβώς όπως τελευταία δοκιμάστηκε η κορυφή των 670 μονάδων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων. Αντιστάσεις διαδοχικά στις 712, 727 και 731 μονάδες για τον ΓΔ, καθώς θα ενισχύεται πέραν των υψηλών 17-18 μηνών.
Σημειώναμε χθες πως η αγορά ομολόγων είναι «ρηχή», πολύ «ρηχή» και αρκούν 2-3 primary dealers με λίγα εκατομμύρια να διαμορφώσουν τάση, ενίοτε στρεβλή, παρασύροντας τους traders, δεν παύει όμως να είναι ένα από τα σημεία αναφοράς για τους παίκτες (όπως το ελληνικό ETF/Grek) ένας ανεμοδείκτης, σηματωρός.
Η θεαματική διόρθωση από τη Δευτέρα σε τιμές 2014 δεν ήταν συμπτωματική αλλά ούτε και η συντήρηση των αποδόσεων κοντά στα χαμηλά και χθες, παραπέμποντας στον Οκτώβριο του 2014, όταν -τότε- ο Γενικός Δείκτης ήταν στην περιοχή των 950 μονάδων. Στα 6,05%-6,10% το 10ετές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει με τον ΔΤΡ σε αντίδραση αντιστρόφως ανάλογη, με δυναμική 5,19% και με τη μερίδα του λέοντος σε τζίρους.
Στην περίπτωση που και σήμερα-αύριο στο ΧΑ συντηρηθεί η χθεσινή δυναμική, που θα οφείλεται κυρίως στην προεξόφληση των insiders για την πορεία της δεύτερης αξιολόγηση ς- μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - προοπτική συμπερίληψης στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, οι long θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συμπληρωματικά σε εισηγμένες/μετοχές του FTSE25, ενώ θα συνεχισθεί η μόχλευση στα μεσαιο-μικρά.
Ενθαρρυντική ένδειξη στη χθεσινή συνεδρίαση η αφύπνιση των ιδιωτικοποιήσεων, με καταλύτη τον ΟΛΘ και την ΕΥΑΘ να ακολουθεί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο παιχνίδι θα μπουν και άλλες εισηγμένες όπου υπάρχουν... εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα με τη διάθεση του 5% του μ.κ. του ΟΤΕ ή τις εξελίξεις στα Ελληνικά Πετρέλαια ή στον κλάδο της ενέργειας. Επίσης ενθαρρυντικές οι εξελίξεις από τον πολύπαθο χώρο των ναυπηγείων, με τον Φώτη Κόλλια να μας ενημερώνει για τη δύσκολη εξίσωση, η μη λύση της οποίας αποστερεί τη χώρα (την αρχαιότερη ναυτική χώρα στον κόσμο) από έναν φυσικό-ζωτικό της χώρο. Εάν κερδηθεί το στοίχημα των ναυπηγείων, όντως θα πρόκειται για τον... 13ο άθλο του Ηρακλή, με αλληλουχία θετικών επιχειρηματικών δράσεων να συνακολουθούν.
Θυμίζω στους τακτικότερους αναγνώστες τον πρόλογο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας με αφορμή τον διαγωνισμό για την εκχώρηση του 67% του ΟΛΘ, για να διευρύνουμε λίγο την εικόνα πέραν της καθαρά βραχυπρόθεσμης και του intraday. Εικόνα που από πολλές απόψεις δικαιολογούν τη διάθεση προεξόφλησης που διαμορφώνεται σε μετοχές, ομόλογα, δείκτες, συμβόλαια και που μένει να επιβεβαιωθεί (ή διαψευσθεί) στη συνέχεια.
Τα όσα αναφέρει από νωρίς η Μαρίνα Μάνη για τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα (μετά τη συμφωνία βγαίνουμε στις αγορές...), εν μέρει εξηγούν τις κινήσεις ορισμένων ισχυρών χεριών και insiders.