Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» τις 700 μονάδες ο ΓΔ

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο, εν μέσω πιέσεων στις ευρωαγορές. Πωλήσεις μικρής έκτασης στις τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος Alpha και Eurobank. Βοήθειες στον ΓΔ από την άνοδο της Coca Cola.

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» τις 700 μονάδες ο ΓΔ

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, απόρροια των περιορισμένης έκτασης πωλήσεων, που ενεργοποιήθηκαν με το άνοιγμα. 

Σε κλίση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερες απώλειες στο Λονδίνο ο FTSE100, κατά 0,65% χαμηλότερα στις 7.240 μονάδες, με μικρότερες στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.272 και στη Φρανκφούρτη o DAX στις 12.441 μονάδες. Φυσιολογική η οπισθοχώρηση των ευρωαγορών μετά τα χθεσινά «υψηλά 20 μηνών», με τους επενδυτές να περιμένουν αργότερα και τις δηλώσεις Ντράγκι, την ώρα που μικρές πιέσεις καταγράφονται -και πάλι- στα ομόλογα των χωρών του Νότου. 

Στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει αποδώσει 11,97% σε διάστημα εβδομάδος και σχεδόν 21% σε μηνιαίο και δεδομένου ότι ακολουθεί η αργία της Δευτέρας, οι μικρής έκτασης πωλήσεις θεωρείται πως είναι απόλυτα μέσα στο πρόγραμμα. 

Με μικρό καθοδικό χάσμα άνοιξε η συνεδρίαση -όπως ακριβώς εκτιμούσαμε στο τέλος του προσυνεδριακού σχολίου-, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 700 μονάδες και με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 860 μονάδες. Με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο η αρχική οπισθοχώρηση στο ΧΑ, με τους long να χαμηλώνουν τον πήχη και τους short να ενισχύουν λίγο τις θέσεις τους. 

Διακύμανση αντίστροφη του τραπεζικού για την πιο... βαριά μετοχή του ΧΑ, την Coca Cola, με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές φτάνοντας έως τα 25,39 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλό των 25,43 ευρώ. 

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων τακτικής να γίνει το retest που αναμενόταν, με ενθαρρυντικό το ότι στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν άμεσα αγοραστές, με αποτέλεσμα να "γυρίσει" ανοδικά η σηματωρός Alpha Bank και εν συνεχεία η Eurobank. 

Περιορισμένης έκτασης κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, που το τελευταίο διάστημα υπεραποδίδει έναντι των άλλων δύο. 

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση η εικόνα στα ομόλογα, με τις δύο κύριες σειρές -«δείκτες»- στα περίπου χθεσινά επίπεδα. Στα 6,722% το 2ετές και στα 6,448% το 10ετές. 

Χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στη μεσημβρινή ενημέρωση του Μάριου Ντράγκι να τεθούν ερωτήματα που θα σχετίζονται με το «ελληνικό ζήτημα», προφανώς με την τύχη της προοπτικής ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Στα υπόψη μην τυχόν και βγει είδηση, είτε θετική (πολύ δύσκολο) είτε αρνητική (δύσκολο).  

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v