Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει «μαξιλαράκι» από τις 700 το ΧΑ

Μικρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος ως τις 708 μονάδες. Συνεχίζει υψηλότερα η ΔΕΗ, σε νέα υψηλά η Coca Cola. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις στην Εθνική. Μειωμένος ο τζίρος.

Χτίζει «μαξιλαράκι» από τις 700 το ΧΑ

Συντήρηση δυνάμεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη και στον Μάριο Ντράγκι.

Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street, μετά και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του Nasdaq και την ανακοίνωση των φορο-μέτρων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Σε ρυθμό και κλίμα ανάλογο των ευρωπαϊκών και το ελληνικό χρηματιστήριο, με εμφανώς βραδύτερο ρυθμό συναλλαγών και μετριότερο τζίρο σε σχέση με το 2ήμερο Τρίτης-Τετάρτης αλλά σαφώς πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

"Χωνεύει" τις 700 μονάδες το ΧΑ, σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας, θεωρώντας ως επιβεβλημένη μία επιβεβαίωση των στηρίξεων, την ανασύνταξη δυνάμεων, την αναδιανομή θέσεων. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη θεαματική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, μέρος του ενδιαφέροντος κεφαλαίων έχει μετακυλισθεί από τα blue chips προς τους 4 συστημικούς ομίλους.

Σταθερά πάνω από το όριο των 700 στο εύρος των 703,77-708,42 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας δηλαδή νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό μετά το χθεσινό των 706,44 μονάδων. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με "κλείσιμο" του ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες ισχυροποιεί βραχυπρόθεσμα την περιοχή ως πιθανή επόμενη στήριξη.

Στις 853-869 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, "βλέποντας" πλέον για πάνω από τις 900 μονάδες στην επόμενη ανοδική προσπάθεια, στις 1.879-1.892 μονάδες ο FTSE25 σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνηση (όπως τεχνικά είχε περιγραφεί από νωρίς στον Εκηβόλο).

Στο 46% ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο σε Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MIG, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, Coca Cola, αλλά και ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο ενισχύεται η μετοχή της Jumbo έως τα 14,33 ευρώ, με τζίρο πάνω από 5,2 εκατ. ευρώ (χωρίς πακέτα μέσα από το σύστημα), στα 7,80 ευρώ υποχωρεί λίγο η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 80.464 τίτλους στα 7,80 ευρώ, συνολικής αξίας 627.619 ευρώ).

Σε νέα υψηλά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς ο όμιλος ανακοινώνει αύριο τα οικονομικά μεγέθη 2016, με την αγορά να προεξοφλεί περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στα 2,80-2,82 ευρώ πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές μεταξύ ισχυρών χεριών.

Σταθερά ανακάμπτει η ΔΕΗ καθώς συνεχίζονται οι κινήσεις από (κυρίως) εκτός συνόρων χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα τη νέα τοπική κορυφή στα 3,43 ευρώ, οριακά χαμηλότερα των 3,44 ευρώ που είναι το υψηλό 52 εβδομάδων από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2016. Πλήρης επαναφορά της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό και αφού στις 6/7 είχε υποχωρήσει έως το χαμηλό των 2,29 ευρώ.

Ισχυρή η long τάση για τη μετοχή της Viohalco που αντιδρά έως το 1,89 ευρώ, σε μία συγκυρία που ο όμιλος συζητά με τη Fidelity.

Ασταμάτητη η Coca Cola, σε νέο υψηλότερο στα 25,46 ευρώ καθώς συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κυρίως από αμερικανικά κεφάλαια. Πρόσφατα είχαμε αποδώσει αυτές τις κινήσεις των ξένων funds -και δη των αμερικανικών- στη διεκδίκηση της Coca Cola Africa από την Coca Cola Helenic, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, με τον όμιλο κόντρα σε μεγέθη όπως η ολλανδική Heineken και η γαλλική Castel.

Λίγο μετά τις 15:10 η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 35 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος είχε περιοριστεί στα 27 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v