XA: Πού «κοιτάζουν» τώρα ΓΔ και τράπεζες

Από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Χίλτον διέρχεται η τάση. Τα νέα υψηλά στην αγορά και οι επόμενες στηρίξεις. Ποιες εισηγμένες πληρώνουν 270 εκατ. στους μετόχους το Μάιο. Η ατζέντα της εβδομάδας.

XA: Πού «κοιτάζουν» τώρα ΓΔ και τράπεζες

Με τον ανοδικό... αέρα του Απριλίου, ξεκινάει ο Μάιος. Μήνας εξίσου σημαντικός -αν όχι περισσότερο- από τον τελευταίο καθώς ως ορόσημο το Eurogroup της 22ας Μαίου έχει "φορτισθεί" σε βαθμό μεγαλύτερο απ΄ ότι τα προηγούμενα (ξεκινώντας από αυτό στις αρχές Δεκεμβρίου 2016).

Με κέρδη 7,17% για τον Γενικό Δείκτη και 17,22% για τον Δείκτη Τραπεζών ο Απρίλιος ήταν -χρηματιστηριακά- ο καλύτερος μέχρι τώρα για το 2017 με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει την τελευταία εβδομάδα υπερκαλύπτοντας τις ζημιές που "μετρούσε" από την αρχή του έτους.

Με κέρδη 17% έκλεισε η τελευταία εβδομάδα στις τράπεζες, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για την καλύτερη εβδομάδα του 2017 κάνει λόγο ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) με την προσοχή των traders να στρέφεται πλέον στον επόμενο κύκλο της αγοράς.

Δεδομένου, ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι traders θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ανάλογα, είτε δοκιμάζοντας τις αντοχές της ανοδικής κίνησης, είτε επιβεβαιώνοντας τις στηρίξεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα.

Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας επεξεργάζονται οι δανειστές με πηγές της ΤτΕ να επισημαίνουν ότι αν στο Eurogroup της 22ας Μαίου υπάρξουν συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις η Ελλάδα μπορεί να μπει στο QE τον Ιούνιο. Αυτό το ενδεχόμενο και προφανώς το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές -με οδηγό την Wall Street- θα διαμορφώσουν την στάση των επενδυτών συνακόλουθα την τάση σε χρηματιστήρια, παράγωγα, ομόλογα και λοιπές αξίες.

Κερδοφόρος ο Απρίλιος για τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή του πλανήτη, με τον S&P να γράφει κέρδη σε όλες τις χρονικές μετρήσεις: από το 1,51% της τελευταίας εβδομάδος, το 6,49% από τη αρχή του έτους αλλά και το 14,86% σε περίοδο 52 εβδομάδων. Στις 2.384,20 μονάδες ο δείκτης σε ξεκάθαρη long θέση.

Στα καθ' ημάς όσον αφορά στην εβδομαδιαία βραχυπρόθεσμη και την λίγο πιο μηνιαία μεσοπρόθεσμη προσέγγιση μας ενδέχεται να προκύψουν αποκλίσεις εάν και εφ' όσον οι εξελίξεις μέχρι την Τρίτη είναι αυτές που θα δίνουν το έναυσμα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Στον κύκλο των τεσσάρων συνεδριάσεων που ξεκινά με τον ΓΔ από τις 712,17 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 1.904,97 και με τον ΔΤΡ από τις 888,53 μονάδες ζητούμενο είναι κατ΄ αρχήν η διασφάλιση των στηρίξεων (δηλαδή των χαμηλών της τελευταίας εβδομάδος) και εάν συντρέξουν ενθαρρυντικές εξελίξεις η συνέχιση της ανοδικής κίνησης (οι επόμενοι στόχοι αλλά και τα σημεία στήριξης αναφέρονται στις τεχνικές αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο και ειδικότερα όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο στη μέτρηση του Γιώργου Α. Σαββάκη το πρωί της Παρασκευής).

Τεχνικά για τον ΓΔ τα συνεχόμενα υψηλά τον έχουν φέρει κοντά στην σημαντική περιοχή των 720 μονάδων γεγονός που δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας τοπικής διόρθωσης, με σημεία προσοχής στις 708 και 698 μονάδες. Κλάδος- κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με επιθετικό ανοδικό βραχυπρόθεσμο momentum και "βλέψεις" για υπέρβαση των 900 μονάδων εάν στις επόμενες συνεδριάσεις Alpha Bank και Εθνική καλύψουν τα 2 και τα 0,30 ευρώ δηλαδή την τιμή της τελευταίας αμκ.

Δεδομένου, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης αποδόθηκε σε trading αρκετών hedge funds κυρίως αμερικανικών (αλλά και από το City) η αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια. Συνεκτιμώντας το ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής υπεραπέδωσαν Πειραιώς και Eurobank δηλαδή οι 2 από τις 4 συστημικές που είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τις Αlpha Bank και Εθνική.

Eνα...στοίχημα για ορισμένους traders σχετίζεται με την παρουσία και ομιλία του Prem Watsa στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 31 Μαίου. Μεγαλομέτοχος της Eurobank (με σημαντική παρουσία και σε άλλες εισηγμένες) με την εδώ παρουσία του δίνει τροφή σε ορισμένους να υποθέσουν πως η χρηματιστηριακή εικόνα (για την Eurobank) θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Θυμίζοντας πως η τελευταία ΑΜΚ έγινε στο 1 ευρώ, με τη μετοχή σήμερα στα 0,738 ευρώ. Μία λεπτομέρεια στην οποία ποντάρουν ορισμένοι και ενδεχομένως να έχει τη σημασία της στη συνέχεια. Θα δείξει.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2016 αρκετές εταιρείες και από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία εμφανίζουν σαφώς βελτιωμένη εικόνα (Ευρ. Πίστη, Κρι Κρι, AsCo, Κλουκίνας) ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν ο κλάδος της υγείας, των πλαστικών, ενώ των μεταφορών είχε ίσως την καλύτερη χρήση όλων των εποχών σε λειτουργικό επίπεδο.

Για την πιο μεσοπρόθεσμη τάση, μέχρι τα τέλη Μαίου θα συνεκτιμήσουμε δύο παραμέτρους: την δυναμική των δεικτοβαρών μετοχών που σταθμίζονται στους δείκτες και στην προοπτική διανομής/πληρωμής σημαντικών κεφαλαίων από τις εισηγμένες (μερίσματα/επιστροφή κεφαλαίου).

Οσον αφορά στους δείκτες, εστιάζοντας στον ΓΔ μετράμε πως 13 μετοχές μεγάλων ομίλων, επιχειρήσεων σταθμίζονται σε ποσοστό 73% που πρακτικά σημαίνει ότι από την πορεία τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή του δείκτη. Αναλυτικότερα οι 4 συστημικές "βαραίνουν" 25,81% στον ΓΔ ενώ οι Coca Cola, FF Group, Jumbo, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος- ΜΕΤΚΑ το υπόλοιπο. Τα συγκεκριμένα "χαρτιά" είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην διακύμανση του ΓΔ αλλά και των FTSE25, ΔΤΡ. 

Σημαντική η συνεισφορά σε ρευστότητα των εισηγμένων που ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ την Τρίτη θα μοιράσουν χρήμα στους μετόχους τους με τις ΟΠΑΠ, Mermeren, Sarantis, Πανγαία, Aegean, Intercontinental, Ευρ. Πίστη και Autohellas να καλύπτουν τον Μάιο. Από αυτές τις 8 εισηγμένες θα πέσουν στους λογαριασμούς βασικών μετόχων αλλά και χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών περί τα 270 εκατ. ευρώ (τη μερίδα του λέοντος τη διανέμει ο ΟΠΑΠ αλλά και οι Πανγαία, Aegean- Autohellas δίνουν συνολικά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ).

Αυτές οι δύο παράμετροι συνεκτιμώνται από τους επαγγελματίες της αγοράς θεωρούνται δε ικανές να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της εικόνας στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης γίνεται η αποκοπή του (κυρίως) μερίσματος (0,60/μτχ) του ΟΠΑΠ (έχει προηγηθεί 0,12/μτχ), την Τετάρτη διεξάγεται η γ.σ του Σαράντη και την Παρασκευή της AsCo ενώ την ίδια μέρα λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς που "τρέχει" για Κυριακίδη, Trastor και Ιονική Ξενοδοχειακή.

Τεχνικά εάν οι εξελίξεις μέχρι το πρωί της Τρίτης το επιτρέψουν ο ΓΔ στοχεύει προς τις 720 αλλά με κύριο στόχο στις 738 μονάδες, με μοχλό τον ΔΤΡ που, υπερβαίνοντας τις 909,75 (της 12ης Ιανουαρίου) και τις 912,14 (της 8ης Δεκεμβρίου ) ανεβαίνει...κατηγορία.

Για τον ΔΤΡ ο φιλόδοξος στόχος παραμένει στην 'κάλυψη' του mega-gap της 23-24 ης Ιουνίου (δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικράτηση του Brexit) όταν ο κλαδικός δείκτης κατέρρεε 29,68% από τις 1.034,35 μονάδες της 23ης Ιουνίου.  

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v