Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με κέρδη 17% έκλεισε η εβδομάδα στις τράπεζες

Σε νέα υψηλά 17 μηνών αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο οδηγού. Νέα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης δημιούργησε η συνεδρίαση. Ανοδος 10,65% για τον ΓΔ ολοκληρώθηκε στο 4μηνο.

ΧΑ: Με κέρδη 17% έκλεισε η εβδομάδα στις τράπεζες

"Ειδικών συνθηκών" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου, καθώς από την εκκίνηση οι απόψεις των αναλυτών ήταν απόλυτα διιστάμενες.

Οι περισσότερο συντηρητικοί θεωρούσαν ότι το επερχόμενο τριήμερο αργιών θα δράσει ανασταλτικά για όσους επιθυμούσαν να αυξήσουν θέσεις στο Χ.Α., ενώ οι συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούν απόλυτα πιθανό οι αγοραστές να κάνουν το 5Χ5, λόγω ανατροφοδοτούμενης ανόδου στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει το όποιο "window dressing" λόγω τέλους χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών ενίσχυσαν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικού τίτλους, η οποία έγινε πιο "αισθητή" για τους τίτλους κοντινής λήξης.

Στα θετικά της συνεδρίασης, η οποία έδωσε νέα υψηλά 17 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/11/2015 (718,14 μονάδες), η επιστροφή του τζίρου σε υψηλότερα επίπεδα (ο υψηλότερος του τελευταίου τετραμήνου, με τον αμέσως υψηλότερα να έχει σημειωθεί στις 16/12/2016, στα 154,1 εκατ.) και στα αρνητικά η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στους περισσότερους τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, αλλά και στις περισσότερες μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα να παίζεται μέχρι τέλους το "γκανιάν" μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών (!)

Στην πλευρά των συγκρατημένα απαισιόδοξων - συντηρητικών, ήταν και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το οποίο στο πρωινό του report εκτιμούσε "σαν πιθανότερο ενδεχόμενο την σταθεροποιητική κίνηση και εν όψει Πρωτομαγιάς, με την προσοχή των εμπλεκομένων να επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση, με δεδομένη την Κυβερνητική βούληση για σύντομη ολοκλήρωσή της. Η νεότερη αύξηση των συναλλαγών θα συντελεστεί, πιθανότατα, την επόμενη εβδομάδα, όταν ο 'λευκός καπνός' θα έχει βγει από τις αίθουσες του Χίλτον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των παραγόντων. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει σαν επόμενη αντίσταση την ζώνη 881 - 891, όμως από εκεί και ψηλότερα αρχίζουν τα δύσκολα...".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης, ο οποίος άνοιξε τον περασμένο Οκτώβρη, έχει κοστίσει ήδη ακριβά στην Ελληνική Οικονομία, αλλά μπορεί, πλέον, να ανοίξει ένα νέο ορίζοντα".

"Άρχισαν οι μυστικές επαφές του λεγόμενου 'Washington Club' για τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο της Ευρωζώνης που φέρνει στο φως το 'Euro2day.gr'. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο, 'οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση'. Σε κάποιο άλλο σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας, στις αρχές Απριλίου και για να μπορέσει να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, έγινε μια άτυπη συμφωνία για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια" αναφέρει το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Προσπάθεια να αποφύγει την 'υποχρεωτική' αύξηση κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα των ζημιών χρήσης 2016 και της αδυναμίας συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tac Credit-DTC), θα καταβάλει η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. 

"Μείωση κατά 398 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο για το σύνολο της Οικονομίας καθώς ανήλθαν στα 129,8 δισ. έναντι 130,3 δισ. τον Φεβρουάριο", σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησαν κατά 677 εκατ., ενώ του Ιδιωτικού τομέα ενισχύθηκαν κατά 278 εκατ. Για τον ίδιο μήνα, οι καταθέσεις από Νοικοκυριά και Ιδιωτικά Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα υποχώρησαν κατά 312 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να "αγοράζει" το σενάριο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή της ηρεμίας στο ταμπλώ και την αφαίρεση ενός σοβαρού κινδύνου από τα "business plans" των Επιχειρήσεων.

Οποιαδήποτε, "φρέσκια", θετική είδηση θα "εξαργυρώνεται" στο ταμπλώ, ενώ δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα αρχίσει η αναζήτηση των εταιρειών των οποίων η αποτίμηση έχει "μείνει πίσω" και βάσει θεμελιωδών μεγεθών δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το +3,69% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών δεν αφήνει αμφιβολίες για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, έχουν ήδη ξεκινήσει τα "πονταρίσματα" για τις μετοχές που, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω και απέχουν περισσότερο από τις άλλες από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. και αυτό φάνηκε σήμερα από το +3,72% της Πειραιώς και το +8,53% της Eurobank.

Για την δεύτερη η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αλλάξει "συμπεριφορά" προς το καλύτερο και το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 0,705 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα 0,76 ευρώ.

Προχωρώντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, πολλοί traders συνέχισαν να παρακολουθούν τον τίτλο της ΔΕΗ, ο οποίος επιχείρησε την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση αναρριχόμενος μέχρι τα 3,58 ευρώ (+4,99%) παίρνοντας "καύσιμα" από τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τη διαδικασία πώλησης του 25% του ΑΔΜΗΕ (295,608 εκατ.), την έγκριση Τραπεζικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ που βάζει προσωρινό τέλος στις ανησυχίες των επενδυτών, αλλά και από την ανακοίνωση της Επιχείρησης σύμφωνα με την οποία "σήμερα, 28/4/2017, ενέβασε στον διαχειριστή πληρωμών το αντίστοιχο ποσό, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κουπονιού, για την αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει την 2/5/2017".

To ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Δυστυχώς για όσους δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν θέσεις, ακολούθησε η "μπαλταδιά" από την S&P, που μεταξύ άλλων ανέφερε "την αξιολόγηση 'CCC' υπό έλεγχο για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί στη ΔΕΗ ο οίκος Standard & Poors, εξαιτίας της ανησυχίας για τη ρευστότητα της Επιχείρησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου)".

Η μετοχή έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 3,38 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες η στήλη και στο σχόλιο από την Αγορά Παραγώγων, υποσημείωσε το κλείσιμο σημαντικής "long" θέσης για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Δεν μπόρεσε να κάνει το "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων η Viohalco (-1,06%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, βρέθηκε να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο προσέγγισης της ζώνης 2,07 - 2,15 ευρώ, παραμένει "ζωντανό", όσο τουλάχιστον ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,75 ευρώ.

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+3,52%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,50 και 1,60 ευρώ και τις πρώτες στηρίξεις στα 1,42 και 1,36 ευρώ. Στα 1,35 ευρώ εντοπίζεται το "stop".
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για το Γαλαξίδι (+6,8%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Pasal (+13,83%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, επέστρεψαν οι αγοραστές στην J&P Άβαξ (+3,48%), επτά ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για το Ιασώ (+0,69%), συναλλακτική αφύπνιση στο Ιατρικό (+5,99%) και επιστροφή των αγοραστών για την ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+3,42%).

Και νέα τεχνικά δεδομένα δημιούργησε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,91%) κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων, κινούμενος και αυτός σε υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/11/2015 (1922,10 μονάδες).

Σε υψηλά 17 μηνών ο FT25

Αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι 1900 μονάδες μετατραπούν από αντίσταση σε στήριξη, δημιουργούνται προϋποθέσεις για κίνηση σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. "Intraday position long" με "stop" τις 1791 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε και η οποία χαρακτηρίστηκε από το απόλυτο των πέντε συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, για τον Γενικό Δείκτη, έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 6,05%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 16,56%.

Το τέλος του μήνα βρήκε τον Γενικό Δείκτη με μηνιαία κέρδη 6,92% και τον Τραπεζικό δείκτη με κέρδη 18,76%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10,65% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 6,04%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τετραμήνου η Μινέρβα (731,25%), με ελαχιστότατες συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Το διαγραμματικό πάτημα, που ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 670 με 675 μονάδων έδωσε τα απαραίτητα εφόδια για την πολυπόθητο ανοδικό κύμα προς τη ζώνη αντίστασης των 700 με 718 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εδώ και έπειτα μια υγιής πλάγια κίνηση εμπέδωσης της εν λόγω ζώνης, μπορεί να δώσει συνέχεια στη κίνηση προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 730 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν "ξεκλειδωθεί" επιβεβαιωμένα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, έχει μπροστά του να διανύσει δρόμο 70 με 80 μονάδων, ή σε ποσοστό σχεδόν 10% έως το επόμενο ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων. Βέβαια για να μπορέσει να επιβεβαιώσει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει θετικά μακροοικονομικά εναύσματα από το πεδίο της Ελληνικής Οικονομίας. Ειδάλλως μπορεί να αποτυπωθεί στο εβδομαδιαίο chart τιμών ένα πολύ επικίνδυνο pattern με χαρακτηριστικά μιας “Bull trap” κίνησης.

Το διαγραμματικό στόχο των 1872 με 1880 μονάδων εκπλήρωσε με το παραπάνω ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοίγοντας ουσιαστικά το πεδίο για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου αντίστασης των 1944 μονάδων, περιοχή όπου είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2015 η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Οποιοδήποτε "pullback" χαμηλότερα των 1850 μονάδων θα πρέπει να εγείρει την επενδυτική προσοχή.

Τις 850 με 890 μονάδες έπιασε μετά από αρκετές εβδομάδες ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνοντας τη διάθεση να "χωνέψει" πρώτα το εν λόγω επίπεδο και μετά να δοκιμάσει για υψηλότερα επίπεδα στοχεύοντας προς την πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης των 912 μονάδων.

"Από εκεί και έπειτα η οποιαδήποτε επενδυτική είσοδος θα πρέπει να γίνει με αρκετή περίσκεψη και με την.. ποσοτική χαλάρωση (QE) ανά χείρας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι βλέπουμε το διαγραμματικό ορόσημο των 1000 μονάδων. Προς το παρόν κοντά στο επίπεδο των 890 μονάδων οι τεχνικοί ταλαντωτές θα έχουν φτάσει σε 'overbought' επίπεδα και θα χρειαστούν λίγη καθοδική 'εξαέρωση" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Λίγο οι Γαλλικές εκλογές, λίγο η επιστροφή των Θεσμών, λίγο η ορατότητα στο χρονοδιάγραμμα, ήρθαν τα συνεχόμενα νέα υψηλά έτους κάνοντας 5 θετικές συνεδριάσεις με τους τζίρους να ζωντανεύουν σημαντικά μετά την Πασχαλινή αδράνεια" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης είχε 17 μήνες να δει το "7" μπροστά, ενώ η εβδομάδα που πέρασε είχε τον καλύτερο μέσο ημερήσιο τζίρο σε επίπεδο εβδομάδας, από την αρχή του έτους. Η πρόοδος στο θέμα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, είχε προβολή και στην Αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 6,2%, από 6,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό το περιβάλλον ο Τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επιστρέφοντας σε θετική απόδοση από την αρχή του έτους, φέρνοντας τις 2 από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες οριακά κοντά, πλέον, στις τιμές των αυξήσεων, απεγκλωβίζοντας ένα ισχυρό τμήμα επενδυτικών κεφαλαίων που από το Καλοκαίρι του 2016 παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.
Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που πέρασε ως η καλύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2017, για τις αξίες που έχουν Ελληνικό ρίσκο, καθώς οι ροές που παρατηρήθηκαν δεν βιάστηκαν να κατοχυρώσουν κέρδη, ή να μειώσουν την έκθεσή τους.

Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων ανέδειξε μερικές ευχάριστες εκπλήξεις, από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Μετά από πολλές χρήσεις αναδιαρθρώσεων, μείωσης δανεισμού και πώλησης παγίων υπάρχουν "ανερχόμενες δυνάμεις" που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εμφανίζουν ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Οι ανακοινώσεις του Απριλίου ανέδειξαν εταιρείες οι οποίες εκτός από κερδοφορία άρχισαν να ανταμείβουν τους μετόχους τους με πιο γενναιόδωρο τρόπο: Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι – Κρι, AS Company, Κανάκης, Κλουκίνας, εκτός από κερδοφορία θα μοιράσουν μέρισμα, ή θα αυξήσουν το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης, δίνοντας ένα ισχυρότερο στίγμα εμπιστοσύνης στους μετόχους τους. Σε ότι αφορά τους κλάδους που είναι εκτός των παραδοσιακών κλάδων εστίασης των Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων, καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο κλάδος των Υπηρεσιών Υγείας, σχεδόν καθολική ήταν η βελτίωση στον κλάδο των Πλαστικών, ενώ οι Μεταφορές είχαν ίσως την καλύτερη χρήση όλων των εποχών σε λειτουργικό επίπεδο.

Στην γενική εικόνα, στο 60% των ισολογισμών η εικόνα είναι πολύ θετικότερη από άλλες περιόδους: το 61% των εισηγμένων εταιρειών είναι κερδοφόρο, ο εμποροβιομηχανικός κλάδος έφθασε τα 2 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία, με λειτουργικό περιθώριο αυξημένο κατά 250 μονάδες βάσης, ενώ το ισοζύγιο των εταιρειών που γύρισαν σε κέρδη με αυτές που έκλεισαν με ζημιές βρίσκεται στο 19:4 επιβεβαιώνοντας την θετική τάση του α’ εξαμήνου. Οι παραπάνω διαπιστώσεις αφενός βοηθούν στο να αποκτήσει περισσότερο βάθος η Ελληνική Αγορά, μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις εταιρειών, αφετέρου θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον μετά την τιμολόγηση του καταλύτη της αξιολόγησης.

Τα συνεχόμενα νέα φετινά υψηλά έφεραν πλέον τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες τεχνικές ζώνες τιμών, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο. Η προσέγγιση της αντίστασης των 720 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για μια τοπική διόρθωση, που θα αποφόρτιζε, ενδεχομένως, την ισχυρά ανοδική εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών.

Ωστόσο η δομή της κίνησης και η σχετικά ομαλή κλίση της ανόδου, περιορίζει το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης. Με όλους τους δείκτες αγορασμένους – πλέον και ο MACD ενεργοποίησε σήμα αγοράς - η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι καθαρά ανοδική συνεπικουρούμενη και από συναλλακτικούς όγκους που ενισχύονται σε ημέρες που η Αγορά δείχνει να έχει ανάγκη από "φρέσκιες δυνάμεις" ρευστότητας.
Συμπερασματικά, η συνέχιση της ανόδου είναι το σενάριο της επόμενης εβδομάδας, με πιο μετριοπαθή ρυθμό ωστόσο, καθώς η εμφάνιση προσφοράς πάνω από τις 720 μονάδες θα είναι πιο έντονη.

Στο εγχώριο ημερολόγιο η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με την καθιερωμένη αργία της Πρωτομαγιάς, κατά την οποία οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές. Στις 2 Μαΐου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο (60 λεπτά) του μερίσματος των 72 λεπτών ανά μετοχή. Στις 3 Μαΐου θα διεξαχθεί η τακτική γ.σ. του Σαράντη, στις 5 Μαΐου θα διεξαχθεί η τακτική γ.σ. της AS Company, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η περίοδος αποδοχής των δημόσιων προσφορών για τις εταιρείες Κυριακίδης, Ιονική και Trastor" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην Κορεατική Χερσόνησο έκαναν επιφυλακτικούς του ενεργούς παίκτες στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με αποτέλεσμα την επικράτηση των μικτών διαθέσεων. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,08%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,34%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο βιομηχανικός τομέας της Κίνας, στον οποίο αντιστοιχεί πάνω από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Χώρας, ενισχύθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η Κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό 6,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 6,3% στο πρώτο δίμηνο και 6% τον Ιανουάριο.

Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,1% το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη του 1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei, ενώ ήλθε έπειτα από άνοδο 3,2% το Φεβρουάριο. Στη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις αρχές του έτους. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 το ΑΕΠ της Χώρας αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση, αφότου είχε αυξηθεί 0,5% στα τέλη του 2016, ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,4%.

Η Βρετανική Οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Το ποσοστό είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με το 0,7% που καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016. Παράλληλα πρόκειται για την πιο αδύναμη τριμηνιαία ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μετά, ενώ δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει και τους οικονομολόγους της Wall Street Journal που περίμεναν ρυθμό 0,4%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη, επίσης, επιβραδύνθηκε σε 1,2% από 2,7%, επεσήμανε η "ONS".

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 1,9% στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 1,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, "ακουμπώντας" τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά, αλλά κάτω από το όριο του 2%.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο το πρωί εκτάκτως στις Βρυξέλλες, χωρίς τη Βρετανία και αναμένεται να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για το 'Brexit', έπειτα από την κοινοποίηση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσής του να εγκαταλείψει την ΕΕ", σύμφωνα με Κοινοτικό Αξιωματούχο του Συμβουλίου που ενημέρωσε σήμερα επισήμως τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

"Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού", η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 0,7%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Οικονομίας, κινήθηκαν μόλις 0,3% υψηλότερα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2009.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", την αξιολόγηση "CCC" υπό έλεγχο για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί στη ΔΕΗ ο οίκος Standard & Poors, εξαιτίας της ανησυχίας για τη ρευστότητα της Επιχείρησης.

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΑΕΓΕΚ, από 28/04/2017, ανακοίνωσε το Χ.Α., κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Κρι Κρι, στα 2,8 από 2,1 ευρώ δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει φέτος αύξηση τζίρου 10% στα 73 εκατ. ευρώ με τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 14% και 26% στα 13,64 εκατ. και τα 7,84 εκατ. αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 4.450.000 νέες μετοχές της Dionic (+3,17%) που προέκυψαν από την μετατροπή 89 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,30 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 5.867.311.

Στα "υπόλοιπα" της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις μέχρι την περιοχή των 710,15 μονάδων (+0,52%), για να ακολουθήσει διόρθωση μέχρι τις 706,08 μονάδες (-0,06%).

Η νέα αντεπίθεση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση του Δείκτη μέχρι τις 714 μονάδες (+1,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 711,64 (+0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 712,17 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,8%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 86 εκατ., από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Εθνική απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Eurobank, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΧΑΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Motor Oil, ΕΕΕ, Μέτκα, Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Jumbo και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Αλλαγές στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (9,294 δισ.), ΟΤΕ (4,377 δισ.), Alpha Bank (3,010 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,902 δισ. ευρώ).

---ΧΠΑ

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές για τα συμβόλαια του δείκτη και να εκτινάσσονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (136.785 συμβόλαια).

Στα 8.114 συμβόλαια του δείκτη (από 8.041 χθες), αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.049, 1.005 για τον Μάιο και 44 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.891) κινήθηκε μεταξύ 1.877,75 και 1.898,75 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,9% (λόγω και επικείμενης αποκοπής μερισμάτων), σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.016 Εθνική, 10.000 ΔΕΗ, 52.200 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (30.789), Πειραιώς (61.074), Εθνική (19.510), MIG (9.223), Alpha Bank (8.202), ΔΕΗ (3.280), ΟΤΕ (1.174), Ελλάκτωρα (996), Μυτιληναίο (687), ΟΠΑΠ (396), Viohalco (347), Ελ. Πετρέλαια (397), Intralot (112), ΓΕΚ (274).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (26.831), MIG (74.034), Eurobank (52.363), Εθνική (82.579) και Πειραιώς (144.032).

Έκλεισαν "long" θέσεις σε ΔΕΗ και Alpha Bank.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.210.784 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v