Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασύνταξη δυνάμεων στο ΧΑ

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και στις εξελίξεις από τα εξωτερικά μέτωπα, παραμένει στραμμένη η προσοχή του ΧΑ. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, Aegean, Σαράντη, Τιτάν, Coca Cola.

Ανασύνταξη δυνάμεων στο ΧΑ

Τελευταία συνεδρίαση μηνός Απριλίου και αυτό που κρατάμε για τώρα είναι το 6,32% του Γενικού Δείκτη και το 13,02% για τον Δείκτη Τραπεζών, που «μετρούσαν» μέχρι και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Απολογισμός καθ' όλα ικανοποιητικός και μια που ακολουθεί και η αργία της Δευτέρας 1ης Μαΐου, ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων καθώς ο Μάιος προοιωνίζεται πιο «πονηρός» και μεστός εξελίξεων. Από τις εκτός συνόρων εξελίξεις (τελευταία έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχητικές από τα γειτονικά Σκόπια) και φυσικά τις εντός, καθώς η αγορά καταληκτικά «βλέπει» προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τα δεδομένα μας: ο Τραμπ και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να ανακατεύουν για τα καλά το... παιχνίδι και απ' ό,τι φαίνεται, έχουν τη δυνατότητα να «τραβήξουν» ακόμη υψηλότερα τη Wall Street, ο Μάριο Ντράγκι, ως ευφυής Ιταλός, απέφυγε για πολλοστή φορά την επίθεση του Βερολίνου, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι βέβαιες πως το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο (και βλέπουμε), η Γαλλία παραμένει ένας αστάθμητος παράγων (όπως δευτερευόντως και η Ιταλία), η Γερμανία προχωρά προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει όσα περισσότερα μπορεί, μπας και προλάβει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, την προοπτική ένταξης στο QE και με το θετικό σενάριο μία μικρή δοκιμαστική έξοδο για 2-3 δισ. ευρώ στις αγορές.

Για κύμα αισιοδοξίας για άμεση συμφωνία με τους θεσμούς έκανε λόγο νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, σημειώνοντας πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης που άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει κοστίσει ήδη ακριβά στην ελληνική οικονομία.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερματίστηκε το ανοδικό σερί, στο ΧΑ έγινε στάση για... ανάσες, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον ΓΔ στις 706,51 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 869,26 και με τον FTSE25 στις 1.887,82 μονάδες. Συναλλαγές στα 81,4 εκατ. ευρώ, τζίρος στα 51,8 εκατ. ευρώ, με το 48% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένο σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, MIG, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντη, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, METKA, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤERNA κ.α.

Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΑ, στην Ευρώπη, οι ενδείξεις από ομόλογα και ETF/GREK παραπέμπουν σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μηνός, σε ακόμη μία ημέρα ανασύνταξης δυνάμεων, με την αγορά να μην... ανεβαίνει αλλά να ενισχύονται επiμέρους μετοχές.

Σήμερα έως και την Τρίτη είναι ημέρες που θα χαρακτηρισθούν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (και) των κατασκευαστικών εταιρειών και μένει να φανεί εάν θα δικαιωθούν οι long σε ΓΕΚ ΤERNA Ενεργειακή, μετά μάλιστα το χθεσινό νέο υψηλό της πρώτης στα 2,85 ευρώ, ενώ λίγη προσοχή θέλει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (δεν θα διανείμει μέρισμα, όπως και ο ΑΝΕΜΟΣ, κάτι που το είχε προεξοφλήσει η αγορά). Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη ενώ την ίδια μέρα γίνεται και η αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ, κάτι που λογικά θα συνεκτιμηθεί σήμερα.

Για τα νέα υψηλά της Coca Cola στα 25,50 ευρώ, μέρος της εξήγησης έχει δοθεί μέσω του Εκηβόλου (ο διαγωνισμός για την Coca Cola Africa), με τα 9,35 δισ. ευρώ να βαραίνουν ανάλογα στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Στα πονταρίσματα των traders στις τραπεζικές μετοχές εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θέτοντας τα τεχνικά σημεία για τον κλάδο και τα συστημικά «χαρτιά».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v