Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά 18 μηνών το ΧΑ

Ανεβάζουν τον πήχη οι αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να «πιάνει» τις 710 μονάδες. Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες, ξεχωρίζουν Πειραιώς και Eurobank. Από κοντά η ΔΕΗ, με άνοδο 17% στην εβδομάδα. Τα μηνύματα για τη συνέχεια.

Σε νέα υψηλά 18 μηνών το ΧΑ

Με τράπεζες και επιλεγμένα blue chips πάνω και από τις 710 μονάδες το ΧΑ. Επιταχύνεται ο ρυθμός συναλλαγών και οι τοποθετήσεις με επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο ανεβάζουν το θερμόμετρο, με αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου να διαμορφώνεται και το υψηλό μηνός, που είναι και η κορυφή 18 μηνών.

Από τις 13:50 και μετά, σταδιακά με επιλεκτικές κινήσεις οι long ανεβάζουν τον πήχη κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ακολουθούν.

Ισχυροποιείται η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις αρχικές 860 να ενισχύεται προς τις 882 μονάδες, «βλέποντας» πλέον τον φιλόδοξο στόχο των 900 μονάδων.

Πιο επίμονοι οι long μετά τις 14:00, με τοποθετήσεις τους σε Alpha Bank - Εθνική αλλά και Πειραιώς - Eurobank. Οι δύο τελευταίες, που είχαν υποαποδώσει έναντι των δύο πρώτων, κινούνται σήμερα πιο επιθετικά, με αγοραστές έως τα 0,196 και 0,714 ευρώ αντίστοιχα. Alpha Bank και Εθνική προσεκτικά πλησιάζουν κι άλλο την τιμή της τρίτης αύξησης κεφαλαίου, με την πρώτη νωρίτερα έως το 1,95 και τη δεύτερη έως το 0,286 ευρώ. Στα 2 και στο 0,30 ευρώ η τιμή της τελευταίας αμκ.

Ενθαρρυντικό για τους long το γεγονός πως στη μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις «έξυπνου» και «βραχυπρόθεσμου» χρήματος, φτάνοντας έως τα 3,58 ευρώ. Για τη μετοχή της ΔΕΗ μετράται απόδοση 17% σε διάστημα εβδομάδος και σχεδόν 30% σε μηνιαίο. Κατά 23,53% έχει ενισχυθεί η μετοχή από την αρχή του έτους.

Πέραν των τραπεζικών και της ΔΕΗ, σταδιακά ενισχύθηκαν και οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορίας Αιγαίου, ενώ σε θετικό έδαφος συνεχίζουν Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Lamda Development κ.α.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, ΔΕΗ, Motor Oil, Coca Cola, FF Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΕΛ.ΠΕ κ.α.

Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων (Ανεμος), αλλά και σε εισηγμένες με ανοδική φορά (Fourlis, Πλαίσιο, MIG).

Σε Revoil, J&Ο Αβαξ, Γαλαξίδι κ.α. από τις μικρότερες κατηγορίες εστιάζεται το ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, που κάνουν ενεργή την παρουσία τους στην αγορά από την αρχή του Απριλίου.

Νέα σημαντική υποχώρηση στα ομόλογα, με ενδεικτικό το μείον 3,95% στα 6,421% για το 2ετές και το μείον 0,89% στα 6,351% για το 10ετές.

Στις 14:50 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 56 εκατ. μετοχών -τα 23 εκατ. στην Πειραιώς και τα 18 εκατ. στην Εθνική.

Τζίρος στα 36 εκατ. ευρώ, από τα οποία 6,7 εκατ. στην Alpha Bank και 5 εκατ. ευρώ στην Εθνική.

Οριακά ανοδικό άνοιγμα "δείχνουν" τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,08% στις 2.387 μονάδες για τον S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v