Με τον ανοδικό... αέρα του Απριλίου, ξεκινάει ο Μάιος, καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 720 μονάδες.
Εκτός συνόρων, η Wall Street δίνει τον τόνο, εντός, στο ΧΑ, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αυτή που καθορίζει άμεσα τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση.
Μέχρι τα... ξημερώματα διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις δανειστών - οικονομικού επιτελείου, με το αποτέλεσμά τους να λειτουργεί καταλυτικά σε λίγη ώρα (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει λίγο πριν τις 06:00 πως υπάρχει «λευκός καπνός», σύμφωνα με το εκτενές, πολύ πρωινό ρεπορτάζ των Ρούλας Σαλούρου και Ελενας Λάσκαρη, (και) η συνεδρίαση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.
«Τεχνικά, εάν οι εξελίξεις μέχρι το πρωί της Τρίτης το επιτρέψουν, ο ΓΔ στοχεύει προς τις 720 αλλά με κύριο στόχο στις 738 μονάδες» σημειώναμε στο τελευταία σχόλιό μας με τίτλο «Πού "κοιτάζουν" τώρα ΓΔ και τράπεζες».
Πλέον η ελληνική πλευρά ζητά -και εύλογα- τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», με τα γερμανικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως η Γερμανία θα υποχωρήσει στο ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Ενδεικτικό το δημοσίευμα της Die Welt...
Τη συμφωνία στο Κογκρέσο που αποτρέπει κρίση στην κυβέρνηση Τραμπ αλλά και ανακοινώσεις για μακροοικονομικά στοιχεία αποτιμούν οι επενδυτές στη Wall Street, με τη χθεσινή συνεδρίαση υποτονική λόγω κλειστών αγορών, συνεπώς από σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου αρχίζουν να «μετρούν» οι αγορές από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο. Χρηματιστηριακή εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων, με την Ευρώπη να προεξοφλεί μεν την έκβαση των επαναληπτικών προεδρικών στη Γαλλία, αλλά η έκταση του αποτελέσματος να θεωρείται πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης σε δύο γύρους- του Ιουνίου.
Στο ΧΑ, οι traders, με γεμάτα χαρτοφυλάκια και σημαντικές υπεραξίες μετά τον αποδοτικό Απρίλιο, έχουν λόγους να συνεχίσουν την προεξόφληση της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας -αναφοράς του πλαισίου για τα μεσοπρόθεμα μέτρα για το χρέος-, την προσδοκία για την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Στο τελευταίο σχόλιό μας επιχειρήθηκε να γίνει μία όσο πιο πλήρης καταγραφή των δεδομένων που έχουμε, των οροσήμων και εξελίξεων που ακολουθούν και των δύο βασικών σεναρίων που μέχρι τώρα επικρατούν στην αγορά. Και με γνώμονα αυτά, φαίνεται να ενεργούν το τελευταίο διάστημα κυρίως ξένα funds αλλά και (δευτερευόντως) λιγοστά εγχώρια επενδυτικά σχήματα.
Με τον Γενικό Δείκτη να έχει «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 670 μονάδων (ως ισχυρή στήριξη πλέον), οι επενδυτές «βλέπουν» υψηλότερα, με ζητούμενο τον συγχρονισμό του τραπεζικού κλάδου με το υπόλοιπο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η σύγκλιση των βασικών δεικτών προεξοφλείται από ισχυρά χέρια και hedge funds που τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες «τρέχουν» τον τραπεζικό κλάδο. Οπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), από την αρχή του έτους ο ΓΔ ενισχύεται 10,65% έναντι 9,43% του FTSE25 και 6,04% του ΔΤΡ, που πρακτικά αφήνει περιθώριο συνέχισης της υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου έναντι της αγοράς.
Είναι προφανές πως ο κλάδος που πρωτίστως επηρεάζεται από την επίτευξη του SLA είναι ο τραπεζικός (με τον ΔΤΡ στις 888 μονάδες), όπου και προεξοφλείται πως θα επικεντρωθεί το κύριο βάρος του intraday, σήμερα-αύριο.
Εφικτή -υπό προϋποθέσεις- αυτή η κίνηση, συνεκτιμώντας το ότι το 10ετές έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 6% (θυμίζοντας πως το 2014, με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ήταν λίγο κάτω από το 5%), τα hedge funds δεν έχουν πιάσει ακόμη τις τιμές που θέλουν, με το δίδυμο Alpha Bank - ETE να είναι κοντά στην επίτευξη των 2 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα της τρίτης αμκ.
Με τον «λευκό καπνό» από το Hilton, θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο άμεσης επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Στον Εκηβόλο της Παρασκευής σημειώναμε... alert για ΓΔ και FTSE25, καθώς οι περιοχές των 713 και 1.900 μονάδων αντίστοιχα θα χρειασθούν εξελίξεις και αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, τουλάχιστον στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας.
Οσον αφορά στην πορεία του ΓΔ, όπως σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας, 13 εισηγμένες/μετοχές «βαραίνουν» κατά 73% στη διαμόρφωση του δείκτη. Με ένα συντηρητικό, χαμηλού κόστους, rotation είναι εφικτή η συντήρηση του long κλίματος στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς όπως φαίνεται για την πλειονότητα των μετοχών αυτής της κατηγορίας υπάρχουν μεσοπρόθεσμες αγορές.
Σήμερα Τρίτη η αποκοπή του μερίσματος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, αν και η τάση είναι εμφανώς long.
Η προσοχή παραμένει στη μετοχή της ΔΕΗ, έπιασε εύκολα τον στόχο των 3,53 ευρώ, με μικρή οπισθοχώρηση στο κλείσιμο αλλά θυμίζοντας πως πάνω από τα 3,20 ευρώ είναι ξεκάθαρα long με τάση για υψηλότερες τιμές.
Κλάδος-κλειδί για την αρχή της συνεδρίασης, στην περίπτωση που ξεκινήσει με... ανοδικό gap, ο τραπεζικός, με ζητούμενο την υπέρβαση κατ' αρχάς των 909,75 (της 12/1) και σε αμέσως επόμενο βήμα των 912,14 μονάδων (της 8/12) ακριβώς, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Δευτέρας.