Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το μπουμ σε κέρδη-συναλλαγές

Κεφαλαιοποίηση 1 δισ. προστέθηκε στην αγορά με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο της χρονιάς στη συνεδρίαση με τον επίσης υψηλότερο τζίρο του 2017. Πρωταγωνιστής οι τράπεζες και τα ομόλογα. Που μπαίνει ο πήχης για μετοχές και δείκτες.

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το μπουμ σε κέρδη-συναλλαγές

"Υπάρχει 'άσπρος καπνός" ανακοίνωσε λίγο πριν τις 06.00 ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναδεικνύοντας αμοιβαίους συμβιβασμούς και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας οι συζητήσεις για το χρέος και εννοείται ότι η ανακοίνωση έτυχε θετικότατης υποδοχής από τις Αγορές ομολόγων και μετοχών.

Ξεκινώντας από την πρώτη Αγορά και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τμημάτων ομολόγων που διατηρούν Ιδιωτικές ΑΧΕ, "από την στιγμή που, πλέον, οι πιθανότητες να μπούμε, έστω και αργά, στο 'QE' δείχνουν αυξημένες, κάνουν τόσο τα Κρατικά όσο και τα Εταιρικά ομόλογα να 'παίρνουν φωτιά'. Το 'QE' σε μέγεθος δεν είναι κάτι σοβαρό, παρόλα αυτά από την στιγμή που θα συμμετάσχουμε, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει και οι πωλητές 'πάνε περίπατο'…".

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 2ετους διαμορφώνεται στο 6,0663% και η απόδοση του Ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται στο 5,9990%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στην Αγορά μετοχών, αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή, έντονα ανοδική, κίνηση, έγινε χωρίς τις "βοήθειες" δύο πολύ "βαριών χαρτιών" και πιο συγκεκριμένα των ΕΕΕ (-0,04%) και ΟΠΑΠ (-2,97%).

Στην περίπτωση του δεύτερου, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών διαπραγματεύθηκε στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2016, €0,60 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,51 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα και για τους "λάτρεις των στατιστικών", αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ. ευρώ.

Το σημερινό +3,06% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος για το τρέχον έτος, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 16/12/2016 (+4,22%), ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο από τότε που επιβλήθηκαν τα "capital controls", με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/6/2015 (797,52 μονάδες).

To υψηλότερο κλείσιμο του ΓΔ μετά τα "capital controls"

Επίσης ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 9,29%.

Ασφαλώς και το +8,23% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τον Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα και της σημερινής ανόδου, όπως και το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το σημερινό +8,23% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι, επίσης, η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος για το 2017, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 16/12/2016 (+9,27%).

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το υψηλότερο για την μετά "Brexit" εποχή, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/6/2016 (1032,92 μονάδες).

To υψηλότερο κλείσιμο του Τραπεζικού Δείκτη μετά το Brexit 

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία πτωτική, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικά κέρδη 26,18%

Εντυπωσιακή η "αναπήδηση" του τζίρου, έστω και αν αυτός κατέβασε "στροφές" από την μέση και μετά, κάτι που φάνηκε από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 18,3 εκατ. και ο οποίος με το "κουδούνι της λήξης" έφθασε στα 158,4 εκατ. από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι ο αμέσως υψηλότερος τζίρος έχει σημειωθεί στις 30/11/2016 με 180,9 εκατ. (placement Τιτάνα στα 69 εκατ.).

-Το σχόλιο της Merit Sec.

"Η ημέρα ξεκίνησε με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς και άρα ανοίγει ο δρόμος για πιθανές νέες θετικές ειδήσεις στο κοντινό μέλλον. Ό Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει, εν μέρει, προηγηθεί των εξελίξεων με τα ανοδικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά στην περιοχή των 730 - 750 μονάδων. Η ποσοτική χαλάρωση και η διευθέτηση του χρέους, όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά, μπορούν να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω ανοδική πορεία της Αγοράς. Καθοριστικής σημασίας η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στην επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων των εισηγμένων" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

-Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Από τα τέλη Μαρτίου είχαμε τονίσει και επισημάνει ότι το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα της καθοριστικής αντίστασης (και τώρα πλέον εξαιρετικά κρίσιμης στήριξης) των 647 μονάδων, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες προς τις 785 μονάδες, που ήταν και παραμένει ο από μηνών στόχος μας, υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, με βασικότερες την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και να μην μεσολαβήσει μεγάλη διόρθωση στους διεθνείς δείκτες", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

-Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

"Όπως στην 'bear market' δεν μπορεί κάποιος να βρει τον πάτο, έτσι και σε μία ανοδική, μεσοπρόθεσμα, Αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η κορυφή. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ερχόμαστε από μία 8ετή, σχεδόν, πτωτική φάση της Οικονομίας, ενώ για πρώτη φορά φαίνεται στον ορίζοντα ότι πάμε να λύσουμε το μακροπρόθεσμο θέμα χρέος, έστω και με υποσχετική αλλά πλέον συμφωνημένη. Ίσως είναι και το πιο σημαντικό γεγονός σε περίπτωση που επαληθευτεί. Μέχρις ότου, παρόλα αυτά, κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, μιας και έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να έχουμε την προσοχή μας σε εγρήγορση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες για να μπει κάποιος μεσοπρόθεσμα, σε κάποιες διορθώσεις" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, είναι αδύνατον να μην ξεκινήσει η αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, το οποίο απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Η στήλη από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις είχε επισημάνει την έναρξη των "πονταρισμάτων" για τις μετοχές που, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω και απέχουν περισσότερο από τις άλλες από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. και αυτό φάνηκε και σήμερα από το +10,77% της Πειραιώς και το 13,28% της Eurobank. Στην περίπτωση της δεύτερης, η "βιαστική" διάσπαση του παλαιού υψηλού στο 0,7640 ευρώ, επίπεδο το μετατρέπει σε στήριξη. Το 0,85, βραχυπρόθεσμα (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό) θέλει προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αν Alpha Bank (+6,15%) και Εθνική (+5,94%) συνεχίσουν να δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 2,00 ευρώ και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα, είναι θέμα χρόνου οι Πειραιώς και Eurobank να επιχειρήσουν "ρεβάνς" και όλα αυτά σε μία κίνηση που σίγουρα απεγκλωβίζει ένα ισχυρό τμήμα επενδυτικών κεφαλαίων που από το Καλοκαίρι του 2016 και μετά, παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις.

Την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος προανήγγειλαν οι Θεσμοί με κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. "Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως οι εργασίες συνεχίζονται και στόχος του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 22 Μαΐου", όπως μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος σημείωσε πως "η συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, ενώ η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί".

"Ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Ελληνικού χρέους. Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας απομακρύνει το "Country risk" και αργά αλλά σταθερά θα επαναφέρει την ομαλότητα σε Επιχειρήσεις και πραγματική Οικονομία. Η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε και αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, πως υπάρχουν αρκετές εισηγμένες στο Χ.Α. που άντεξαν στην παρατεταμένη κρίση, ή, ακόμα καλύτερα, πέτυχαν να βελτιώσουν και τα μεγέθη τους.

Οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν, λόγω των αποτελεσμάτων, να υπάρξουν και οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. πέρασε σαν "σίφουνας" το επίπεδο των 720 μονάδων, όπου οι περισσότεροι των αναλυτών περίμεναν, διόρθωση, έστω και βραχύβιου χαρακτήρα και αν η Αγορά συνεχίσει ανοδικά, δεν αποκλείεται η εν λόγω κίνηση να δράσει "ψυχαναγκαστικά" για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα και αυτό να έχει σαν επακόλουθο φαινόμενα "ανατροφοδοτούμενης" ανόδου (!)

Αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, οποιαδήποτε "φρέσκια", θετική είδηση θα "εξαργυρώνεται" στο ταμπλώ του Χ.Α., ενώ δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα αρχίσει η αναζήτηση των εταιρειών των οποίων η αποτίμηση έχει "μείνει πίσω" και βάσει θεμελιωδών μεγεθών δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης" (!)

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε "gap" σε όλους τους βασικούς δείκτες.
Στον Γενικό Δείκτη, στην περιοχή των 714 - 718,11 μονάδων, για τον FTSE25 στην περιοχή των 1907,26 - 1920,75 μονάδων και για τον Τραπεζικό δείκτη μεταξύ 894,5 και 899,5 μονάδων.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το "stop" ανεβαίνει στο 671, ενώ το 690 έχει γίνει κοντινή πολύ σημαντική στήριξη. Η διάσπαση του 715 μα έφερε κοντά στην "απαιτητική" ζώνη αντίστασης των 734 - 742 μονάδων.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,81%), το γεγονός ότι αυτός δεν σταμάτησε ούτε στις 1950 μονάδες, μεταφέρει το "πεδίο μάχης" στο επίπεδο των 1959 μονάδων, με τις επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1967 μονάδες, αν συνεχιστεί το "overshooting" του Τραπεζικού κλάδου.

Διόρθωση μέχρι τις 1923 - 1915 μονάδες, δεν πρέπει να ανησυχήσει ακόμα και τους "όψιμους" αγοραστές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς που είχε προαναγγελθεί ότι θα συντελεστεί μέχρι την Κυριακή, καθυστέρησε μόνο κατά μια ημέρα αυτή τη φορά. Έτσι, έκλεισε η συμφωνία που περιλαμβάνει τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για τη διετία 2019 - 20, καθώς και τα καλούμενα 'αντιμέτρα' που κατά την Κυβέρνηση αντισταθμίζουν δημοσιονομικά τα πρώτα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Απομένει η ψήφισή τους από τη Βουλή, ώστε να γίνει δυνατή η έγκριση της 2ης αξιολόγησης και να καταστεί δυνατή η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το ταχύτερο. Και το σημαντικότερο: επιτεύχθηκε συνεννόηση του ΔΝΤ με το Βερολίνο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, με τρόπο που ικανοποιεί και τις δύο Πλευρές, με το ΔΝΤ να ικανοποιεί το αίτημά του για συμμετοχή σε πρόγραμμα Χώρας με βιώσιμο χρέος και το Βερολίνο να ικανοποιεί το αίτημα μη ποσοτικής δημοσιοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων.

Αν και οι συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στο σενάριο ομαλών εξελίξεων, οι πρωινές εξελίξεις πυροδότησαν νέα ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει καθώς οι δύο συστημικές Τράπεζες ξεπέρασαν ήδη τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ και ενώ ο Γενικός Δείκτης καταρρίπτει κάθε μέρα το ρεκόρ της προηγουμένης.

Η ευφορία τροφοδοτείται και από τη θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων. Σκηνικό μιας "Αγοράς ταύρων", εικόνα που δεν είχαμε βιώσει ούτε το 2017, ούτε το 2016.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το "ράλι ανακούφισης" θα έχει άμεσα και άλλες πτυχές, με τις ρευστοποιήσεις για την καταγραφή των κερδοφόρων θέσεων να πιθανολογούνται, εξέλιξη που θα συνυφανθεί με την πορεία της αξίας των συναλλαγών και τη δυνατότητα σταθεροποίησής του σε αναβαθμισμένα επίπεδα.

Πολλά ακόμη θα κριθούν και από τη δρομολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας.

Στα αξιοσημείωτα των προηγούμενων ημερών είναι η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2016 που γίνεται πλέον στο τέλος του 1ου τετραμήνου και ενώ στις ΗΠΑ γνωστοποιείται ήδη το 1ο τρίμηνο.

Απολογιστικά λοιπόν, σημειώνεται μικρή, μεν, μείωση του κύκλου εργασιών αλλά ουσιαστική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και θεαματική αύξηση των καθαρών κερδών, καθώς τις κινήσεις περιστολής κόστους ακολούθησαν εκείνες που οδήγησαν στις αυξημένες πωλήσεις, ιδιαίτερα σε Αγορές εξωτερικού, αποκαλύπτοντας την ελκυστικότητα και άλλων επενδυτικών επιλογών στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Στο εξωτερικό, η κίνηση του Προέδρου Trump να εισηγηθεί μια θεαματική φορολογική μεταρρύθμιση, εστιάζοντας στη δραστική μείωση των συντελεστών Νομικών και Φυσικών Προσώπων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό μετά την εξαγγελία της, αφού εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς να φέρει περισσότερη ανάπτυξη.

Παράλληλά, ο επικείμενος 2ος γύρος των Γαλλικών εκλογών και η πιθανολογούμενη νίκη του Μακρόν, μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις για ένα διαφορετικό Ευρωπαϊκό μέλλον με την αυξημένη συνοχή ως χαρακτηριστικό του.

"Εξέλιξη που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με το σενάριο αυξημένων επενδυτικών ροών προς τα Χρηματιστήριά της να αποκτά αυξημένη πιθανότητα υλοποίησης" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Nikkei (+0,7%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,35%)

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

"Τα futures του Αμερικανικού Αργού έχουν εμφανίσει απώλειες εδώ και δύο εβδομάδες στη σειρά και αναμένεται να βυθιστούν κι άλλο, σύμφωνα με ιστορική συσχέτιση των τιμών του Πετρελαίου και με τα Αμερικανικά στοιχεία για το ΑΕΠ", επισημαίνει το CNBC.

Η παραγωγή Αργού Πετρελαίου από τις Χώρες του ΟΠΕΚ υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ωστόσο το ποσοστό συμμόρφωσης με τον στόχο της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής περιορίστηκε τον περασμένο μήνα στο 90% από 92% τον Μάρτιο. Το Πετρελαϊκό Καρτέλ είχε υποσχεθεί να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για διάστημα έξι μηνών.

Στα χαμηλότερά του εδώ και πάνω από μία δεκαετία υποχώρησε ο λεγόμενος "δείκτης φόβου" της Wall Street, καθώς οι Αμερικανικές μετοχές πλησίασαν σε νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα. Ο δείκτης μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange, επίσης γνωστός και ως "Vix", υποχώρησε μέχρι και 9% τη Δευτέρα το απόγευμα και άγγιξε το 9,90, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδό του από το Φεβρουάριο του 2007.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η δραστηριότητα στα Κινεζικά εργοστάσια αναπτύχθηκε με πιο αργούς ρυθμούς τον Απρίλιο, με τον σχετικό PMI της Caixin να υποχωρεί σε χαμηλά επτά μηνών. "Ο δείκτης για τον τομέα της Μεταποίησης υποχώρησε σε 50,3 τον Απρίλιο από 51,2 το Μάρτιο, γεγονός που καταδεικνύει πιο βραδεία ανάπτυξη στη δραστηριότητα", ανέφερε η Caixin και η ερευνητική εταιρεία Markit.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η ΕΕ θα διατηρήσει την ενότητά της καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το 'Brexit' και θα ενεργήσει με στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των Πολιτών της, των Επιχειρήσεων και των Κρατών - Μελών της", τόνισαν οι "27" Ευρωπαίοι Ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια "στενή συνεργασία" με το Ηνωμένο Βασίλειο.
2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων.
3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

"Με το δεξί" μπήκε το δεύτερο τρίμηνο για τις Βιομηχανίες της Ευρωζώνης, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών και η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή παρά την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit ο PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 56,7 μονάδες τον Απρίλιο, από 56,2 τον Μάρτιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Η μέτρηση αυτή ήταν λίγο χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στις 56,8 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής, επίσης, αυξήθηκε σε υψηλό εξαετίας, στις 57,9 μονάδες από 57,5 τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, "ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης της Ιταλικής Αεροπορικής Εταιρείας 'Alitalia", όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Βρετανικός τομέας της Μεταποίησης αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, καθώς η εγχώρια Αγορά ισχυροποιήθηκε και η υποτίμηση της Στερλίνας τόνωσε τις εξαγωγές. "Ο δείκτης PMI της IHS Markit, για τη δραστηριότητα των εργοστασίων, ενισχύθηκε σε 57,3 τον Απρίλιο, από 54,2 τον Μάρτιο", μεταδίδει το Bloomberg. Το νούμερο είναι μακράν καλύτερο από την πρόβλεψη των αναλυτών του πρακτορείου για 54.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη εμφάνισε τον Μάρτιο τη μικρότερη υποχώρηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. "Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδέχεται να καταστήσει επιφυλακτικούς τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", μεταδίδει το MarketWatch. H Eurostat γνωστοποίησε σήμερα ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά μόνο 5.000 στη διάρκεια του μήνα, εμφανίζοντας τη μικρότερη πτώση μετά την υποχώρηση κατά 3.000 τον Απρίλιο του 2016. Το νούμερο άφησε αμετάβλητο το ποσοστό της ανεργίας στο 9,5%, από 10,2% έναν χρόνο προηγούμενα.

"Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική δημιουργεί νέα ρίσκα για την Παγκόσμια Οικονομία, η οποία υποφέρει ακόμα από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ για μια έγκαιρη στρατηγική εξόδου από την πολιτική που ακολουθεί.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα περισσότερο "εγχώριου ενδιαφέροντος", την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 3 Νοεμβρίου 2017.

Ενισχύεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ και τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 94,9 (από 93,4) μονάδες, σε υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,7 μονάδες). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στις Υπηρεσίες και οριακά στο Λιανικό Εμπόριο, σταθερότητα στη Βιομηχανία, αλλά επιδείνωση στις Κατασκευές.

Από την πλευρά των Νοικοκυριών, η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακόπτεται μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, αν και ακόμη κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Ως θετικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Οικονομία, την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της Χώρας στις Αγορές, χαρακτηρίζει την συμφωνία που επετεύχθη με τους Θεσμούς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως σημειώνει στην τριμηνιαία έκθεσή του, "η κατάσταση απαιτεί διπλή προσπάθεια: Από μεν την Ελληνική Πλευρά να 'ενστερνισθεί' το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, από δεν την Ευρωπαϊκή να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η διπλή προσπάθεια θα ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός".

Η έκθεση χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες. Όπως σημειώνει "η Οικονομία έχει βρεθεί σε μια 'παγίδα λιτότητας' όπου οι συνεχείς αυξήσεις φορολογίας και μειώσεις δαπανών μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν το χρέος. Το πρόβλημα των θεσμών και της εξαγωγικής βάσης μπορεί να λυθεί μόνο με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν αποδίδουν αμέσως ακόμα και όταν πραγματοποιούνται με συνεκτικό τρόπο".

Στα 28 ευρώ, από 26 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η εισηγμένη συγκεντρώνει κάποια ελκυστικά χαρακτηριστικά όπως τον υγιή ισολογισμό και τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του 2016 η IBG τονίζει πως η Follie κατέγραψε το προηγούμενο έτος τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα στην ιστορίας της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η εταιρεία διαχείρισης δεικτών Stoxx ανακοίνωσε την ετήσια αναθεώρηση της κατανομής Χωρών σε Αναδυόμενες και Ανεπτυγμένες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διατήρησε το καθεστώς Αναδυόμενης Αγοράς, κατηγορία στην οποία κατανέμεται και από την εταιρεία FTSE.

Σύμφωνα με ανακοίνωση "την αναστολή διαπραγμάτευσης στις μετοχές των Axon και Eurobrokers, από σήμερα 2 Μαΐου, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο".

Για την περίπτωση της Axon, "καθώς κρίθηκε ότι, σε συνέχεια της από 28 Απριλίου 2017 ανακοίνωσης της εταιρείας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατή η κατάρτιση και δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2016 εντός της προβλεπόμενης εκ του ν.3556/2007 προθεσμίας, δεν διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού και η ομαλή λειτουργία της Αγοράς των μετοχών της εταιρείας, έως ότου η εταιρεία καταρτίσει και δημοσιοποιήσει την ως άνω οικονομική έκθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3556/2007".

Στην περίπτωση της Eurobrokers, "καθώς ο αρμόδιος ορκωτός ελεγκτής λογιστής διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2016 και έως ότου διατυπώσει μη διαφοροποιημένη γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων και άρα διασφαλιστεί η πλήρης και ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 737,75 μονάδες (+3,59%), στις 17.00 βρέθηκε στις 733,38 (+2,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 733,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,06%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 158,4 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΚΟΥΕΣ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ).

Άλλαξαν χέρια 240856287 τίτλοι, από τους οποίους οι 222864171 στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο". Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που θα δείξουν τις "δυνατότητές τους" στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Γαλαξίδι (+13,33%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση για την Κρι Κρι (+1,9%), πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική για την MIG (+1,15%), εμφανίστηκαν αγοραστές στην Lavipharm (+6,9%) με ζητούμενο την συνέχεια, ενώ μόλις "κατακάτσει η σκόνη" στο Τραπεζικό ταμπλώ, θα φανεί αν υπάρχουν ακόμα δυνάμεις "ενδιαφερόμενες" για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 24 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Με τουλάχιστον σημαντική άνοδο, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (162.072 συμβόλαια).

Στα 7.751 συμβόλαια του δείκτη (από 8.114 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.349, 3.175 για τον Μάιο και 174 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.951,75) κινήθηκε μεταξύ 1.924,5 και 1.967 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (300.000 Εθνική, 5.000 Alpha Bank, 5.000 Viohalco, 300.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (30.739), Πειραιώς (66.714), Εθνική (32.950), MIG (13.300), Alpha Bank (10.487), ΔΕΗ (1.141), ΟΤΕ (1.123), Ελλάκτωρα (669), Μυτιληναίο (562), ΟΠΑΠ (1.172), Viohalco (502), Ελ. Πετρέλαια (267), Folli Follie Group (196), Jumbo (155), ΓΕΚ (1.238), ΕΧΑΕ (106).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.597), MIG (71.163), Eurobank (51.919), Εθνική (84.435) και Πειραιώς (160.565).

Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.012.784 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v