Με ισχυρή άνοδο αποτιμούν οι αγορές την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας αλλά και τις αναφορές των θεσμών και του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συζητήσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και με την πλειονότητα των άλλων κλάδων να ακολουθεί με θεαματικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, το ΧΑ επανέρχεται στα επίπεδα της Δευτέρας 3 Αυγούστου του 2015, ημέρα που σηματοδοτήθηκε από την επανέναρξη της λειτουργίας του χρηματιστηρίου μετά την τραπεζική αργία της 26ης Ιουνίου, την επιβολή των capital controls και τα όσα ακολούθησαν.
Σε φάση επαναφοράς το χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα καθώς, όπως σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας, οι δύο βασικές σειρές-σηματωροί, το 2ετές και το 10ετές, υποχωρούν θεαματικά, σε επίπεδα που πλησιάζουν σε αυτά της περιόδου της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές (καλοκαίρι του 2014).
Υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να αντιδρά σχεδόν 9% στις 970 μονάδες, την ώρα που το 2ετές υποχωρούσε νωρίτερα και στα 5,944% ενώ το 10ετές έως τα 6,043%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Θεαματικά αυξημένος ο τζίρος, που ξεπερνά τα 100 εκατ. λίγο πριν τις 15.00, με σχεδόν το 75% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, όπου εκ προοιμίου είχε προεξοφληθεί πως θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Αρκετά hedge funds και ισχυρά χέρια που το τελευταίο διάστημα προεξοφλούσαν την επίτευξη ενός SLA και πως θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για τα περαιτέρω (μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προοπτική συμπερίληψης στο QE, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές κ.λπ.) είχαν λάβει θέσεις (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο, είχαν «τρέξει» ένα 23% μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής. Πλέον στις 971 μονάδες ο ΔΤΡ «μετρά» απόδοση 30% σε διάστημα μηνός και συνολικά 16,01% από την αρχή του έτους.
Εχοντας πιάσει την τιμή-στόχο της τρίτης αμκ, Alpha Bank και Εθνική, μέσα στα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης, η συνέχεια εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, με νέες τοποθετήσεις σε αυτές τις δύο μετοχές αλλά και με ένταση των κινήσεων σε Πειραιώς και Eurobank. Θυμίζουμε πως Πειραιώς και Eurobank την Παρασκευή είχαν υπεραποδώσει έναντι των Alpha Bank και Εθνικής, προϊδεάζοντας πως βραχυπρόθεσμα θα επιχειρηθεί να «κλείσει η ψαλίδα» μεταξύ των τραπεζικών συστημικών μετοχών.
Ενθαρρυντικό το ότι περίπου στις 14.45 ο Γενικός Δείκτης είχε επανέλθει στα επίπεδα των 735, στοχεύοντας τις τιμές της συνεδρίασης της 26ης Ιουνίου 2015 (τελευταία συνεδρίαση πριν την τραπεζική αργία, επιβολή capital controls κ.λπ.), με τους traders να εντείνουν τις κινήσεις τους χωρίς ακόμη να έχουν... περάσει στο σύστημα οι κυρίως εντολές των ξένων funds και δη όσων ενεργούν μέσω Νέας Υόρκης και Λονδίνου.
Διψήφια ποσοστά μεταβολής για Eurobank και Πειραιώς, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την απόκλιση που είχαν έναντι των Alpha Bank, Εθνικής, με τους traders να «τρέχουν» και τις 4 τραπεζικές συστημικές μετοχές.
Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η μετοχή του ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής του μερίσματος, σε αρνητικό έδαφος από την πρώτη εντολή και διακύμανση στο εύρος των 8,69-8,80 ευρώ, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τη συνολική απόδοση των βασικών δεικτών. Σύμφωνα με τη στάθμιση στη διαμόρφωση, ενδεικτικά σημειώνεται πως με τον ΓΔ στις 735 μονάδες και με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο μείον 4,40%, ο ΓΔ θα ήταν (προσαρμοσμένος με τον τίτλο σταθερό) λίγο χαμηλότερα των 740 μονάδων.
Χρηματιστηριακά στελέχη στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα επόμενα βήματα/ανοιχτά μέτωπα που έχει η ελληνική πλευρά και αφορούν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το QE, την έξοδο στις αγορές.
Μάλιστα σημείωναν πως εάν η ελληνική πλευρά προλάβαινε να πάρει έγκριση για συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έστω στις 20 Ιουλίου, θα μπορούσε να δοκιμάσει μία μικρή έκδοση για 2,5-3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη στο ΧΑ, στις τράπεζες εισρέει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα που προεξοφλεί τα αμέσως επόμενα οφέλη, που θα μπορούσαν να είναι από μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος (πρώτη ξεκινά η DBRS στις 12 Μαΐου), για να ακολουθήσουν οι άλλοι 3 οίκοι αξιολόγησης.
Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο, τοποθετήσεις (ενδεχομένως όχι τόσο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα) συνεχίζονται σε εισηγμένες/μετοχές που ούτως ή άλλως έχουν long τάση εδώ και μήνες (και πολύ πριν την αντίδραση των τραπεζών).
Πέραν των τραπεζικών, που έχουν τη μερίδα του λέοντος, συγκριτικά αυξημένος τζίρος γίνεται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, FF Group, Jumbo, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, MIG και Fourlis, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.
Για τον ΟΤΕ ειδικότερα τα κέρδη ξεπερνούν το 1%, ενώ απόδοση μεγαλύτερη του 4% και οι μετοχές των Frigoglass, Centric, Γαλαξίδι, Lavipharm κ.α.
Στις 73/22 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με Eurobank και Πειραιώς στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των αποδόσεων και με τις Alpha Bank, ETE να ακολουθούν.