Nέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq και Apple στη Wall Street, κοντά σε υψηλό 2 ετών οι ευρωαγορές και στο ΧΑ κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ προστέθηκε στην αγορά, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο της χρονιάς.
Οικονομικά αποτελέσματα, Fed αλλά και κινήσεις Τραμπ συντηρούν το θετικό κλίμα στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη, μάκρο, οικονομικά αποτελέσματα αλλά και ολίγη από Ελλάδα έφεραν τα ευρωπαϊκά κοντά σε «κορυφές» 24 μηνών, την ίδια ώρα που στο ελληνικό οι long επανέφεραν τις τιμές στα επίπεδα που είχαν επιβληθεί με τα capital controls.
Σε μία ομολογουμένως εντυπωσιακά μεστή συνεδρίαση τόσο από άποψη μεγεθών όσο και από πλευράς αποτελεσμάτων, η συνεδρίαση της 2ας Μαΐου θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποβεί προοίμιο για έναν επόμενο σημαντικό κύκλο στο ΧΑ.
Στις 733,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.958,43 μονάδες ο FTSE25, στις 961,64 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συναλλαγές 240 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 158,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη προσδοκία.
Θεαματική η αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών στα ομόλογα, με τις δύο βασικές-σηματωρούς το 2ετές και το 10ετές σε τιμές να πλησιάζουν στα χαμηλά του 2014, ενώ το ETF/GREK στη Νέα Υόρκη εκτινασσόταν το βράδυ κατά 3,90% στα 9,01 δολάρια, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά στα 9,06 δολάρια, που είναι και υψηλό 52 εβδομάδων.
Το... ελληνικό συμβόλαιο (Global X FTSE20 Greece) «δείχνει» πως η χθεσινή θεαματική αντίδραση στο ΧΑ μπορεί να έχει συνέχεια, από τη στιγμή που οι insiders θα αρχίσουν να προεξοφλούν το ζήτημα των «μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».
Καλοδεχούμενη η συμφωνία της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους δανειστές, δηλώνει ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας πως για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται η διαβεβαίωση για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπερ... μένει τώρα να φανεί με ποιες εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ΔΝΤ - Βερολίνο/Σόιμπλε θα συγκλίνουν στις τεχνικών χαρακτηριστικών διαφορές τους και θα συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που παράλληλα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «ξεκλειδώνει» και την προοπτική η ΕΚΤ να αποφασίσει (στις 8 Ιουνίου ή στις 20 Ιουλίου είναι ένα ερώτημα) τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Αυτό είναι το επόμενο σημαντικό ποντάρισμα των insiders και των traders στο ΧΑ, που κρίνοντας από τη χθεσινή συμμετοχή τους (και την εκτίναξη του τζίρου στα 158 εκατ. ευρώ), αρκεί μόνο μία ουσιαστική θετική εξέλιξη για να ενεργοποιηθεί. Το γεγονός πως από τα 30 και τα 40 εκατ. ευρώ τζίρου χθες έφθασαν στα 160 καταδεικνύει πως χρήμα βραχυπρόθεσμο και έτοιμο να ποντάρει υπάρχει, απλά περιμένει και θέλει το έναυσμα, την αφορμή.
Στα νέα δεδομένα μετά το μπουμ σε κέρδη και συναλλαγές αναφέρεται εκτενώς από χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συγκυρία που διορατικοί αναλυτές θέτουν τις επόμενες κρίσιμες περιοχές για τον ΓΔ στις 738, στις 747 και 757 μονάδες (αντίστοιχα στηρίξεις στις 714, στις 705 και στις 692 μονάδες), με ζητούμενο την επαναφορά στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας συνεδρίασης πριν την τραπεζική αργία- επιβολή των capital controls.
Φιλόδοξος ο στόχος και όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών, για να επιτευχθεί, θέλει ουσιαστικές θετικές εξελίξεις στο δίπτυχο χρέος - ποσοτική χαλάρωση, ικανές να συντηρήσουν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των ισχυρών ξένων funds και των insiders. Σημειωτέον πως οι τελευταίοι είχαν μεθοδικά και σχετικά αθόρυβα φέρει τον τραπεζικό κλάδο από τα χαμηλά των αρχών Απριλίου στα υψηλά στα τέλη μηνός, «χτίζοντας» θέσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, κυρίως δε σε Alpha Bank και Εθνική που πρώτες έκοψαν το... νήμα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, υπερβαίνοντας τα 2 και το 0,30 ευρώ αντίστοιχα. Σε σημείο που ο ΔΤΡ από εκεί που αρχές Απριλίου υπολειπόταν σημαντικά έναντι των ΓΔ και FTSE25, να είναι πλέον από χθες πρώτος σε απόδοση (μετρώντας από την αρχή του έτους).
Χιλιοειπωμένη η θέση μας πως ουσιαστική ανοδική κίνηση στο ΧΑ χωρίς τον πρωταγωνιστικό-ανοδικό ρόλο του τραπεζικού κλάδου δεν μπορεί να τελεσφορήσει, θέση στην οποία εμμένουμε παρά τις γνωστές και ξεκάθαρες ενστάσεις μας για τον πολύπαθο κλάδο.
Σε αυτή τη φάση ωστόσο σημειώναμε πως ισχυρά hedge funds θα «τρέξουν» τον κλάδο, θα επιδιώξουν να πιάσουν τις τιμές της τρίτης αμκ, θα μειώσουν τις τεράστιες υποαξίες που έφθασαν να γράφουν τα πανίσχυρα χαρτοφυλάκια, και δη τα αμερικανικά.
Πόσο δρόμο έχει η τραπεζική άνοδος, επιχειρεί να μετρήσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας επίσης στη συμβολή της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg έκτακτη συνεδρίαση του EwG για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, εκτός από αυτήν που είναι προγραμματισμένη για τις 15 του μηνός.
Πλέον για τη συνέχεια, ειδικότερα δε για τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό, απαιτείται το επόμενο αφήγημα/στοίχημα για τους insiders και αυτό είναι -κατά την ταπεινή εκτίμησή μας- το δίπτυχο χρέος και ποσοτική χαλάρωση.
Εκ των ων ουκ άνευ πλέον η νομική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και η επισημοποίηση του ορισμού (με... ΦΕΚ) της Rothschild ως συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου για το θέμα του χρέους. Δύο λεπτομέρειες που μόλις τις δούμε θα σημαίνει ότι όντως προχωράμε στην επόμενη φάση του κύκλου. Η υπεραπόδοση του ETF/GREK είναι μία ένδειξη για τους long, οι οποίοι σήμερα και έως την Παρασκευή ενδέχεται να «τραβήξουν» την αγορά ισχυρά υψηλότερα, σε μία ξεκάθαρη επίδειξη δυνάμεων. Ενδεχόμενο που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις αυτών των ημερών, κυρίως όμως από την προσπάθεια προεξόφλησης όσων έπονται από εβδομάδα.
Στα επιμέρους, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «κλειδί» και είναι ενισχυμένος πλέον όσον αφορά στη στάθμιση των μετοχών του, οι κατασκευαστικές με κρησάρα και τα αποτελέσματα 2016 στο προσκήνιο με ανάλογες κινήσεις long- short σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΕΛΛΑΚΤΩΡα, η ΕΧΑΕ λόγω εκτίναξης συναλλαγών, η Motor Oil και λόγω της πιθανής ένταξης της μετοχής στους δείκτες του MSCI (στην αναθεώρηση του Μαΐου), ο Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ λόγω της προωθούμενης ενιαιοποίησης του ομίλου κ.α.
Με γνώμονα την απόδοση του ETF/GREK αλλά και του 2ετούς (5,963%)-10ετούς (5,975%), θα λέγαμε πως σήμερα έως την Παρασκευή η αγορά, σύμφωνα με τη χθεσινή μεστή εικόνα, «χρωστά» ακόμη μία γενναία ανοδική κίνηση.