Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με χορηγία… Alpha συνεχίστηκε το σερί

Η εκτίναξη της μετοχής της Alpha Bank οδήγησε στον ΓΔ στις 748 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο σε κέρδη 26% σε έξι συνεδριάσεις. Σημαντική άνοδο για ΔΕΗ, Folli Follie, ΟΤΕ, Jumbo. Βαριές απώλειες για Ελλάκτωρ, JP Αβαξ.

ΧΑ: Με χορηγία… Alpha συνεχίστηκε το σερί

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 9,29% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από πέντε ανοδικές και μία διορθωτική, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικά κέρδη 26,18%.

Ακόμα εντυπωσιακότερες ήταν οι επιδόσεις για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους.
Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Eurobank σημείωνε κέρδη 41,46%, της Πειραιώς άνοδο 30,12%, της Εθνικής άνοδο 21,68% και της Alpha Bank κέρδη 20,35% και οι πιθανότητες διόρθωσης, έστω και ήπιου χαρακτήρα, έδειχναν αυξημένες, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά τα πρώτα λεπτά.

Ο Τραπεζικός δείκτης (+4,24%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 951,6 μονάδες (-1,04%), της Alpha Bank (+7,73%) μέχρι τα 2,05 ευρώ (-0,97%), της Εθνικής (+1,32%) μέχρι τα 0,30 ευρώ (-0,99%), της Eurobank (+2,87%) μέχρι τα 0,813 ευρώ (-2,75%) και της Πειραιώς (+1,85%) μέχρι τα 0,213 ευρώ (-1,39%).

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από τα χαμηλά ημέρας ακολούθησε αργή αλλά σταθερή αντίδραση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτος τίτλος που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Τρ. Πειραιώς, αλλά την τελική "αντεπίθεση" οδήγησε ο τίτλος της Alpha Bank.

Η όλη εικόνα έδειξε πως όσοι προχώρησαν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών, βραχυπρόθεσμων, κερδών, όταν αύξησαν ρευστότητα δεν προχώρησαν σε άλλες επενδυτικές επιλογές, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς επανατοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, ή μόλις ξεκίνησε το "γύρισμα" στον ίδιο κλάδο!

Αυτό το τελευταίο ήλθε να διαψεύσει όλους όσους περίμεναν την μεταφορά του ενδιαφέροντος, μόλις ολοκληρωνόταν το πρώτο ανοδικό "κύμα" στο Τραπεζικό ταμπλό. Αντίθετα η όλη εικόνα της Αγοράς κατέδειξε ότι "δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα" να αναζητηθούν επενδυτικές επιλογές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το αισθητό "κατέβασμα" του τζίρου, αλλά και οι πρώτες κινήσεις αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων (μετά την ολοκλήρωση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2016), οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις πήραν ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα.

Κύριος εκφραστής ο Κατασκευαστικός κλάδος, όπου ήταν εμφανέστατη η διαφορά "συμπεριφοράς" μεταξύ ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,4%), Ελλάκτωρα (-11,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και J&P Άβαξ (-15,71%).

Στην περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 3,02 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει ο δρόμος για κίνησης προς τα 3,54 ευρώ.

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε πόσο σημαντικό θεωρεί η Αγορά το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, το πέρασμα των μέτρων από τη Βουλή, τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup (22/5) και τις προϋποθέσεις για συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", την ώρα που ο Σόιμπλε συνεχίζει να πιέζει την ΕΚΤ για περικοπή της ποσοτικής χαλάρωσης.

"Η διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα και της θετικής ψυχολογίας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης, με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει επίπεδα αντίστασης αρκετά ψηλότερα, χωρίς να μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί και το σενάριο ρευστοποιήσεων με ενδοσυνεδριακές, τουλάχιστον, 'αναταράξεις'.

Σύμφωνα με το μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη, αξιόλογη αντίσταση εντοπίζεται στις 785 μονάδες και στήριξη στις 647. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο γράφημα, ισχυρές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 747 - 757 μονάδες και στηρίξεις στο ανοδικό 'χάσμα' των 714, στις 705, 692 και 686 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

"Έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαϊου, εκτός από αυτήν που είναι προγραμματισμένη για τις 15 του μήνα. Αναμένεται να διεξαχθούν συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος και στα περιθώρια της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της 'G7' στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και 13 Μαϊου", δήλωσε πηγή στο Bloomberg.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους ώστε να εξετάσει το Συμβούλιο του Ταμείου μια συμμετοχή του στο πρόγραμμα", δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, εκτός από το συνεχόμενο trading στο Τραπεζικό ταμπλό (σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), τα περισσότερο συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός Αγοράς, καλό θα ήταν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε μετοχές εταιρειών με χαμηλό, ή μηδενικό δανεισμό, ικανοποιητική κερδοφορία, ισχυρές προοπτικές, καλή μερισματική απόδοση, ή αξιοπρόσεκτες επιστροφές κεφαλαίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, πλην των Κατασκευαστικών μετοχών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι μετοχές των Jumbo (+3,5% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Folli Follie Group (+5% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Ο τίτλος της πρώτης σημείωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 15,36 ευρώ, δεν υπάρχουν ούτε θεωρητικές, τεχνικές, αντιστάσεις.

”Ντουμπλάρισε" τις θετικές συνεδριάσεις ο τίτλος της Folli Follie Group, ισοφαρίζοντας τα υψηλά 6μηνου (το ίδιο κλείσιμο στις 8/11/2016, 21,00 ευρώ). Τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 21,50 ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τα 22,50 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 19,90 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 19,78 ευρώ.

Επτά ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση αθροίζει ο τίτλος της ΔΕΗ (+6,15% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που δείχνει να έχει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τα 4,24 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 3,35 ευρώ.
Με την υπέρβαση των 9,10 ευρώ, έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,65% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Επόμενοι στόχοι στα 9,31 και 9,70 ευρώ.

Επιμένει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1,85 - 1,88 ευρώ, η Viohalco (+1,55%), διατηρώντας "ζωντανό" το σενάριο κίνησης προς τα 2,15 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η τελική αντεπίθεση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα του κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, σε νεότερα υψηλά από την επιβολή των "capital controls" και μεταγενέστερα, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά στην μετά "Brexit" εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ψυχολογία των αγοραστών τόνωσε η νεότερη (σαφώς πιο μικρή) αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ενώ δεν έλειψαν οι "ακρότητες" στις τελικές δημοπρασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα 8 τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας!

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου μέχρι στιγμής οι κινήσεις είναι απόλυτα επιλεκτικές, έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία πτωτική, στις τελευταίες επτά για την MIG (+2,27%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Κρι Κρι (+0,47%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+6,28%), ενώ εμφανώς καθυστερημένοι αγοραστές, που πρόλαβαν να κάνουν αίσθηση, εμφανίστηκαν στο Υγεία (+3,5%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με χαμηλές συναλλαγές, για την Attica Group (+5,11%), προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,20 ευρώ (κλείσιμο 25/4), ο Δρομέας (+6,9%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ (+3,61%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,297 ευρώ (κλείσιμο 25/4) η Ρεβόιλ (+3,82%), ενώ η Frigoglass (-8,99%) ισοφάρισε τα ιστορικά χαμηλά!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το τελευταίο ρεκόρ τζίρου για το 2017, οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που είχε να δει από την επαναλειτουργία του Χ.Α. μετά την εφαρμογή των 'capital controls", το Καλοκαίρι του 2015" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η γενικότερη αισιοδοξία για επίλυση των θεμάτων αξιολόγησης, χρέους και στη συνέχεια συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο "QE" της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη διάσπαση της πολύμηνης διαγραμματικής αντίστασης των 730 μονάδων, συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με βασικό πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ακόμη και κάτω από το 6%, για πρώτη φορά μετά από δυόμιση περίπου χρόνια. Αντίστοιχα, η πορεία της τιμής του χρεογράφου επιτυγχάνει νέα υψηλά, γεγονός που προσδίδει βραχυπρόθεσμες υπεραποδόσεις στα "ταλαιπωρημένα" ομολογιακά χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό Χρέος.

Το επόμενο διάστημα και εφόσον το "ρίσκο Χώρας" συνεχίσει να υποχωρεί, το "βάρος" θα πέσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην πολυπόθητη έξοδο από την κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την πραγματική Οικονομία.

Ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία από τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ και τις επιχειρηματικές προσδοκίες για τον Τομέα των Υπηρεσιών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η προσπάθεια της Αγοράς να κατοχυρώσει, σαν στήριξη, το επίπεδο των 730 μονάδων, αποφεύγοντας έτσι την παγίδα της "διπλής κορυφής" και του "false breakout".

"Με δεδομένη την 'ξέφρενη' πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, η κοντινότερη εβδομαδιαία στήριξη βρίσκεται στις 700 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης του 'ράλι', ο επόμενος στόχος βρίσκεται στις 805 μονάδες" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις Διεθνείς Αγορές, το σύνολο των επενδυτών έχει στραμμένη την προσοχή του στις σημερινές ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της μετά την διήμερη συνεδρίαση που ξεκίνησε την Τρίτη και να στείλει σήμα πως οι συνθήκες βρίσκονται σε τροχιά για να υποστηρίξουν μια αύξηση τον Ιούνιο.

Παραμένει ζητούμενο πως η Κεντρική Τράπεζα θα "ξεφορτωθεί" ομόλογα ύψους $4,5 τρισ., τα οποία μαζεύτηκαν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να προκληθούν "αναταραχές" στις Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα σε Ασία και Ειρηνικό, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,7%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,98%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ε.Ε. "ανέβασε το λογαριασμό" της Βρετανίας για το "Brexit" σε μια προκαταβολική πληρωμή ως και 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που υπολογίζει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μετά από αιτήματα διάφορων Κρατών Μελών, οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. έχουν αναθεωρήσει τους αρχικούς υπολογισμούς τους, περιλαμβάνοντας τις αγροτικές αποζημιώσεις και τα διοικητικά έξοδα για την περίοδο 2019 και 2020. Αν και κατά τις επόμενες δεκαετίες το καθαρό ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία θα είναι μικρότερο από τον προκαταβολικό διακανονισμό, η πιο αυστηρή προσέγγιση της Ε.Ε., όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Βρετανίας, οδηγεί σε μια απαίτηση αρκετά μεγαλύτερη από τα 60 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πιο αυστηρή προσέγγιση αντανακλά και την πιο σκληρή στάση που υιοθετούν πολλά Κράτη Μέλη του "Μπλοκ" των 27 Κρατών.

Οι Ευρωπαϊκές Αρχές πιέζουν τη διοίκηση της "Monte dei Paschi di Siena" να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης, ως αντάλλαγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με Κρατική στήριξη. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο CEO Μάρκο Μορέλι είχε ανακοινώσει πως η Τράπεζα θα μειώσει το προσωπικό από τα 25.200 άτομα, στα 22.600 ως το τέλος του 2016. Οι Ευρωπαϊκές Αρχές επεξεργάζονται τώρα μια πρόταση για μείωση του προσωπικού κατά 5.000 με 6.000, σε βάθος πενταετίας.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ των 19 Κρατών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η Οικονομία της Ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%.

Eν τω μεταξύ, το ΑΕΠ των 28 Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε στο 0,6%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,3% το Φεβρουάριο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο "ADP". Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 177.000 θέσεις εργασίας, έναντι 225.000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της "Econoday" προέβλεπαν ένα νούμερο στις 170.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,97%.

"Μετά τη συμφωνία Κυβέρνησης - Θεσμών, η 'μπάλα πηγαίνει στο γήπεδο' των Δανειστών", σχολιάζει η Citi, σημειώνοντας ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι Δανειστές (κυρίως η Γερμανία) θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πιο λεπτομερή δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν επί της αρχής, η Citi αμφιβάλλει πολύ ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον (ειδικά πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Τα μέτρα ελάφρυνσης το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, το νωρίτερο. Ωστόσο η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση δόσης πριν από τις πληρωμές του Ιουλίου και αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο "QE".
Επίπονη για την Ελληνική Κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Δανειστές η Axia Research σε έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ότι οι επιπτώσεις θα φανούν στους ψηφοφόρους το 2019 και το 2020.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, "η συμφωνία διασφαλίζει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αναδιαρθρώνει εν μέρει τον προϋπολογισμό, παρέχοντας περιθώριο για αναπτυξιακές πολιτικές στο μέλλον".

Επιπροσθέτως, σημειώνει, "προχωρούν πολύ σημαντικές δομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν τις Ελληνικές Τράπεζες στους στόχους μείωσης των 'κόκκινων' δανείων. Η συμφωνία μειώνει την αβεβαιότητα για την Οικονομία, βελτιώνει το κλίμα και υποστηρίζει τις επενδύσεις. Πρόσθετη στήριξη θα παράσχει ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'QE' και η αναμενόμενη έξοδος στις Αγορές.

Όσον αφορά στις πολιτικές επιπτώσεις, η Κυβέρνηση αισθάνεται ήδη την πίεση των δημοσκοπήσεων αλλά η Κοινοβουλευτική της δύναμη παραμένει ενωμένη. Καθώς οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019, η προοπτική πρόωρων εκλογών τους επόμενους 12 μήνες μειώνεται σημαντικά".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 737 μονάδων, για να ακολουθήσει διόρθωση μέχρι τις 732,34 μονάδες (-0,22%). Από τις 11.19 και μετά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 747,16 (+1,8%), μέσω των τελικών δημοπρασιών έφθασε στις 748,72 (+2,02%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,61 μονάδες, με ημερήσια ,

Ο τζίρος υποχώρησε στα 103,5 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΤΕΤΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ), ενώ διακινήθηκαν, συνολικά, 141854245 τίτλοι, από τους οποίους οι 133407671 αφορούσαν μετοχές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι Grivalia, Jumbo, Folli Follie Group, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, παρά ταύτα 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη και να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (117.136 συμβόλαια).

Στα 6.809 συμβόλαια του δείκτη (από 7.751 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.233, 2.924 για τον Μάιο και 309 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.990,25) κινήθηκε μεταξύ 1.951,25 και 2.010 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.220 Εθνική, 15.384 Alpha Bank, 25.062 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.330), Πειραιώς (57.730), Εθνική (27.094), MIG (2.212), Alpha Bank (9.939), ΔΕΗ (1.221), ΟΤΕ (1.009), Ελλάκτωρα (2.207), Μυτιληναίο (322), ΟΠΑΠ (405), Viohalco (367), Ελ. Πετρέλαια (174), Folli Follie Group (155), Jumbo (268), ΓΕΚ (571), ΕΧΑΕ (248), Cenergy (127), Intralot (541).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.081), MIG (71.048), Eurobank (50.119), Εθνική (70.607), ΓΕΚ (10.471) και Πειραιώς (183.571).

Ας σημειωθούν τα 160 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.035.096 τεμ.) και Eurobank (2.206.798 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v