Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 740 μονάδες ο ΓΔ

Μετά από μια υποτονική αρχή, η αγορά επιχειρεί να κινηθεί λίγο υψηλότερα. Οδηγός η ΔΕΗ, ακολουθεί η Folli Follie. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Ελλάκτωρ, με πτώση στη ζώνη του 10%. Ηπιες οι κινήσεις στις τράπεζες.

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 740 μονάδες ο ΓΔ

Aνεβάζουν στροφές οι traders, οδηγώντας ακόμη υψηλότερα το ΧΑ προς τα επίπεδα των 740 μονάδων.
Με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους σταδιακά μετά τις 13:30-14:00, οπότε ενεργοποιείται μεγάλο μέρος εντολών από Λονδίνο και Νέα Υόρκη, η συνεδρίαση αποκτά ρυθμό και με μικρή κίνηση του τραπεζικού κλάδου και υπεραπόδοση άλλων εξίσου δεικτοβαρών, ο FTSE25 πιάνει και τον στόχο των 1.975 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σαφώς σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της χθεσινής συνεδρίασηςμ πλην όμως -ήδη στις 15:00- σχεδόν διπλάσια των τελευταίων δύο εβδομάδων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών -ένα 60%- πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τους long και short να κινούνται πάνω από τα 2 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, πάνω από το 0,30 ευρώ της Εθνικής, ενώ κερδίζουν έδαφος Πειραιώς και Eurobank.

Σταδιακά η εικόνα της συνεδρίασης έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς το αρχικά «μουδιασμένο» ξεκίνημα, τις αναγνωριστικές κινήσεις και περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις (κυρίως για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών), διαδέχθηκαν πιο επιλεκτικές κινήσεις των traders με λογική rotation, κάτι που αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πέραν των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, που είναι μπροστά στη σχετική κατάταξη, αυξημένος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group αλλά και Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Ξεκινώντας από την... τελευταία, στη μετοχή του Ελλάκτωρα συνεχίζονται οι επιθετικές πωλήσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2016, με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι και 9,33% χαμηλότερα, στο 1,36 ευρώ. Στο 1,2 εκατ. ευρώ -μέχρι τις 15:00- ο τζίρος.

Συνεχίζοντας με τη μετοχή του ομίλου FF Group, οι αγοραστές ενισχύουν την τιμή έως 3,80% προς τα 20,81 ευρώ, επίσης με αυξημένες συναλλαγές.

Στροφές ανεβαίνουν και σε μη τραπεζικές μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει με νέα υψηλή απόδοση έως 4,19% υψηλότερα στα 3,74 ευρώ. Στα 865 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, όταν μόλις στα μέσα Μαρτίου είχε υποχωρήσει ακόμη και χαμηλότερα των 600 εκατ. ευρώ (!).

Στις 15:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 67,4 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 46 εκατ. ευρώ, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να θεωρούν ως απολύτως φυσιολογικό το rotation που γίνεται από τις τραπεζικές στις μη τραπεζικές μετοχές.

Ακόμη και έτσι, σημείωναν, με τον ΔΤΡ κατά 0,70% υψηλότερα, το ΧΑ πλησιάζει ακόμη περισσότερο τον στόχο της 26ης Ιουνίου, δηλαδή της τελευταίας συνεδρίασης προ τραπεζικής αργίας και capital controls.

Θυμίζουμε πως τότε ο ΓΔ είχε κλείσει στις 797,52, με χαμηλό ημέρας στις 768,48 μονάδες. Προς κάλυψη του... χαώδους κενού της 26ης Ιουνίου-3ης Αυγούστου, δύο ημερομηνιών-ορόσημα που σημάδεψαν τη νεότερη περίοδο (και) του τραπεζικού κλάδου και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v