Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ωρα για κατοχύρωση κερδών;

Ως τις 755-756 μονάδες η αναρρίχηση του ΓΔ, με την αρχική «ορμή» να ανακόπτεται και τις τράπεζες να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σενάριο βραχυπρόθεσμης κατοχύρωσης θέσεων λόγω Γαλλίας. Υπεραποδίδουν Μυτιληναίος, Jumbo, Ελλάκτωρ.

ΧΑ: Ωρα για κατοχύρωση κερδών;

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει έως τις 756 μονάδες.

Με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί αλλά και με αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν, ο δείκτης FTSE25 πιάνει και τις 2.020 μονάδες. Στην περιοχή των 1.025 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 65% του τζίρου να αλλάζει χέρια στις 4 συστημικές μετοχές και με τη ροή συναλλαγών να παραπέμπει σε μία πιθανή ανάσχεση της όλης κίνησης από τα επίπεδα των 760 μονάδων.

Στόχος ούτως ή άλλως για τον ΓΔ ήταν και παρέμενε -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και την προεξόφληση των εξελίξεων- η ευρύτερη περιοχή των 780-785 μονάδων, κάτι που έχει μεν πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί αλλά εξίσου ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να συμβεί με μία ενδιάμεση οπισθοχώρηση της αγοράς.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος αύριο, ακολουθούν οι σημαντικές εκλογές στη Γαλλία και χρηματιστές θεωρούν ως λογικό (και φρόνιμο) μία περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων, συμπεριλαμβάνοντας τράπεζες αλλά και blue chips που υπεραποδίδουν έναντι άλλων το τελευταίο διάστημα.

Για αυτό η ευρύτερη περιοχή 756+ μονάδων για τον ΓΔ θα πρέπει να μας καθιστά πολύ πιο προσεκτικούς, πολύ πιο έτοιμους, εάν χρειαστεί είτε να μειώσουμε θέσεις είτε να "γυρίσουμε" τις long σε short για κάποιο διάστημα.

Αυξημένες και σήμερα συναλλαγές/τζίρος, με τα μέχρι τώρα στοιχεία (*) να δείχνουν πως θα ξεπεραστούν τα 100 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.

Η μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, με περίπου 40 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Jumbo, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, FF Group, Motor Oil, ΔΕΗ και Coca Cola, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Μεικτή η εικόνα για τις μετοχές του δείκτη και εμφανές το rotation από τίτλους που υπεραποδίδουν σε άλλους που δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία ανοδική κίνηση. Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής του Μυτιληναίου, με τους long από τα χαμηλά ημέρας των 7,01 να ανεβαίνουν σταδιακά έως τα 7,25 ευρώ.

Τοποθετήσεις και σήμερα σε μετοχές των Jumbo έως τα 15,94 ευρώ (νέο υψηλό για τον τίτλο), με την εταιρεία να αποτιμάται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ, του FF Group έως τα 21,48 ευρώ, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων έως τα 5,33 ευρώ, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα έως το 1,38 ευρώ κ.α.

Σημείο αναφοράς και ενδεχομένως αναστροφής της μέχρι τώρα ανοδικής κίνησης η ευρύτερη περιοχή των 756+ μονάδων, στην οποία θα πρέπει να δειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συνέχεια.

(*) Στις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 117,8 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 74 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v