Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ασανσέρ οι τράπεζες μετά το ανοδικό σερί

Οριακή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη με το πρόσημο να κρίνεται στις δημοπρασίες. Εντονες διακυμάνσεις για τον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με απώλειες. Ανοδικά κινήθηκε η Πειραιώς. Σε υψηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ασανσέρ οι τράπεζες μετά το ανοδικό σερί

Σαφώς διαφοροποιημένη, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς το "μενού" είχε αλλεπάλληλες αλλαγές προσήμων και σημαντικές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς αυτός ήταν που είχε υπεραποδώσει μέχρι και χθες.

Οι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, από τις οποίες προερχόταν ο Γενικός Δείκτης, με αθροιστικά κέρδη 11,47%, ήταν επόμενο να αυξήσουν την νευρικότητα των ενεργών χαρτοφυλακίων, με κύριο εκφραστή το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης του οποίου, στο ίδιο διάστημα άθροιζε, μέχρι χθες, κέρδη 31,53%.

Ακόμα εντυπωσιακότερες ήταν οι επιδόσεις στους επιμέρους τίτλους, καθώς η μετοχή της Alpha Bank ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με βραχυπρόθεσμα κέρδη 29,7%, η Εθνική με κέρδη 23,3%, η Eurobank με κέρδη 45,5% και η Πειραιώς με κέρδη 32,5%.

Τον εκνευρισμό των traders ενέτεινε και η έκθεση της BofA - Merrill Lynch, η οποία δήλωσε ότι παραμένει απαισιόδοξη για τον κλάδο (εκτενέστερη αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Συμπερασματικά, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, BofA, αλλά και προσδοκίες για κάτι καλύτερο, δημιούργησαν εντυπωσιακό volatility στο Τραπεζικό ταμπλώ, το οποίο θα είχε ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλειπαν οι πρωτοβουλίες των αγοραστών σε άλλους, μη Τραπεζικούς, τίτλους του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-1,72%) κινήθηκε μεταξύ 1024,2 (+2,18%) και 981,31 μονάδων (-2,11%), ο τίτλος της Alpha Bank (-3,59%) μεταξύ 2,27 (+1,79%) και 2,15 ευρώ (-3,59%), της Εθνικής (-0,65%) μεταξύ 0,312 (+1,63%) και 0,302 ευρώ (-1,63%), της Eurobank (-1,63%) μεταξύ 0,904 (+5,12%) και 0,827 ευρώ (-3,84%) και της Πειραιώς (+1,36%), μεταξύ 0,232 (+5,45%) και 0,22 ευρώ (0%).

Με όλα τα παραπάνω ασφαλώς και δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Παρά ταύτα, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε, έστω και με εντονότερους, ενδοσυνεδριακούς, "κραδασμούς" και το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με σχετικά ικανοποιητική εικόνα και μακριά από τα χαμηλά ημέρας (πλην Alpha Bank), αφήνει περιθώρια να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση είναι "φίλος" των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Από την άλλη, δεν μπορεί να σημειωθεί ότι στην τελική εικόνα του Τραπεζικού ταμπλώ επικράτησε το "κόκκινο" και αν δεν υπάρξει η θετική είδηση - καταλύτης, από το εν εξελίξει EwG, πιθανότερο δείχνει το σενάριο του, αυριανού, πτωτικού ξεκινήματος και βλέπουμε ...

Το σχόλιο της Merit Sec

"Οι αγοραστές στους Τραπεζικούς τίτλους στήριξαν την άμεση προσέγγιση δύσκολων επιπέδων με την ταλάντωση περί των 750 μονάδων να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο των επόμενων συνεδριάσεων. Ήτοι, το εύρος της κίνησης εκτιμάται μεταξύ των 770 και 730 μονάδων. Ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις και από το σημερινό έκτακτο EWG. Η απόδοση του 10ετους βρίσκεται οριακά κάτω από την περιοχή του 6% πλησιάζοντας τα επίπεδα του 5,5% του 2014. Υποστηρίζονται αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις αν επανέλθει σταδιακά η εμπιστοσύνη" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με την προσοχή στραμμένη στο EwG που θα αφορά τα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος ενόψει του 'G7' στις 11/5 - 13/5. Είναι επομένως δυνατό να υπάρξουν θετικά ακούσματα οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε ψηλότερα επίπεδα, εφόσον συνεχιστεί να διατηρείται σε ψηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών. Ο Τραπεζικός δείκτης διέσπασε με αξιοσημείωτη ευκολία και την αντίσταση των 980 μονάδων, μετατρέποντάς την στην πλησιέστερη στήριξη που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμάσει στην πρώτη διόρθωση. Στο εξής έχει ν’ αντιμετωπίσει την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης που εκτείνεται από τις 1013, έως και τις 1094 μονάδες. Φαντάζει απίθανη η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί μία, έστω βραχυπρόθεσμη, διόρθωση της τάξης του 23,6% του τρέχοντος ανοδικού από τις 665 μονάδες" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις, ένα ακόμα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Δανειστές, ιδανικά στις 22 Μαϊου, υπάρχει σήμερα. Εκτάκτως, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, παρουσία του Γ. Χουλιαράκη, το EwG προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 22/5, αλλά και θα ανοίξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό στα κείμενα της συμφωνίας της Τρίτης καθώς σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις για το χρέος. Παράλληλα αναμένονται συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας των "G7" στις 11 με 13 Μαϊου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ESM Βόλφγκανγκ Πρόισλ, "η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα. Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 22 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ('κούρεμα χρέους')".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "μία σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εξειδικευμένες εταιρείες, αλλά και αλλαγές στην Αρμόδια Επιτροπή, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και καταθέτει τη γνώμη της όσον αφορά στην αδειοδότηση των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εκπρόσωποι των Δανειστών. Φρένο μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης να αποκτήσουν και τη διαχείριση των ακινήτων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο οποίος προσπάθησε επιτυχώς να "λειάνει" τις "αναταράξεις" στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν υπάρχουν λόγια για τον τίτλο της Jumbo (+2,14%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ένα ακόμα ιστορικό υψηλό (!)

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μυτιληναίο (+2,56%), που επιβεβαίωσε την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,03 - 7,06 ευρώ, βάζοντας σαν πρώτο στόχο τα 7,44 ευρώ. Το "stop" στο "long", στα 6,90 ευρώ.

Οι αυξημένες συναλλαγές, ασφαλώς και ευνοούν την ΕΧΑΕ (+0,58%) που συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,00 ευρώ, παραμένει ο στόχος για κίνηση προς τα 5,60 - 5,80 ευρώ και δευτερευόντως, προς τα 6,20 ευρώ.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και για τον ΟΤΕ (+2,48%), που άφησε πίσω του την ενδιάμεση αντίσταση των 9,31 ευρώ, "βάζοντας πλώρη" προς την επόμενη των 9,70 ευρώ.

Προσπάθησε να αντιδράσει από το, χθεσινό, συντριπτικό -11,33% ο Ελλάκτωρας (+3,76%), όμως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει έντονα πτωτική.

Παρά τα υψηλά 23 μηνών τα οποία προσεγγίζει ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας νεότερες κορυφές στην μετά την εφαρμογή των "capital controls" εποχή, οι περισσότεροι από τους αναλυτές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν διατηρηθούν οι βελτιωμένες συναλλαγές και δεν προκύψει κάποιος αρνητικός παράγοντας στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους θέλουν να τοποθετηθούν να το πράξουν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος στο Χ.Α. ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να περιστρέφεται πέριξ του 6%, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τις κοντινότερες λήξεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το χθεσινό -15,71% έφερε το σημερινό +5,45% για τον Άβακα, έπιασε το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ η ΕΥΑΘ (+2,83%) και απειλεί τα υψηλά 32 μηνών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/9/2014 (4,05 ευρώ), εντυπωσιακές οι "μάχες" αγοραστών - πωλητών στο Υγεία (0%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Νηρέας (4,48%), Ιασώ (+4,31%), ΕΥΔΑΠ (+2,26%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+0,42%), ενώ "καθυστερημένους" αγοραστές έβγαλε η Ελινόιλ (+9,09%).

Τα υψηλά 32 μηνών απειλεί η ΕΥΑΘ

Οι μικρές, ημερήσιες μεταβολές δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει "long" από τις 637 μονάδες, χωρίς να έχει "φοβίσει" σε καμία φάση. Κομβική η διάσπαση του 705, που έβαλε σαν στόχο τις 785 - 800 μονάδες. Το 735 πρώτη στήριξη, σε περίπτωση διόρθωσης. Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο "gap" στις 718,11 - 714 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05%), κοντινή αντίσταση το 2018 και επόμενη το 2034, ενώ κοντινή στήριξη έχουμε στις 1965 και 1943 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο "gap" στις 1920,75 - 1907,26 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Δεύτερη συνεχόμενη, έντονα, ανοδική εβδομάδα, προδιαγράφεται για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας έδωσε το έναυσμα για αύξηση των τοποθετήσεων στις Ελληνικές μετοχές, όπως δείχνει και η σημαντική αύξηση του τζίρου την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης είναι, πια, σε τιμές που δεν έχει "δει" μετά την διακοπή του Καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των "capital controls". Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το κλείσιμο της χρηματιστηριακής Αγοράς για πάνω από ένα μήνα, ήταν 797,52 μονάδες (26/6/2015).

Η αναμέτρηση με αυτό το όριο είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος για τον Γενικό Δείκτη. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πέρα από την υπάρχουσα συμφωνία, να ρυθμιστούν δύο σημαντικά ζητήματα. Η συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE". Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, πριν το Eurogroup στις 22/5, η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών του "G7", 11 με 13 Μαΐου, που στο περιθώριο της θα γίνουν συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος.

Η στάση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα (με άγνωστη ακόμη τη θέση της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης) είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος για την εξέλιξη του Ελληνικού ζητήματος.

Πρωταγωνιστής της ανόδου, ως τώρα, είναι ο Τραπεζικός κλάδος που, πια, βρίσκεται σε κομβικό σημείο αφού έχει καλύψει το "gap" από το "Brexit" (24/6/2016) και μετά, ενώ το κλείσιμο του πριν, ήταν στις 1032,92 μονάδες.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 1050 μονάδες και από την πτωτική του διάσπαση το Καλοκαίρι του 2014 δεν έχει επιχειρήσει ποτέ την υπέρβαση του. Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι: ΕΤΕ 0,343 ευρώ, ΑΛΦΑ 2,75 ευρώ, ΕΥΡΩΒ 1,17 ευρώ και ΠΕΙΡ 0,308 ευρώ.

Οι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ήταν λογικό να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ η έκταση και ο τζίρος της διόρθωσης (ενδοσυνεδριακής, ή μη) θα καθορίσουν τα επίπεδα επανατοποθετήσεων. Κρίσιμο επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη το επίπεδο των 714 μονάδων, που πέρα από το ανοδικό "gap" είναι και 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 671 μονάδες (Fibonacci Retracement ).

"Η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει στους επενδυτές την στενή παρακολούθηση της Αγοράς, αλλά πέρα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στις Διεθνείς Αγορές που παραμένουν στα ιστορικά υψηλά τους, τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,97%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,27%). Να σημειωθεί ότι η Αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε σήμερα κλειστή, λόγω της αργίας για την "Ημέρα Πρασίνου".

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, ενώ επιφυλακτικό δείχνει και το ξεκίνημα στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρότερες για τον Χρυσό, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η ανάπτυξη του Κινεζικού τομέα Υπηρεσιών χαλάρωσε τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Ο σχετικός PMI των Caixin/Markit για τις Υπηρεσίες υποχώρησε σε 51,5, από 52,2 τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την τέταρτη μηνιαία πτώση στη σειρά και υπονοώντας ότι ο τομέας αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάιο του 2016. Ο σύνθετος PMI της Caixin για Μεταποίηση και Υπηρεσίες, επίσης καταδεικνύει απώλεια στο momentum της ανάπτυξης τον περασμένο μήνα, καθώς υποχώρησε σε 51,2 από 52,1 τον Μάρτιο. "Πρόκειται για το πιο αδύναμο νούμερο από τον Ιούνιο του 2016", επισημαίνει το Reuters.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο τελικός σύνθετος PMI Απριλίου της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,8 μονάδες, από 56,4 τον προηγούμενο μήνα και 56,7 που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ο τελικός δείκτης PMI Υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες, από 56,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση και 56 τον Μάρτιο, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Την ίδια στιγμή, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση μόλις 0,1% σε δημοσκόπηση της "WSJ".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, δεν προχώρησε, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, σε αύξηση των επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα, ενώ υποβάθμισε τις ανησυχίες για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η Fed έδωσε έμφαση στην ισχύ της Αγοράς Εργασίας, σε μια ένδειξη πως μπορεί να συσφίξει την νομισματική πολιτική, ακόμη και τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο της μετάδοσης ενός αισιόδοξου αισθήματος, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ακόμη πως οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να είναι στέρεες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ισχυροποιηθεί και ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο της (2%). "Η επιτροπή θεωρεί την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ως πιθανώς μεταβατική", τόνισε η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 19.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 238.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 248.000.

Η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στις ΗΠΑ σημείωσε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα υποχώρησε κατά 0,6% τους τρεις πρώτους τρεις μήνες του έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3%, έναντι αύξησης 1,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Eν τω μεταξύ, οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Μάρτιο στις ΗΠΑ. Το Φεβρουάριο είχαν ενισχυθεί κατά 1,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,9% το Μάρτιο, έναντι προηγούμενης μέτρηση για άνοδο 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα και οι Πιστωτές έφτασαν σε μια συμφωνία στα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που καθυστέρησε για καιρό και το βασικό θετικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους από τους επίσημους Πιστωτές, κάτι που θα καταστήσει το χρέος περισσότερο βιώσιμο", σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 8 από 6,3 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight" για τη μετοχή.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές δίνει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της στην οποία τονίζει ότι παραμένει αρνητική για τον κλάδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μια ανάσα από τα 3,3 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Μαρτίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών προς το Δημόσιο, ενώ μέσα σε ένα μήνα ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ προχώρησε σε περισσότερες από 16.000 νέες κατασχέσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 889.455 Φορολογούμενους, με τον αριθμό αυτό να είναι 16.000 υψηλότερος έναντι του Φεβρουαρίου. Το μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Παράλληλα το Μάρτιο τα 'φρέσκα' ληξιπρόθεσμα, με σαφώς μικρότερη αύξηση σε σχέση με το Φλεβάρη (650 εκατ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ), έφτασαν στα 3,277 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων από τα 'παλαιά' (προ 2017) χρέη των 91 δισ. ευρώ, ανήλθαν σε 879 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά, από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 δισ. ευρώ".

"Η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Διεθνείς Δανειστές είναι ένα θετικό βήμα προς την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν στη Χώρα να αποπληρώσει τις πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο. Παράλληλα, αποτελεί μια προϋπόθεση για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, αν και το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένει αβέβαιο", αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωση της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 2.023.132 δικαιώματα της εταιρείας Νίκας συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 04/05/2017 έως και 15/05/2017, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,001. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 04/05/2017 έως και 18/05/2017.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης, αλλάζοντας 10 φορές πρόσημο, κινήθηκε μεταξύ 756,42 (+1,04%) και 745,5 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 748,37 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,92 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος στα 134,2 εκατ., από τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ άλλαξαν χέρια 204514884 τίτλοι, από τους οποίους οι 190465478 στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Τιτάν και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν και Grivalia.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε σημαντικά τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (207.920 συμβόλαια).

Στα 6.416 συμβόλαια του δείκτη (από 6.809 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.167, 2.831 για τον Μάιο, 333 για τον Ιούνιο και 3 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.996,75) κινήθηκε μεταξύ 1.990 και 2.018 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (128.000 Εθνική, 652.928 Alpha Bank, 9.500 Jumbo, 50.000 MIG, 25.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (25.389), Πειραιώς (123.545), Εθνική (33.321), MIG (4.984), Alpha Bank (11.600), ΔΕΗ (795), ΟΤΕ (2.602), Ελλάκτωρα (767), Μυτιληναίο (2.323), ΟΠΑΠ (804), Viohalco (203), Ελ. Πετρέλαια (215), Folli Follie Group (230), Jumbo (249), ΓΕΚ (257), Cenergy (139), Intralot (269).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (17.858), MIG (69.760), Eurobank (48.771), Εθνική (72.271), ΓΕΚ (10.301) και Πειραιώς (182.744).

Ας σημειωθούν τα 190 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, τα 40 με τιμή εξάσκησης στα 3,80 ευρώ και τα άλλα 150 στα 4,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.035.096 τεμ.) και Eurobank (2.537.389 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v