Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφύπνιση των αγοραστών στο ΧΑ

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, αντιστρέφοντας τις πρωινές απώλειες. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με θετική εξαίρεση τον τίτλο της Alpha Bank. Σε νέο ιστορικό υψηλό η Coca Cola, «βοήθειες» από τον Μυτιληναίο.

Αφύπνιση των αγοραστών στο ΧΑ

Μετριάζονται οι πωλήσεις των short και στις 739 μονάδες σχηματοποιείται μία κατ' αρχάς περιοχή στήριξης στο ΧΑ.

Τα όσα είχαν αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας, για τα χαρακτηριστικά της διόρθωσης στα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης, επιβεβαιώνονται, κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστροφή της τάσης.

Αν και πρώιμο να ειπωθεί πως η διόρθωση που ξεκίνησε από τα τελευταία υψηλά των 756+ μονάδων ολοκληρώνεται λίγο χαμηλότερα των 740 μονάδων, οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιβεβαίωση της περιοχής των 740 μονάδων για τον ΓΔ, των 955 μονάδων για τον ΔΤΡ και η ανάπτυξη σταδιακά δεικτοβαρών μετοχών, ανοίγει ένα μικρό περιθώριο ώστε οι long να ανέβουν λίγο παραπάνω.

Συναλλαγές και τζίρος σε λογικά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από αυτά της 3ήμερης ανοδικής αντίδρασης, ενδεικτικά της προσεκτικής, φειδωλής προσφοράς από την πλευρά των πωλητών και την ενεργοποίηση των αγοραστών μετά τις 12:30.

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης ο ΓΔ ανακτήσει μέρος των απωλειών προς τις 747 και ο ΔΤΡ προς τις 975 μονάδες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ισχυροποιηθούν οι long προς το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Ορίζοντας πλέον η από τη Δευτέρα εικόνα της αγοράς και η προοπτική ενός επόμενου γύρου προεξόφλησης ενόψει της κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή, μίας πιθανής συζήτησης για το χρέος στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στην Ιταλία.

Ούτως ή άλλως, η παρακολούθηση της συνεδρίασης γίνεται από το Euro2day.gr (και την ομάδα με Θανάση Σταυρόπουλο και Γιώργο Α. Σαββάκη) όσο πιο ενδελεχώς και κατά την εξέλιξή της, με επιδίωξη να επιτυγχάνεται ένα καλό αποτέλεσμα.

Το 58% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή λιγότερα από 19 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank-ETE και Eurobank-Πειραιώς, ποσά πολύ μέτρια σε σχέση με τα ανάλογα που διακινούνταν στο 3ήμερο Τρίτης- Πέμπτης στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στα 2,12-2,17 ευρώ η σηματωρός του κλάδου Alpha Bank, βοηθούμενη και από την ανακοίνωση της ενίσχυσης της θέσης του ομίλου Black Rock, εξέλιξη που προφανώς έχει τη σημασία της.

Με επιστράτευση της δεικτοβαρούς Coca Cola καθώς νωρίτερα, στα 25,62 ευρώ καταγράφηκε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό για τον ηγετικό όμιλο, μετά τα 25,50 της συνεδρίασης της 27ης Απριλίου.

Σημαντική η συμβολή του ΟΠΑΠ στα 8,95-9,05 ευρώ, της Alpha Bank, της μόνης με θετικό πρόσημο στον κλάδο, αλλά και των ΜΕΤΚΑ, Lamda Development (σχετική μέτρηση στον Εκηβόλο), ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου.

Ενθαρρυντική ένδειξη η ισχυροποίηση της τάσης για τον σηματωρό Μυτιληναίο, καθώς επιβεβαιώνει απόλυτα την τεχνική προσέγγιση, με νέα υψηλότερη τιμή στα 7,35 ευρώ. Σε χθεσινό σχόλιό μας είχαμε θέσει τα 7,40 ευρώ ως εφικτό στόχο σε αυτή τη φάση.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με αγοραστές σε Fourlis, MLS, Νηρέας, Πλαίσιο.

Οσον αφορά στους... δείκτες: διευρύνεται η αποκλιμάκωση για το 2ετές, κατά 2% χαμηλότερα στα 5,544%, για το 10ετές εξίσου με 2,17% στα 5,859%. Στα 9,25 $ το ETF/GREK.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι 739 μονάδες να αποτελέσουν στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v