Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βλέπει» τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται το Χρηματιστήριο, «κυνηγώντας» το ρεκόρ των 10 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, «βοήθειες» από Μυτιληναίο, Motor Oil, Viohalco. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: «Βλέπει» τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με προσεκτικές κινήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, καθώς από νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες, μεικτές τάσεις.

Σταδιακά και σε αγαστή συνεργασία πωλητές - αγοραστές προχωρούν σε εναρμονισμένες κινήσεις, με ενθαρρυντική ένδειξη τη φειδωλή αντίδραση στα πρώτα 10'- 15' της συνεδρίασης.

Προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί (είτε των μεν είτε των δε), το μεθοδικό άνοιγμα και η συνέχεια ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο παραπέμπουν σε... μαεστρική διαχείριση της ανοδικής διάθεσης.

Ενθαρρυντικό το ότι οι εντολές πέρασαν με ρυθμό στο σύστημα, η άνοδος «χτίζεται» χωρίς υπερβολές ένθεν κακείθεν και ενισχύει την εκτίμηση διορατικών παρατηρητών της αγοράς πως τα ισχυρά χέρια «βλέπουν» το ΧΑ υψηλότερα. Ετσι ο στόχος των 757 μονάδων, παρότι έδειχνε σχετικά εύκολος λόγω του «μουδιασμένου» ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών, θα μπορούσε να κρύβει παγίδες.

Η υπέρβασή του έγινε στις 10:42, με τον Γενικό Δείκτη από τις 755,71 προς τις 761 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καλύπτει κι άλλο από το χαμένο έδαφος που τον χωρίζει από το μεγαλύτερο μέρος του μη τραπεζικού τμήματος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ήπια σταδιακή άνοδος των τιμών διευκολύνει όσους θέλουν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν θέσεις τους σε πλησίστιες τιμές, απομακρύνει τον κίνδυνο δημιουργίας «ανοδικών παγίδων», αφού τα όποια gaps αρχής ήταν μικρά ή καλύφθηκαν στη συνέχεια.

Με απόλυτη τεχνικότητα η συνέχιση της αντίδρασης προς τις 760+ μονάδες, προς τις 1.015 για τον ΔΤΡ και προς τις 2.030 για τον FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος καλός, ούτε υπερβολικά πολύς που να ελλοχεύει κίνδυνο «διανομής στα υψηλά», ούτε χαμηλός που να υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και περιορισμένη συμμετοχή των traders. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί στο διάστημα εκείνο μετά τις 13:00-13:30, οπότε συνήθως ενεργοποιούνται τα ισχυρά χέρια (κυρίως από την αμερικανική αγορά) και για αυτό θα περιμένουμε μέχρι τότε, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη στάση των ξένων.

Προσώρας για τον ΓΔ καταγράφεται θετικό πρόσημο για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ημέρα να έχει δρόμο μέχρις ότου επιβεβαιωθεί (ή όχι) η κατάρριψη ενός μεγάλου ρεκόρ.

Το 78% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και αυξημένο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική.

Προσεκτικές κινήσεις σε Viohalco, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, EXAE κ.α.

Στα 13,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 10:53, με το 2ετές στα 5,527% και το 10ετές στα 5,831%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v