Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα στοιχήματα για το Χρηματιστήριο

Πάει για το… 10 στα 10 ο Γενικός Δείκτης. Οι κινήσεις των ξένων, το πάρτι στις τράπεζες και τα εντυπωσιακά σερί ανόδου για blue chips. Τα μηνύματα από το μέτωπο του χρέους και τις κινήσεις της Παρασκευής. Η ατζέντα και οι αποτιμήσεις.

Τα νέα στοιχήματα για το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιμέτωπο με ένα δύσκολο ρεκόρ. Μετά και το θετικό "κλείσιμο" της Παρασκευής συμπληρώθηκαν 9 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2013 (Αύγουστος) και πλέον το ΧΑ καλείται να πιάσει ένα ασύλληπτο (από τον Ιανουάριο του 2006) συνεχόμενα ανοδικό 10άρι.(*)

Εγινε και αυτό, με την ανατροπή της Παρασκευής και με το θεαματικό "γύρισμα" του μεγαλύτερου μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των δυνάμεων του FTSE25 να ανταποκρίνεται.

Από τις 739,95 έως τις 754,03 και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα για τον ΓΔ στις 753,99 μονάδες, από τις 957,52 έως τις 995,96 και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα για τον ΔΤΡ στις 993,45 μονάδες και από τις 1.981,59 έως τις 2.017,24 μονάδες που ήταν και το υψηλό ημέρας για τον FTSE25.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών- 130,6 εκατ. μετοχές- καλού τζίρου- 86,7 εκατ. ευρώ- μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες με αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εντυπωσιακό 4ήμερο άλλαξαν χέρια περί τα 450+ εκατ. ευρώ τζίρος...μηνιαίος στις περιόδους απαξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τζίρος, που αδιαμφισβήτητα παραπέμπει στην ενεργότατη συμμετοχή, δράση των λεγόμενων ισχυρών χεριών, των κάθε λογής funds με το...μυστικό να κρύβεται στις λεπτομέρειες της ανάλυσης της στήλης BreakingViews του Reuters: τελευταία μεγάλη ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα, καθώς με την προυπόθεση της ένταξης στο QE θα εκδηλωθεί σημαντική άνοδος των τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Σε μία "πονηρή" φάση του "ελληνικού ζητήματος" και με την Ευρώπη να 'βλέπει" πλέον προς τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία σε ένα μήνα από σήμερα, τον Ιούνιο, που διεξάγονται επίσης σε δύο γύρους, δεν ξέρω πόσο πιστευτός γίνεται στους insiders ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν κύκλοι του διαψεύδουν δημοσιεύματα όπως αυτό της Handelsblatt ή επί της ουσίας εκθέσεων όπως αυτή της HSBC.

Είναι προφανές, πως παρασκηνιακά διαδραματίζονται πολλά περισσότερα απ΄ όσα ελάχιστα και ενίοτε στρεβλά φτάνουν στην εικόνα μας, είναι προφανές πως μεταξύ ΔΝΤ- Σόιμπλε/Βερολίνου εξελίσσεται μία αντιπαράθεση (με το Ταμείο σε θέση ισχύος και τον "τσάρο" της γερμανικής οικονομίας να έχει κάνει τα προς τα πίσω βηματάκια του...) και αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζουν οι insiders που ποντάρουν πλέον ανοιχτά στο "ελληνικό ζήτημα'.

Κάτι που αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών και ομολόγων, με τους...δείκτες να επιμένουν ακόμη και στη διάρκεια της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης την Παρασκευή να παραμένουν long. To πέρασμα από το ταμείο για μία μικρή κατοχύρωση μέρους υπεραξιών, όπως σημειώναμε την Πέμπτη (λίγο μετά τις 14.00' ) ήταν απόλυτα φυσιολογικό και επιβεβλημένο, όπως και η αναστροφή της υποχώρησης την Παρασκευή (δίνοντας πάλι το σήμα για την...αφύπνιση των επενδυτών, στις 14.50΄) μας έδωσε την ευκαιρία να ελέγξουμε την περιοχή των 739 μονάδων ως βασικό σημείο επιβεβαίωσης και σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή retest και στήριξη για τη συνέχεια.

Η επιβεβαίωση των 739 μονάδων για τον ΓΔ ενισχύει κατά πολύ το σενάριο που δουλεύει ομάδα ανάλυσης και σύμφωνα με το οποίο η όποια διόρθωση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη- Παρασκευή (μέχρι τις 739 μονάδες) και από Δευτέρα οι insiders έχοντας γνώση του παρασκηνίου θα επανέλθουν με στόχο την επίτευξη της κατάκτησης των 780/785 μονάδων (**).

Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός αλλά αρωγός η πλειονότητα των blue chips που σε απόλυτο συγχρονισμό και rotation κατακτά όλο και υψηλότερες τιμές. Τα νέα ιστορικά υψηλά για την Coca Cola στα 25,62 ευρώ δεν γίνονται σε πτωτική αγορά, όπως και τα εντυπωσιακά σερί της ΓΕΚ/Τέρνα, της Grivalia, του Μυτιληναίου, της Jumbo κ.λ.π

Οπως επίσης δεν είναι τυχαία η διακριτική παρουσία (και στο...ταμπλό) πανίσχυρων παικτών του μεγέθους ενός Vanguard ή ενός State Street Global ή και άλλων (κυρίως ) αμερικανικών funds ή ακόμα το ενδιαφέρον του mr Japonica, Paul Kazarian, του μεγαλύτερου ιδιώτη κατόχου "ελληνικού χρέους".

Το τι προετοιμάζεται το τελευταίο διάστημα και έγινε προφανές στο 4ήμερο της εβδομάδος και σε ποια λογική προεξόφλησης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε σε βάθος ει μη μόνον να ανιχνεύουμε και να αναφέρουμε τα...σημάδια του ταμπλό. Και σε αυτή την φάση είναι ξεκάθαρα long.

Από Δευτέρα λοιπόν, με κατ΄ αρχήν ζητούμενο την κατάκτηση ακόμη ενός ρεκόρ- μίας 10άρας ανοδικής κίνησης του ΧΑ- με τους πιο αισιόδοξους να...εποφθαλμιούν το μοναδικό 12άρι σερί στο ΧΑ από το ΄96, αυτό του Αυγούστου του ΄99 (οι παλιότεροι θα ενθυμούνται...).

Εχοντας ως γνώμονα τα ποσοστά των δύο μονομάχων Μακρόν-Λεπέν, με κλειδί το ύψος του ποσοστού της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, εν όψει των βουλευτικών του Ιουνίου, το ΧΑ θα επηρεασθεί από την τάση που θα διαμορφώνεται από νωρίς στα ευρωπαικά χρηματιστήρια αλλά κυρίως από τα νεότερα στο μέτωπο του "ελληνικού ζητήματος".

Μηνύματα για το χρέος αλλάζουν Βερολίνο-ΔΝΤ με την Σύνοδο των G7 να έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων και ελληνικό ενδιαφέρον, με τον Πολ Τόμσεν να ζητά πραγματικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το χρέος και την πλευρά Σόιμπλε/Βερολίνου να διαψεύδει δημοσιεύματα- διαρροές έγκυρων γερμανικών Μέσων.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη (από το 2,7%) για το 2017 αλλά στην κατακλείδα ανοίγει το παράθυρο για πρόσβαση στις αγορές μόλις κλείσει η αξιολόγηση.

Κλάδος-κλειδί που θα οδηγήσει το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, με (πρώτο) στόχο τις 780/785 είναι ο τραπεζικός με τον Θανάση Σταυρόπουλο να μετρά "βδομαδιάτικο" 12% για τον ΔΤΡ που εάν υπερβεί τις 1.025 μονάδες (της Πέμπτης 4 Μαίου) βάζει υψηλότερα τον πήχη. Απώτερος στόχος η αποκατάσταση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της ζημίας που προκάλεσε το "κλείσιμο" της αγοράς, η τραπεζική αργία, τα capital controls (26 Ιουνίου- 3 Αυγούστου 2015). Αυτό γιατί ένα σημαντικό τμήμα του μη τραπεζικού FT-25 έχει καλύψει ή τείνει να καλύψει εκείνα τα... θεόρατα κενά ο ΔΤΡ απέχει ακόμη από το υψηλό 52 εβδομάδων των 1.239,80 μονάδων.

Σε Alpha Bank και Εθνική έχει καλυφθεί ο πρώτος στόχος, τα 2 και τα 0,30 ευρώ αντίστοιχα της τρίτης AMK, σε Eurobank και Πειραιώς υπολείπεται ακόμη χρόνος και έδαφος για να καλυφθούν τα 1 και τα 0,30 ευρώ αντίστοιχα που για αρκετούς είναι το επόμενο "δίδυμο στοίχημα" για την αγορά.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένα και στις μετοχές του FTSE25 αλλά και του Mid Cap ή ακόμη των χαμηλότερων κατηγοριών.

Ενδιαφέρουσα και στα επιμέρους η εβδομάδα, καθώς όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) ξεκινά την Τρίτη με την αποκοπή μερίσματος (0,175) για τον Σαράντη, την πίστωση του μερίσματος (0,60) στους μετόχους του ΟΠΑΠ, τις γ.σ την Τετάρτη της Αεροπορίας Αιγαίου, την Πέμπτη των Πλαστικών Θράκης, ενώ η Coca Cola ανακοινώνει την τάση τζίρου, ο ΟΤΕ τα μεγέθη πρώτου τριμήνου, όπως και ο ΤΙΤΑΝ. Την προσεχή Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα (0,20) για τη μετοχή της Πανγαίας.

Τεχνικά όσο ο ΔΤΡ παραμένει πάνω από τις 980 μονάδες στόχος είναι (κατ' αρχήν ) η υπέρβαση των 1.025 και απώτερος η καταγραφή "κορυφής" στις 1.240 μονάδες, με τον τελευταίο να προϋποθέτει "μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο QE" με παράλληλη διαδρομή επιστροφής προς την κανονικότητα. Προς ώρας αρκούμεθα στον πρώτο στόχο μας, που είναι το στοίχημα της επανάκτησης των τελευταίων "υψηλών" της Πέμπτης.

Ενδεικτικό το ότι από τις 25 μετοχές του δείκτη, για μόλις τρεις (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) η εβδομαδιαία τάση είναι αρνητική.

(*) τα πολύτιμα στατιστικά στοιχεία τα έχει καταγράψει ένας εξαιρετικός μετρητής και αναγνώστης της στήλης, ο φίλος Νικόλαος Σακκας, τον οποίον ευχαριστώ από καρδιάς...

(**) στις 22 Φεβρουαρίου 2016 είχαμε "ανεβάσει" στον Εκηβόλο μία διορατική ανάλυση του φίλου Βασίλη Μαρκάκη με τον εύγλωττο τίτλο: πόσες μονάδες αξίζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ηταν η πρώτη φορά, που είχε τεθεί ο στόχος των 780/785 μονάδων που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να πληρωθεί.

Η μέχρι τώρα πορεία της αγοράς τον δικαιώνει απόλυτα...και τον ευχαριστώ γιατί οι καίριες "μετρήσεις" του (όπως και του παλαιόθεν φίλου zelis677) αποτέλεσαν τον μεσοπρόθεσμο πλοηγό της στήλης εδώ και μήνες.

Μέχρι και τώρα, που πολλοί πλέον είναι αυτοί που...επαίρονται, πως αυτοί τα είχαν πει...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v