Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με γαλλικό «αέρα» το Χρηματιστήριο

Ανοδικά προς τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα. Το θετικό κλίμα στις αγορές μετά την άνετη επικράτηση Μακρόν αποτελεί καταλύτη και για το ΧΑ, που «κυνηγάει» τη 10η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τα σενάρια.

Με γαλλικό «αέρα» το Χρηματιστήριο

Καταλύτης για τους long η άνετη επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία, με το ευρώ να αναρριχάται ήδη σε υψηλά 6 μηνών και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προοιωνίζεται ένα ανάλογο ξεκίνημα για τις μετοχές.

Αλλωστε οι insiders έχουν σπεύσει από την Παρασκευή να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα και την άμεση αποτίμησή του ωθώντας τη Φρανκφούρτη σε νέα ιστορικά υψηλά.

Με τον... αέρα των ευρωπαϊκών αγορών συνεπώς το «άνοιγμα» και στο ΧΑ, όπου έχει ήδη προηγηθεί ένα ανοδικό 9ήμερο με θεαματικά αποτελέσματα και πέραν των προσδοκιών ακόμη και των πιο αισιόδοξων.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα νέα στοιχήματα για το Χρηματιστήριο, έχοντας τα δεδομένα της τελευταίας ανοδικής κίνησης, την προοπτική των εξελίξεων, συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.

Στις 753,99 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.017,24 ο FTSE25, στις 993,45 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, μετά από ένα 4ήμερο μεστό συναλλαγών, εμφατικής παρουσίας των ξένων ισχυρών χεριών (και δη των αμερικανικών), με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί.

Από κοντά και ένα ενισχυόμενο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που (πρωτο)διακρίναμε στις αρχές Απριλίου, σημειώνοντας (τότε) πως θα πρόκειται για ένα σημαντικό κέρδος για την εμβάθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς μας, για την επανενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, χρηματιστών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς για χρόνια στα... θεωρεία ή στα... σπίτια τους.

Εμφανείς οι στόχοι σήμερα και για τους τρεις βασικούς δείκτες, ωστόσο προέχει το ακόμη μεγαλύτερο «κλείσιμο της ψαλίδας» μεταξύ ΔΤΡ και ΓΔ-FTSE25 σε μία κομβική στιγμή, καθώς στο ΧΑ επιχειρείται η κάλυψη του... τραυματικού κενού που προκάλεσε η τραπεζική αργία, η επιβολή των capital controls, η αναστολή λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου από την επομένη της 26ης Ιουνίου μέχρι την επανέναρξή του το πρωί της 3ης Αυγούστου 2015.

Δυσθεώρατο κενό/gap, με την πλήρωσή του να αποτελεί το εύλογο στοίχημα πλέον για τους traders, με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και σχεδόν το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί.

Ιδανικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και δη στη Φρανκφούρτη, καθώς η νίκη Μακρόν σε συνδυασμό με τη θετική (για το κυβερνητικό CDU/CSU) έκπληξη στο Σλέσβιχ-Χολστάιν ενισχύει τους long, ενόψει μάλιστα της αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής. Η σαρωτική νίκη Μέρκελ/CDU σε βάρος του Σουλτς/SPD στο μικρό κρατίδιο στα γερμανοδανέζικα σύνορα ενισχύει τις πιθανότητες νέας νίκης στις 14 Μαΐου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο (με 16 εκατ. κατοίκους) της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Εκτίμησή μου πως το χθεσινό αποτέλεσμα θα ενισχύει τους long στη Φρανκφούρτη που θα ποντάρουν στο αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, ωθώντας σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά τον DAX στο γερμανικό χρηματιστήριο. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Συνεκτιμώντας όλα αυτά, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον από τους traders και περισσότερο απ' όσους τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις φρόντισαν να ενισχύουν τις μετοχικές θέσεις τους σε τράπεζες, σε blue chips και σε μικρότερες επιλεγμένες εισηγμένες.

Για τον ΔΤΡ, ο στόχος έχει αναφερθεί αναλυτικά -στο τελευταίο σχόλιό μας-, στη διάρκεια της συνεδρίασης θα «ανεβάσουμε» αναθεωρημένη μέτρησή του. Για τα δύο δίδυμα των τραπεζικών μετοχών Alpha Bank-Eθνική και Πειραιώς-Eurobank, ο στόχος επίσης είναι εμφανής: περαιτέρω απομάκρυνση των πρώτων δύο από τις τιμές στηρίξεις των 2 και 0,30 αντίστοιχα και άμεση επανάκτηση των 0,30 και 1 ευρώ για τις άλλες δύο.

Ζητούμενο για σήμερα η υπέρβαση της αντίστασης των 757 μονάδων (για τον ΓΔ), με στόχους αρκετά υψηλότερα, η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών και πάλι πάνω από το όριο των 100 εκατ. ευρώ μετά τα 86,6 της Παρασκευής. Μένει να φανεί εάν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο θα πραγματοποιηθούν τζίροι πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, εάν δηλαδή στην πράξη αυτός ο αέρας των long στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα... ζεστάνει και το ΧΑ, με την προσοχή μας να στρέφεται στο από τις 13:00-13:30 και μετά διάστημα.

Και βεβαίως επίσης ζητούμενο εάν σήμερα στο ΧΑ θα συμπληρωθεί η δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καταρρίπτοντας έτσι ένα δύσκολο ρεκόρ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v