Κόντρα στην διορθωτική διάθεση που επέδειξαν οι περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς όσοι "αγόρασαν" την επικράτηση Μακρόν στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών, Προεδρικών, εκλογών, σήμερα "πούλησαν το αποτέλεσμα", στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι γεγονός και η δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η οποία παραπέμπει σε ρεκόρ 11ετιας και πλέον, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε να "δει" δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από το διάστημα 3/1/2006 έως και 17/1/2006 (!).
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήλθαν και οι "βοήθειες" από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας και μαζί του και εννέα τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Ικανοποιητικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τζίρος, που επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, έστω και αν το πρώτο ημίωρο (16,8 εκατ.) άφηνε "υποσχέσεις" για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 67%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τραπεζικό ταμπλώ παραμένει εμφανώς "διχοτομημένο" με τις Alpha Bank (+0,92%) και Εθνική (+2,56%) να συνεχίζουν να δίνουν κλεισίματα υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας Α.Μ.Κ., κάτι το οποίο δεν έχουν κατορθώσει, ακόμα, οι Eurobank (+1,81%) και Πειραιώς (+0,44%).
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Ολοταχώς προς τον από μηνών στόχο μας των 785 μονάδων οδεύει ο Γενικός Δείκτης και μάλιστα με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν. Μόνο ένα απρόσμενο γεωπολιτικό γεγονός μπορεί να τον ανακόψει. Αν και εφ’ όσον η διόρθωση που ενδεχομένως ακολουθήσει, από την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 785 - 806 μονάδων, δεν επεκταθεί χαμηλότερα του ανοδικού χάσματος των 714 μονάδων και το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε, μέχρι το τέλος του έτους, στην κατάκτηση και του επόμενου στόχου των 898 μονάδων.
Οι προσδοκίες υψηλότερων επιπέδων κατά τα επόμενα 1 - 2 χρόνια, εν μέσω των ασφυκτικών αντιαναπτυξιακών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% που μας επέβαλαν οι Δανειστές μας, είναι τουλάχιστον ουτοπία. Τα διαφαινόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ....ημίμετρα. Θα δημιουργήσουν μία πρόσκαιρη ευφορία ολίγων μηνών, αλλά δεν αποτελούν ριζική λύση στο πρόβλημα. Θα ριψοκινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι ο Γενικός Δείκτης, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα διακυμαίνεται μεταξύ των 898 και 602 μονάδων. Εξ’ άλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ενδεχόμενο ο ανοδικός κύκλος των Αμερικανικών δεικτών να βαίνει προς το τέλος του. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο S&P 500 δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα υπερβεί τις 2485 μονάδες" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Fast Finance
Για επιμέρους τίτλους, η στήλη αποτάθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "ο Μυτιληναίος δείχνει ότι προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο για τα 9,5 ευρώ, μεσοπρόθεσμα και όσο κρατάει σε εβδομάδα το 6,73. Ο ΟΤΕ συνεχίζει την μεγάλη τάση του ψάχνοντας να βρει το 10,20 με το 9,22 να είναι σημαντική στήριξη. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει σοβαρή στήριξη στις 910 μονάδες, σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ ψάχνει τις 1052 μονάδες. Το ΕΧΑΕ, με πολύ σοβαρή στήριξη τα 5,05 ευρώ μπορεί να στοχεύει στα 5,50 ευρώ.
Τα Ελ. Πετρέλαια με στήριξη στο 5,36 και 5,24 ευρώ, θέλουν να δοκιμάσουν διάσπαση του 5,65 - 5,70 και να 'δουν' τα 6,10 - 6,40 ευρώ. Ο τίτλος είναι 'long' με 'stop' τα 5,15 ευρώ. Η ΔΕΗ με στήριξη το 3,46 στοχεύει στο 4,30, με ενδιάμεση αντίσταση τα 4,00 ευρώ και 'stop' στο 'long' στα 3,66 ευρώ. Ο Ελλάκτωρ 'έσωσε' την εβδομάδα, παρόλα αυτά χρειάζεται διάσπαση του 1,45 αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά του. Το Folli Follie Group στοχεύει στο 22,40 με το 21,00 να είναι κοντινή στήριξη. Το Πλαίσιο θέλει να δοκιμάσει το 4,20 - 4,30 ενώ το Κρι Κρι ψάχνει τα ιστορικά του υψηλά στα 2,30 ευρώ που διάσπαση θα αλλάξουν πολλά. Το Intralot με σήμα εξόδου χρειάζεται να κρατήσει το πολύ σημαντικό 1,15 - 1,16 ευρώ, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, πλέον, θα ψάξει να βρει τα 3,40 ευρώ".
Όλα τα παραπάνω, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές ειδήσεις από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής και μετά, πλην των δηλώσεων - απαντήσεων, Γερμανίας - ΔΝΤ με θέμα το Ελληνικό Χρέος.
Ο Πολ Τόμσεν, επανέλαβε την πάγια θέση ότι "πρέπει να υπάρξει πραγματική δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους", θεωρώντας ότι όλα είναι ακόμα στον αέρα.
Σε συνέντευξη στην Γερμανική εφημερίδα "Neue Passauer Presse" ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από ότι πριν από ένα, ή δύο χρόνια. Αποδίδουν σήμερα, με μικρά βήματα, καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουμε από την Αθήνα".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η σημερινή ανοδική συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς επετεύχθη χωρίς τις σημαντικές βοήθειες των Ευρωπαϊκών Αγορών και χωρίς ιδιαίτερης έκτασης ενδοσυνεδριακή διόρθωση, όπως στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες κατοχύρωσης κερδών, όμως το γεγονός ότι, έστω και μέσω του "rotation" ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει "κόκκινο" κλείσιμο, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης που "νιώθουν" τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, με αυξημένη ρευστότητα και περιμένουν την πρώτη, σημαντική, διόρθωση για να τοποθετηθούν.
Η ικανοποιητική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, έδειξε πως οι αγοραστές έχουν τις "εναλλακτικές λύσεις" σε περίπτωση "κόπωσης" των Τραπεζικών μετοχών, ενώ παραμένει ζητούμενο η αύξηση των θετικών πρωταγωνιστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, τα συνεχιζόμενα, θετικά, μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου και σήμερα σημειώθηκε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για το Ελληνικό 10ετες (σε πλάγια κίνηση η απόδοση του Ελληνικού 2ετους).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των αναλυτών, περιμένει η Αγορά να δώσει μία διόρθωση στην περιοχή των 785 - 800 μονάδων, όμως επειδή οι Αγορές σπάνια επιβεβαιώνουν τους πολλούς, η όποια διόρθωση θα έλθει ή νωρίτερα, ή σημαντικά αργότερα, όταν θα έχουν μπει μέσα και οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι "χάνεται το τρένο της ανόδου".
Αξίζει υπενθύμισης ότι παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 718,11 - 714 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, στις 1920,75 - 1907,26 μονάδες για τον FTSE25 και στις 899,5 - 894,5 μονάδες, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο μετά την επιβολή των "κεφαλαιακών ελέγχων", ενώ του Τραπεζικού δείκτη το υψηλότερο στην μετά "Brexit" εποχή.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, έχουμε και λέμε: Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Jumbo (+0,94%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικό υψηλό, ενώ έξι ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, συμπλήρωσε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,90%).
"Πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Μυτιληναίος (+1,49%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον ΟΠΑΠ (+1,76%), "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο ΟΤΕ (+0,94%), πέντε ανοδικές και μία πτωτική, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για τον Σαράντη (+1,20%), ενώ εμφατική ήταν η επιστροφή των αγοραστών για την Motor Oil (+4,51%).
Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ελινόιλ (+9,48%), με το ρεκόρ κερδοφορίας και το "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e να "ελαχιστοποιούν τις τάξεις των πωλητών", πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+1,03%), ενώ η πώληση θυγατρικής (έναντι 101,3 εκατ.) και ενδοομιλικές ανακατατάξεις έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον για την Χαλκόρ (+17,42%), που όμως υποχώρησε σημαντικά από τα πρωινά υψηλά των 0,669 ευρώ (+25,28%).
Συνεχίζει να έχει αγοραστές το Γαλαξίδι (+2,37% και εδώ μονοψήφιο p/e), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Cenergy (+2,47%) και Νηρέας (+1,72%), ενώ ο Ντρουκφάρμπεν (+9,9%), με ελάχιστες συναλλαγές, συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Medicon (+1,94%), εννέα ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις για τον Fourli (+1,57%), κάτι κινήθηκε στον Μουζάκη (+9,52%), ξαφνικό "bid" στην Creta Farm (+3,66%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδειξαν να επέστρεψαν οι αγοραστές στον ΟΛΘ (+1,56%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Κέκροπας (-9,49%).
Τέλος, μετά από πολύ καιρό, το Υγεία (+4,05%) "ξαναείδε" κλείσιμο υψηλότερα των 0,30 ευρώ και δείχνει να απειλεί τα υψηλά 34 μηνών (βλ. διάγραμμα).
Τα υψηλά 34 μηνών απειλεί το Υγεία
Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε τις θέσεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,04%), οι 2067 και 2113 μονάδες, είναι οι επόμενοι στόχοι με το 1968 και 1935 να είναι κοντινές στηρίξεις. Τέτοιες μεγάλες κινήσεις θέλουν χρόνο για να αλλάξουν τάση, ενώ μέχρι στιγμή οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές και οι τίτλοι εναλλάσσονται σε κίνηση κάτι που κάνει την Αγορά να ανατροφοδοτείται. "Daily position long" με "stop" τις 1794 μονάδες.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 740 μονάδες είναι η κοντινότερη, επιθετική, στήριξη και μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 724, ή στο 708. Το 768 είναι κοντινή αντίσταση που θέλει προσοχή, ενώ διάσπαση μπορεί να μας δώσει τις 785 - 788 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Η συσσώρευση των τελευταίων 7 μηνών, μετά την διάσπαση του 570, είχε να κάνει και με την καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν και όπως είχαμε σχολιάσει η Χώρα δεν είχε ιδιαίτερες εναλλακτικές για την συνέχεια, με όποια Κυβέρνηση και να ήταν στο τιμόνι" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Είναι δεδομένο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πάντα ο χρόνος είναι χρήμα, ιδιαίτερα στην Οικονομία. Ο λογαριασμός ανέβηκε, ενώ πληρώθηκε και με καθυστέρηση στην εμπιστοσύνη που άργησε σημαντικά να επιστρέψει. Από την στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε σημαντικές αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους, τόσο στην Οικονομία, όσο και στον Τραπεζικό κλάδο. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να αυξηθούν οι αποτιμήσεις και να αρχίσουμε να βλέπουμε ένα καινούργιο ανοδικό κύκλο της Οικονομίας, από την στιγμή που θα έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη μέσω της ΕΚΤ και της συμμετοχής στο "QE".
Οι τιμές, ειδικά στα επιτόκια, έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό με το 10ετές spread, ήδη να έχει βρεθεί τις 556 μονάδες γεγονός που μας φέρνει πιο κοντά στα επίπεδα του 2014 και στην μελλοντική πιθανότητα να αναχρηματοδοτήσουμε παλαιό μας δανεισμό.
Είναι δεδομένο πως η Αγορά θα έχει και τις διορθώσεις της, συνήθως βιαστικές, παρόλα αυτά έχει ανοίξει, πλέον, ο δρόμος να δούμε χρονικά ένα σοβαρό ανοδικό κύκλο. Θυμίζουμε πως οι 800 μονάδες εδώ και πολλούς μήνες είναι ο πρώτος μας σοβαρός στόχος και ήδη η Αγορά τον πλησιάζει.
Οπότε πρέπει, τουλάχιστον, αυτοί που ασχολούνται πιο ενεργά να έχουν αυξημένη την προσοχή τους, χωρίς να αυξάνουν το ρίσκο τους ειδικά σε δυνατά ανοδικές συνεδριάσεις. Ο μεγάλος όγκος θα είναι αυτός που θα φοβίσει και μέχρι τώρα δεν έχουμε δει συνεδρίαση που να έχει "εξοκείλει".
Πλέον θέλουμε να δούμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επίσημα, ενώ ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε μία συμφωνημένη υποσχετική σε ότι έχει να κάνει με το χρέος. Αυτό θα είναι ακόμα ένα θετικό βήμα που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο Χρηματιστήριο και επιτόκια. Το ΔΝΤ, σε αυτό το κομμάτι, είναι σύμμαχός μας και όλα δείχνουν ότι από την στιγμή που και η Ευρώπη θέλει την συμμετοχή του, θα πρέπει να κάνει πίσω με κάποιο τρόπο.
Στο Ευρωπαϊκό μέτωπο η νίκη του Μακρόν στην Γαλλία έχει δώσει ώθηση στις Αγορές, κάτι που βοηθάει και την δική μας τάση.
Μεσοπρόθεσμα εδώ και καιρό είμαστε αισιόδοξοι, με την διαφορά ότι πλέον αρχίζουν και το βλέπουν και άλλοι και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό τόσο για την Αγορά, όσο και για την Οικονομία, όπου πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα από την Κυβέρνηση.
"Ο χαμένος χρόνος πρέπει να κερδηθεί και έστω και αργά να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω την 7ετή κρίση" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
- Δημήτρης Σαρρής
"Με την Αγορά, ενδοσυνεδριακά, να προχωρεί σε επιμέρους διορθώσεις, τελικά ο Γενικός Δείκτης για 10η συνεχή φορά κλείνει σε θετικό έδαφος" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.
Ο Γενικός Δείκτης κρατάει το επίπεδο των 750 μονάδων, το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο για την πορεία του στο άμεσο μέλλον. Γύρω από τις 750 μονάδες δημιουργείται συσσώρευση τιμών, αναμένοντας τον καταλύτη που θα οδηγήσει υψηλότερα την Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η συμφωνία της Χώρας με τους Πιστωτές της, φέρνει μια νότα αισιοδοξίας, αναμένοντας πια την πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας και του Τραπεζικού κλάδου από τους Οίκους αξιολόγησης. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, η οποία θα επέλθει με την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Η πρώτη προγραμματισμένη ημερομηνία, σε ότι αφορά την αξιολόγηση της Χώρας, από τους Οίκους είναι η Παρασκευή, όπου αναμένουμε τον Καναδικό οίκο DBRS να δημοσιεύσει την άποψη του.
Επίσης, την επόμενη Δευτέρα 15/5 αναμένουμε την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley.
"Σε τεχνικό επίπεδο, η διατήρηση των 750 μονάδων, θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 800 μονάδων, σε συνάρτηση μιας ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικότητας και μείωσης των φορολογικών συντελεστών" εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι περισσότερες Ασιατικές Αγορές μετά την άνετη νίκη του Emmanuel Macron στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές, με τον Nikkei (+2,31%) να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,79%).
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες διαθέσεις διόρθωσης εξελίσσεται η συνεδρίαση στην Wall Street.
Υποχωρεί από τα υψηλά έξι μηνών, έναντι του Δολαρίου, το Ευρώ, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, άνοδο σημείωσαν το Μάρτιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας. Τα συμβόλαια για Αγαθά που κατασκευάζονται στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαίους όρους, επιβεβαιώνοντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Η αύξηση ακολούθησε μια ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο 3,5% το Φεβρουάριο.
Επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στη Βρετανία, ενώ προβλέπεται πως θα παραμείνει αδύναμη τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Visa. Σύμφωνα με το σχετικό της δείκτη, οι δαπάνες αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,5% σε ετήσια βάση, αλλά και 1% σε σύγκριση με το Μάρτιο, σηματοδοτώντας έναν από τους πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επανεκκινεί την κάλυψη των Ελληνικών Τραπεζών η Axia. Οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: Alpha Bank: 3,00 ευρώ, Eurobank: 1,2 ευρώ, Εθνική: 0,49 ευρώ, Πειραιώς: 0,31 ευρώ. Σε όλες τις μετοχές η σύσταση είναι "buy".
Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Τιτάν καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 26,5 ευρώ και σύσταση "accumulate". Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει αύξηση των εσόδων κατά 3,1% στα 348,3 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ανακάμπτουν, με άνοδο 19,2% στα 51,6 εκατ. ευρώ, από 43,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ, από ζημιές 18,6 εκατ. πέρυσι.
Αμετάβλητες αναμένονται οι τάσεις στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities. Αναμένει έσοδα 920 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα (0,9%) έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016 και προσαρμοσμένα EBITDA 305 εκατ. ευρώ, ή 1,3% λιγότερα και καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 760,87 μονάδες (+0,91%), για να ακολουθήσει σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 753,5 (-0,06%). Μετά τις 11.47 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 762,28 μονάδες (+1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 761,59 (+1,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 763,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.
Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 116,6 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 166090424 τίτλοι, από τους οποίους οι 160978146 στο ταμπλώ του FTSE25.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Lamda Development και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.
---ΧΠΑ
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές υποχωρούν σημαντικά στα συμβόλαια του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.421 συμβόλαια).
Στα 6.274 συμβόλαια του δείκτη (από 6.282 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.741, 1.245 για τον Μάιο, 484 για τον Ιούνιο και 12 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.032,75) κινήθηκε μεταξύ 2.010 και 2.038 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.797), Πειραιώς (43.009), Εθνική (26.451), MIG (1.754), Alpha Bank (4.502), ΔΕΗ (985), ΟΤΕ (217), Ελλάκτωρα (810), Μυτιληναίο (805), ΟΠΑΠ (215), Viohalco (269), Ελ. Πετρέλαια (207), ΓΕΚ (513), Cenergy (143), Τέρνα Ενεργειακή (155).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (20.358), MIG (70.412), Eurobank (49.651), Εθνική (77.298), ΓΕΚ (10.065), Μυτιληναίος (10.178) και Πειραιώς (194.306).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.102.397 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.