Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζεται το ανοδικό σερί

Τις αντοχές του μετρά ο Γενικός Δείκτης, μετά το ρεκόρ των 10 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Τα περιθώρια μιας διόρθωσης, οι κινήσεις των insiders και ο στόχος των 780/785 μονάδων.

ΧΑ: Δοκιμάζεται το ανοδικό σερί

Η διαρροή της Handelsblatt, οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο και την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο QE «δοκιμάζουν» σήμερα το θεαματικό ανοδικό σερί, που φέρνει το ΧΑ στις 760-765 μονάδες.

Σε σχέδιο του ESM για ρύθμιση του χρέους σε δόσεις κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα, με την πλευρά Σόιμπλε να απαντά πως δεν ετοιμάζεται απόφαση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Εγινε το 10 στα 10 στο χρηματιστήριο, υποχώρησαν σε νέα χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του helex.gr, τον Απρίλιο η συμμετοχή αυξήθηκε στο 63,9% επιβεβαιώνοντας πλήρως την πεποίθηση της αγοράς πως το «τρέξιμο» του περασμένου μηνός έγινε με την ενεργό παρέμβαση των κάθε λογής «ξένων παικτών» και insiders.

Στις 763,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.007,18 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον FTSE25 στις 2.038,30 μονάδες. Με συναλλαγές 166 εκατ. μετοχές, αξίας 116,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 78 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε: «... ζητούμενο για σήμερα η υπέρβαση της αντίστασης των 757, με στόχους αρκετά υψηλότερα, με ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών και πάλι πάνω από το όριο των 100 μετά τα 86 της Παρασκευής. Μένει να φανεί εάν στον τραπεζικό κλάδο θα πραγματοποιηθούν τζίροι πάνω από 60 εκατ. ευρώ». Οι στόχοι επιτεύχθηκαν, στο ΧΑ έγινε το 10 στα 10 (*), σε μία συνεδρίαση που τα ισχυρά χέρια είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο.

Νέα υψηλά με συναλλαγές πάνω από ένα εκατ. ευρώ για Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΠΑΠ, παραπέμποντας σε ακόμη μία συνεδρίαση ενεργούς συμμετοχής ξένων και insiders που προφανώς προσβλέπουν υψηλότερα.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα: μπορεί στο ΧΑ να συνεχιστεί η άνοδος με μία 11η θετική συνεδρίαση, ή θα πρέπει να... κατέβει ταχύτητα, να διορθώσει η αγορά και ανάλογα με τις εξελίξεις να επανακάμψει για την υπέρβαση των 780/785 μονάδων;

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με απόδοση 29,01% σε διάστημα μηνός και κέρδη πλέον 20,20% από την αρχή του έτους. Από την πορεία του κλάδου θα κριθεί και η απάντηση στο εύλογο ερώτημα όσων είτε είναι εντός παιδιάς είτε περιμένουν υποχώρηση για να κινηθούν.

Οπως «μετρούν» έγκυροι αναλυτές, μία οπισθοχώρηση του ΔΤΡ έως τις 980 μονάδες είναι φυσιολογική και ίσως επιβεβλημένη από αρκετές απόψεις, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να φέρει τον ΓΔ χαμηλότερα των 750-745 μονάδων, σε διάρκεια χρόνου περισσότερων των μίας συνεδριάσεων αλλά όχι πέραν του «κλεισίματος» της Παρασκευής.

Ας σταθούμε στις δύο αφορμές που αναφέρθηκαν στην αρχή, στη διαρροή της Handelsblatt και στο... μυθοποιημένο QE. Η πρώτη μάς υπενθυμίζει πως προσώρας έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία και ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα μένει ανοιχτή. Αφορμή που μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στους short να πάρουν λίγες μονάδες του δείκτη χαμηλότερα. Η δεύτερη δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά στην προοπτική του QE, καθώς στο... τραπέζι προστίθενται ακόμη περισσότερα σενάρια και ημερομηνίες.

Για το συγκεκριμένο θέμα, η ομολογουμένως θεαματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων μπορεί να είναι προάγγελος μίας τέτοιας προοπτικής, αλλά θα μπορούσε να είναι και προεξόφληση μίας άλλης, ανάλογης λύσης.

Αλλωστε η αγορά των ομολόγων είναι μεν ενδεικτική αλλά «ρηχή», πολύ «ρηχή» και όπως συχνά έχει ειπωθεί, εύκολα 2-3 primary dealers μπορούν να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα.

Συνεπώς σήμερα είμαστε πιο προσεκτικοί από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια του ανοδικού 10αριού, εστιάζουμε στον τραπεζικό κλάδο και σε ενδεχόμενη υποχώρησή του έχουμε ως σημείο αναφοράς την περιοχή των 980 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα με τη στάση πωλητών - αγοραστών και ανάλογα με τη συμπεριφορά του ΔΤΡ, είτε «βλέπουμε» την αγορά και πάλι υψηλότερα, με στόχο την υπέρβαση των 780/785 μονάδων, είτε περιμένουμε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η ουσία είναι πως στο ΧΑ, μετά και το χθεσινό 10άρι, περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν διόρθωση και λιγότεροι αυτοί που ποντάρουν σε μία 11η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί παίκτες έμειναν εκτός καθώς θεωρούσαν πως το ΧΑ θα υποχωρήσει στην 5η, στην 6η... συνεδρίαση, με συνέπεια να χάσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της κίνησης.

Αυτά βραχυπρόθεσμα καθώς συνεκτιμώντας τις θέσεις που έχουν «κτισθεί» από τις αρχές και τα χαμηλά Απριλίου, τα ισχυρά χέρια και οι insiders, μεσοπρόθεσμα η τάση «δείχνει» για πάνω από τις 800 μονάδες, με τον τραπεζικό να έχει να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο μέρος προς τις 1.240 μονάδες.

Στις μετοχές που «αδικούνται» στο ταμπλό εστιάζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, για μία ομάδα εισηγμένων που παραμένουν στα χαμηλά παρότι κερδοφόρες και με πολύ ισχυρή ρευστότητα.

Πηγαίνοντας, σήμερα, με τους περισσότερους, θα θεωρήσουμε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της διόρθωσης καθώς αφορμές υπάρχουν από χθες το απόγευμα, εστιάζοντας εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές που τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται στο ταμπλό με αυξανόμενες συναλλαγές.

Οι μετοχές στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή είναι... υπό παρατήρηση, μέχρι νεωτέρας, η Coca Cola εκ των πραγμάτων στην περίπτωση υποχώρησης όπως και τα FF Group (και οι δύο υποχώρησαν χθες με 0,51% και 0,92% αντίστοιχα), ο δανεισμός στις τραπεζικές μετοχές (αυξήθηκε και πάλι την Παρασκευή), οι... δείκτες με το Global X MSCI Greece ETF να υποχωρεί 1,90% προς τα 9,29%.

Ωρα για να σταματήσει το ανοδικό σερί και να μη «γραφτεί» 11η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση; Κάτι που... λείπει μέχρι τώρα από τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ; Ας μείνουμε στη λίγο μεγαλύτερη εικόνα, αυτή της υπέρβασης των 780/785 μονάδων, καθώς οι διορθώσεις στο παιχνίδι μέσα είναι.

Μία επιπλέον... λεπτομέρεια που ενισχύει τη θέση των short, η εκκρεμότητα για το «ακαταδίωκτο των στελεχών», με την κυβέρνηση να πρέπει να ψηφίσει έως τις 18 Μαΐου τη ρύθμιση για την προστασία των κρατικών στελεχών και κρατικών υπαλλήλων που θα αναλάβουν την ευθύνη για τη διαχείριση των NPLs από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες.

(*) Χρήσιμα τα στοιχεία για τα ανοδικά σερί στο ΧΑ που «ανέβασε» στον χθεσινό Εκηβόλο: long η τάση για τα Ελληνικά Πετρέλαια ο φίλος Nikos S. Οντως ανοδικό 11άρι δν έχει «μετρηθεί» από το 1996. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v