Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά κινείται το ΧΑ

Συνεχίζει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, ανατρέποντας τις πρωινές απώλειες. Ενεργοποιούνται οι αγοραστές στις τράπεζες, «πλάτες» βάζουν και οι Coca Cola, ΔΕΗ. Υπεραποδίδει η Motor Oil. Οι κινήσεις των ξένων funds με ορίζοντα και τον MSCI.

Σε νέα υψηλά κινείται το ΧΑ

Από τα χαμηλά στα υψηλά και από τους short στους long στο ΧΑ, που συνεχίζει να ξαφνιάζει τους traders.

Από το μείον και τις 755,96 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης στο συν προς τις 767,63 μονάδες νωρίτερα, που αποτελούν "νέο υψηλό" για τον Γενικό Δείκτη.

Ανατροπέας ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, με τους πωλητές να υποχωρούν και τους αγοραστές να ενεργοποιούνται με το που υποχώρησε προς την περιοχή των 980 μονάδων ο ΔΤΡ. By the book και στις 981,27 μονάδες και στο διάστημα 11:05-11:10 έκαναν πίσω οι short για να αναλάβουν οι long, σε ακόμη μία ανατροπή, χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων και της ανοδικής κίνησης του ΧΑ από τα τελευταία... χαμηλά της 21ης Απριλίου.

Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο η αρχική πίεση στον τραπεζικό κλάδο, με φειδωλούς τους πωλητές και άμεση απορρόφηση της όποιας προσφοράς, ο ΔΤΡ ανέκαμψε σταδιακά μετά τις 12:15-12:20, δίνοντας το έναυσμα για αγορές και σε πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας εστιάζαμε στη μείωση του δανεισμού τραπεζικών μετοχών (μετά την έξαρση της Παρασκευής) και του ζητούμενου της επιβεβαίωσης της περιοχής των 980 μονάδων, με κοινή διαπίστωση πως η προσφορά που ενεργοποιήθηκε στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης ήταν ουσιαστικά ελάχιστη σε σχέση με τις αυξημένες τοποθετήσεις/αγορές που είχαν προηγηθεί καθ' όλη την διάρκεια του ανοδικού 10αριού.

Ωστόσο σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η συνδρομή των μη τραπεζικών δυνάμεων της αγοράς, καθώς εισηγμένες όπως η Coca Cola, η Motor Oil κ.α. δίνουν κυριολεκτικά παράσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Να συνεκτιμηθεί πως τη Δευτέρα είναι το rebalancing του MSCI, που πρακτικά σημαίνει ότι αρκετά funds είτε κινούνται ήδη είτε θα εντείνουν τις κινήσεις τους στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Συνεχείς τοποθετήσεις από πανίσχυρα ξένα χαρτοφυλάκια, με ενεργό τη συμμετοχή κυρίως αμερικανικών funds η περαιτέρω χρηματιστηριακή ενδυνάμωση όπως οι αναφερθέντες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Μάλιστα, όπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η κίνηση του FF Group να διαθέσει το 1,71% του μ.κ. με τη διαδικασία του accelerated book building λειτούργησε ως αφορμή για να προεξοφληθούν ανάλογες κινήσεις και από άλλες εισηγμένες. Και ως είθισται, τέτοιας σπουδαιότητας και έκτασης αναδιανομές επιχειρείται να γίνουν στα "υψηλά" ή και "υψηλότερα" των εταιρειών, της αγοράς.

Σε μέτρια επίπεδα ο καθαρός τζίρος (εξαιρούμενων δηλαδή των περίπου 23 εκατ. ευρώ του FF Group), απέχει πολύ από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών αλλά και συνολικά του διαστήματος από τις 21/4 μέχρι και χθες.

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo κ.α. η προσοχή των επενδυτών ενώ από τη μεσαία-χαμηλότερη ξεχωρίζουν Druckfarben, Γαλαξείδι, Ευρωπαϊκή Πίστη, Profile, Λούλη, Τεχνική Ολυμπιακή και Ανεμος, Πλαίσιο, Attica Bank κ.α.

Στις 13:30 ο ΓΔ ενισχυόταν κατά 0,43% στις 766 μονάδες, με πιθανό το ενδεχόμενο στη συνέχεια να κάνει άλλο ένα retest του αρχικού χαμηλού στις 755 μονάδες.

Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, σημείο αναφοράς παραμένει -μέχρι νεωτέρας- η περιοχή των 980 μονάδων, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από έγκυρους αναλυτές.

Στις 13:30 η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν στα 36 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τον μ.ο. των τελευταίων ημερών.

Νέα σημαντική υποχώρηση -κατά 3,53% στα 5,360% του 2ετούς και κατά 0,96% στα 5,65% του 10ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v