Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνουν ξανά κεφάλι οι αγοραστές

Τις εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης ακολούθησε η άνοδος στη ζώνη των 784 μονάδων. Ανοδικά κινούνται οι τράπεζες αλλά και οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ.

ΧΑ: Παίρνουν ξανά κεφάλι οι αγοραστές

Επιχείρηση προεξόφλησης των ενεργειών του Κολεγίου Επιτρόπων και του EwG της Δευτέρας στο ΧΑ, με τους πωλητές και αγοραστές να αντιπαρατίθενται από την πρώτη κιόλας εντολή.

Με πωλήσεις στα πρώτα 5', πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 776 μονάδες, επίπεδο όπου απορροφήθηκε η περιορισμένη προσφορά για να επανέλθει από τις 10:35 ο ΓΔ πάνω από τις 780 μονάδες και να κινείται προς τις 785 μονάδες.

Συγκρίνοντας το σημερινό άνοιγμα με το χθεσινό, θα λέγαμε πως πωλητές-αγοραστές επιδιώκουν να βρουν σημεία σύγκλισης λίγο υψηλότερα, ούτως ώστε οι μεν να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές, οι δε, προσβλέποντας σε συνέχιση της κίνησης, να ενισχύουν τις θέσεις τους.

Στην περιοχή των 780-785 μονάδων πλέον ο ΓΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κρισιμότητα της εν εξελίξει αντίδρασης από τα... χαμηλά της 21ης Απριλίου. Στην ευρύτερη περιοχή δοκιμάζονται οι αντοχές των πωλητών και οι φιλοδοξίες των αγοραστών, ενώ σε αντιστοιχία με τον FTSE25 προσοχή απαιτείται για τις 2.100 μονάδες του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ από τις 1.035,97 προς τις 1.051,71 μονάδες, προϊδεάζοντας για αυξημένη μεταβλητότητα στη συνέχεια. Με απόδοση 32,79% σε διάστημα μηνός ο ΔΤΡ βρίσκεται σε επίπεδο καμπής, που μένει να επιβεβαιωθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 62% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.
Στα 5,400% το 2ετές, στα 5,626% το 10ετές, μετά και τη χθεσινή νέα «βουτιά» στα 9,42%, ενισχυμένο χθες το GREK/ETF.

Μεικτές τάσεις στον τραπεζικό κλάδο, με αγορές σε Alpha Bank, Εθνική και πωλήσεις σε Eurobank, Πειραιώς, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και τον υψηλότερο τζίρο στην Alpha Bank.
Με μικρή υπερίσχυση των πωλητών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ήπια άνοδο σε ΔΕΗ.

Συγκριτικά καλή εικόνα για τη μετοχή του ΟΛΠ μετά τη χθεσινή θεαματική συνεδρίαση και με τους long αρχικά έως τα 13,43 ευρώ. Με αγοραστές σε FF Group, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο.

Από τις μετοχές του δείκτη και περιμένοντας τις ανακοινώσεις της διοίκησης ενδιαφέρον παρουσιάζει και σήμερα η Αεροπορία Αιγαίου. Στα 8,17-8,22 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με φειδωλούς τους πωλητές χαμηλότερα των 8,22 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 10:50 η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση βελτιώνεται περαιτέρω, καθώς στις long μετοχές προστίθενται η Eurobank, η Εθνική, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα ενισχύεται η απόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ έως τα 3,95 ευρώ.

Λίγο πριν τις 13:00, οι συναλλαγές στα 47 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v