ΧΑ: Υποχώρηση... fast track στη ζώνη των 600 μονάδων

Βαριές απώλειες (7,6%) στις τραπεζικές μετοχές στη σκιά των εμποδίων στη διαπραγμάτευση και της ανησυχίας για την Ιταλία. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο «ακολούθησαν» τις τράπεζες. Η τεχνική εικόνα.

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθεί τον αρνητικό "βηματισμό" των Ευρωπαϊκών Αγορών, με διαθέσεις αρνητικής υπεραπόδοσης.

Η σημερινή συνεδρίαση "βοήθησε" τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να συμπληρώσει "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 13,4%, ενώ το σημερινό -7,57% ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων, περίπου, μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 2/8 (-8,84%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη (-3,09%), με αθροιστικές απώλειες 4,5%, όμως για να συναντήσει κάποιος μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση πρέπει να γυρίσει στην συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου (-3,15%).

Όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν με σχετική συρρίκνωση του τζίρου, ενώ το κακό κλίμα στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, πήρε αρνητική δυναμική από τις πιέσεις στις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και κυρίως των Ιταλικών, με την μετοχή της Ιταλικής "Monte dei Paschi" να επιστρέφει στις γνωστές διαδικασίες συνεχών, ενδοσυνεδριακών, αναστολών διαπραγμάτευσης, καθώς οι απώλειες βρέθηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ το 10%.

H "Μonte dei Paschi di Siena" ανακοίνωσε σήμερα ότι ιδιώτες διεκδικούν από την Τράπεζα το ποσό των 8 δισ. ευρώ μέσω μιας σειράς αγωγών, ενώ έχει αφήσει στην άκρη το ποσό των 627 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις απαιτήσεις αυτές, επεσήμανε πως ο αντίκτυπος από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της δεν περιλαμβάνεται στο τελευταίο επιχειρηματικό της σχέδιο, ενώ ανέφερε πως η ΕΚΤ τής έχει ζητήσει να παρουσιάσει ένα λεπτομερές χρηματοδοτικό σχέδιο για κάθε χρονιά ως το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και για πέντε ημέρες, οι ομολογιούχοι της Ιταλικής Τράπεζας έχουν διορία να υπογράψουν την ανταλλαγή χρέους 4,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές δεν είναι η αδυναμία του Ρέντσι να επιτύχει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει. Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί εάν, όπως αναμένεται, ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραιτηθεί και η χώρα είτε μπει σε προεκλογική περίοδο είτε οδηγηθεί σε τεχνοκρατική κυβέρνηση.

"Έως και οκτώ προβληματικές Ιταλικές Τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση, αν ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την επόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, δημιουργώντας αναταραχή στην Αγορά, η οποία θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να τις ανακεφαλαιοποιήσουν, υποστηρίζουν τραπεζίτες και αξιωματούχοι" στους Financial Times.

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", το σύνολο των εγχώριων αναλυτών θεωρεί σαν πλέον επικρατέστερο το σενάριο επιστροφής της επιφυλακτικότητας, σε συνδυασμό με την επιλεκτική μείωση θέσεων, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρωζώνη, των "κουρεμένων" προσδοκιών όσον αφορά το σημερινό EwG και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά και λόγω της αυξημένης εκλογολογίας που αναπτύχθηκε μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για τον τίτλο της Εθνικής (-7,51%), χάθηκε ο πρώτος στόχος διόρθωσης ήταν τα 0,205 ευρώ, ενώ ο τίτλος έκλεισε πολύ κοντά στο "stop" για τους "long", τα 0,195 ευρώ, για την Alpha Bank (-6,63%) τα αντίστοιχα επίπεδα οριοθετούνται στα 1,74 (χάθηκε) και 1,63 ευρώ, για την Eurobank (-6,63%) στα 0,618 (χάθηκε) και 0,505 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς (-10,77%) αποτελεί παρελθόν η πρώτη στήριξη στα 0,177 ευρώ, με τα 0,169 ευρώ να είναι το "stop" για όσους έχουν απομείνει να διατηρούν "long" θέσεις.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Ανεξάρτητα, όλως των παραπάνω και η σημερινή συνεδρίαση, όπως και πάρα πολλές από τις προηγούμενες, κατέδειξε την "ποιότητα" και τον επενδυτικό ορίζοντα, των παικτών που "επιβιβάζονται" στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίοι δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να αλλάξουν "στρατόπεδο", με την πρώτη υποτροπή του γενικότερου κλίματος (!)

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, "οι Ελληνικές Τράπεζες θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα του EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 33 δισ. ευρώ, έναντι 30ετών τίτλων σταθερού επιτοκίου, με βάση το σχέδιο της Ευρωζώνης να διασφαλίσει την Αθήνα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων" ανέφερε το Bloomberg.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Σε αντίθεση με τη μέχρι προχθές βεβαιότητα ότι την επόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα έκλειναν την 'ελληνική εκκρεμότητα', Κεντρικά Στελέχη επιλέγουν τώρα να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών".

Εν τω μεταξύ, την αποστολή αιτήματος στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την πρόωρη επαναγορά μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 2,03 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τρ., μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 0,223 ευρώ.

Ριμπάουντ στην ανάπτυξη, το β' εξάμηνο του 2016 διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στις προβλέψεις του για την Ελληνική Οικονομία και όπως εκτιμά θα κερδίσει ορμή το 2017 και το 2018 οπότε οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Την αύξηση των καταθέσεων στις Τράπεζες από Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, κατά 1,15 δισ. ευρώ, έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες ανήλθαν στα 124,63 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, από 123,47 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

"Αφού κάποιες Χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση: Μειώστε μας τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται μόνο σε μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους", σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στις σημαντικές, ημερήσιες, απώλειές του, πολύ κακή ήταν η εικόνα και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, καθώς το "κουδούνι" της λήξης δεν βρήκε ούτε ένα τίτλο από την θεωρούμενη υψηλή κεφαλαιοποίηση να διασώζεται με θετικό πρόσημο (αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia και Μυτιληναίος), ενώ τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσαν οι Viohalco (-4,48%), Ελ. Πετρέλαια (-4,79%), ΔΕΗ (-3,58%), ΟΤΕ (-3,86%) και Σαράντης (-3,55%).

Με αυτή την εικόνα στα "μεγάλα χαρτιά" του ταμπλώ, ασφαλώς και θα ήταν, τουλάχιστον" υπεραισιόδοξο, να περιμένει κάποιος θετικές πρωτοβουλίες από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου θετική εξαίρεση αποτέλεσε ο τίτλος της Intralot, στον απόηχο της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία "o Όμιλος μεταβίβασε, στις 24 Νοεμβρίου 2016, ποσοστό 80% των δραστηριοτήτων στο Περού, στην 'NG Entertainment Peru S.A.C.' έναντι τιμήματος $68,7 εκατ.".

Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,15 ευρώ (+6,48%), για να υποχωρήσει στην συνέχεια, μάλλον άτσαλα και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,10 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,85%. Τεχνικά, με κλείσιμο πάνω από τα 1,11 ευρώ, ο τίτλος δίνει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, βάζοντας σαν επόμενο στόχο την ζώνη 1,25 - 1,30 ευρώ που έχει μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Το "stop" για τους όποιους "long" στα 1,03 ευρώ, όμως όσοι επέλεξαν να τοποθετηθούν σήμερα, ή επιλέξουν να τοποθετηθούν αύριο στην μετοχή, χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

To διάγραμμα της Intralot από την αρχή του έτους

Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI, στην εξαμηνιαία του αναθεώρηση, αφαίρεσε τις μετοχές των Intralot και Attica Bank από το δείκτη MSCI Small Cap Greece, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Standard Greece (συμμετέχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group, Jumbo και Τιτάνας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιθανές αλλαγές στις σταθμίσεις δεν θα γίνουν "αισθητές" στο ταμπλό του Χ.Α., έστω και στις τελικές δημοπρασίες.
Όλες οι μεταβολές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά έχει να περιμένει τα νέα της 5ης Δεκεμβρίου μιας με προσδοκίες το EUROGROUP να 'βγάλει λευκό καπνό' για την Ελληνική Οικονομία έστω σε αρχική συμφωνία" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Σκοπός είναι μέχρι τέλος του έτους η Κυβέρνηση να καταφέρει να κλείσει συμφωνία και παράλληλα την β΄ αξιολόγηση. Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη, για να είναι εφικτή η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί οριστική λύση για το χρέος, παρόλα αυτά κάποια βραχυπρόθεσμα νέα μπορούν να περάσουν τον σκόπελο του καταστατικού του Ταμείου.

Η εξέλιξη μπορεί να είναι θετικότατη για την Ελλάδα, μιας και θα μπορέσει να συμμετάσχει στο "QE", κάτι που θα την βοηθήσει να βγει στις Αγορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα θα δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις από τους Οίκους και θα έχουμε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων και στα εταιρικά ομόλογα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ξένες εταιρείες.

Ήδη οι Τράπεζες έχουν ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς να "ανοίγουν τις κάνουλες" του δανεισμού σε φερέγγυους Πελάτες, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό θα μεγεθυνθεί τάχιστα σε περίπτωση που μειώσουν αισθητά ποσοστό των "κόκκινων" δανείων τους.

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι τίτλοι αρχίζουν να αλλάζουν την μεσοπρόθεσμη τάσης τους και πλέον να προσελκύουν πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

"Η Αγορά δεν πρέπει να φοβάται την όποια πολιτική εξέλιξη, κάτι που μας απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ουσιαστικό χαμηλό έχει καταγραφεί το 2012 αν αφαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο. Μην προσπαθείτε να προβλέψετε το τι θα κάνει η Αγορά με βάση την ψυχολογία. Απλά ακολουθήστε την τάση και το όποιο σύστημα που χρησιμοποιείτε και σε όποιον χρόνο εσείς προτιμάτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματά σας θα είναι πολύ καλύτερα από τις παρορμητικές κινήσεις με βάση τα νέα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,79%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,47%).

Προς τα χαμηλά ημέρας οδεύουν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο, ενώ τα Μέλη του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν την Τετάρτη 30/11 στη Βιέννη με στόχο να συγκεκριμενοποιήσουν και να επικυρώσουν την επί της αρχής συμφωνία του Σεπτεμβρίου για μείωση της παραγόμενης ποσότητας. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα "pull back" προς τα $40.

Ξεκινώντας από την Ασία, αυξημένο κατά 16,5% ήταν τον Οκτώβριο το ενεργητικό των Κινεζικών Τραπεζών σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής της Κίνας. Στο τέλος Οκτωβρίου, οι Κινεζικές Τράπεζες είχαν ενεργητικό στη Χώρα ύψους 219,61 τρισ. Γιουάν ($31,7 τρισ.).

Το παθητικό των τραπεζών είχε αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 16,4% στα 202,47 τρισ. Γιουάν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε ζημίες ύψους 200,2 δισ. γεν ($1,8 δισ.) για τους έξι μήνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του αντίκτυπου του ισχυρού Γεν. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, είναι η πρώτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα εμφανίζει ζημίες εδώ και τέσσερα χρόνια. Η Τράπεζα επεσήμανε ότι οι απώλειες που συνδέονται με τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες άγγιξαν συνολικά τα 697,6 δισ. Γεν στη διάρκεια του πρώτου οικονομικού εξαμήνου, έναντι κερδών ύψους 27,2 δισ. Γεν που είχε εμφανίσει την ίδια περίοδο του περασμένου οικονομικού έτους. Στο μεταξύ, οι εκμεταλλεύσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε Κυβερνητικά ομόλογα διευρύνθηκαν σε 397,5 τρισ. Γεν την περίοδο αυτή, από 309,5 τρισ. το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς συνέχισε το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Αν και κατέγραψε προβλέψεις ύψους 241,8 δισ. Γεν για πιθανές απώλειες από συναλλαγές που σχετίζονται με ομόλογα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησε ελαφρώς σε 8%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη "Η ανάκαμψη της Οικονομίας της Ευρωζώνης έχει αντέξει την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και αναμένεται να συνεχιστεί, κυρίως λόγω της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως "πιστωτικά θετική" χαρακτηρίζει η Moody's τη μείωση του ELA για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 5,5% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών, διότι βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας, ενώ μειώνει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε θετική ενέργεια σε επίπεδο αξιολόγησης για τους επόμενους 12 - 18 μήνες.

"Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους", παραδέχτηκε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε Ευρωβουλευτές.

"Είναι προς το συμφέρον την Ευρωζώνης ως σύνολο και της ίδιας της Ελλάδας να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα", σημείωσε ο ίδιος.

H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Πετρόπουλος (-0,24%) αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 67.371 ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία, ήτοι κατά 0,000962 ευρώ ανά μετοχή και συνεπώς το συνολικό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,100962 ευρώ. Μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 10%, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανέρχεται σε 0,090866 ευρώ ανά μετοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ηµεροµηνία αποκοπής ορίσθηκε η Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 603,41 μονάδες (-3,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 603,77 (-3,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 604,06 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,09%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 45,2 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ). Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Σαράντης.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε αισθητά την τεχνική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη ζώνη στήριξης στις 620 - 615 μονάδες και διατηρήθηκε οριακά ψηλότερα από το κάτω εύρος της ζώνης 607 - 604. Απομένει το απώτερο "οχυρό" των 594 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι 631 μονάδες είναι η σημαντικότερη αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο υψηλό του Μαϊου στην ζώνη του 650+.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,45%), έχασε την σημαντική στήριξη των 1644 μονάδων και δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία του σημαντικού επιπέδου των 1600 μονάδων.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.271 συμβόλαια).

Στα 9.150 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.376, 1.265 για τον Δεκέμβριο και 111 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.629,75) κινήθηκε μεταξύ 1.626,25 και 1.680,25 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.157), Eurobank (13.299), Πειραιώς (27.417), Εθνική (30.619), MIG (4.839), ΟΤΕ (1.417), ΔΕΗ (735), ΟΠΑΠ (292), Ελ. Πετρέλαια (247), Μυτιληναίο (595), Ελλάκτωρα (173), Μέτκα (129).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.843.748 τεμ.), Εθνική (10.322.238 τεμ.) και Eurobank (2.516.908 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v