Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ανοδικό momentum και ο «πονηρός» Δεκέμβριος

Απώλειες για το Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα. Με το βλέμμα στο ΕWG αλλά και τις επισκέψεις Μοσκοβισί - Κερέ στην Αθήνα, οι επενδυτές. Τα ζητούμενα για να διατηρηθεί η θετική δυναμική στο Χρηματιστήριο. Σήμερα στον FTSE 25 ο Σαράντης.

Με χαμηλές προσδοκίες το οικονομικό επιτελείο στο EwG, στην Αθήνα Μοσκοβισί - Κερέ, με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση και τη στάση της ΕΚΤ.

Γιατί δεν αναμένεται «λευκός καπνός» για staff level agreement στη σημερινή συνεδρίαση του EwG, μας εξηγεί η Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που, όπως σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, οι δανειστές δεν κάνουν ούτε... μισό βήμα στα εργασιακά.

Με αμφίσημα μηνύματα και δεδομένα ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα, η τελευταία για τον Νοέμβριο, έναν καλό μήνα για την αγορά και δη τον τραπεζικό κλάδο. Κλείσιμο μηνός την Τετάρτη, αρχή του «πονηρού» Δεκεμβρίου από Πέμπτη, με πρώτο ορόσημο το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία. Και την επόμενη Δευτέρα το προγραμματισμένο Eurogroup (ακολουθούν Τετάρτη-Πέμπτη, 7-8, το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας).

Αν μη τι άλλο, δεν θα πλήξουμε...

Πάμε όμως ένα-ένα στα βραχυπρόθεσμα που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο μηνός την Τετάρτη, με τα νέα πονταρίσματα και τα ρίσκα (και) στο Χ.Α. πάνω στο τραπέζι.

Μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, τις τηλεδιασκέψεις Αθηνών - δανειστών, οι traders γνωρίζουν πως δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από το EwG, ωστόσο η επίσκεψη στη χώρα μας των Μοσκοβισί - Κερέ (αμφότεροι θα μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου) ενδεχομένως να βγάλει είδηση και περισσότερο από τον στενό συνεργάτη του Μάριο Ντράγκι και εκπρόσωπο της ΕΚΤ στους δανειστές. Προφανώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι εναλλακτικές και οι προοπτικές θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Παράμετρος που θα επηρεάσει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ρυθμό) και το Χ.Α. η τελευταία... προεκλογική εβδομάδα στην Ιταλία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το χρηματιστήριο του Μιλάνου, το τρίτο ΑΕΠ της ευρωζώνης, τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας. Σε μία κλωστή κρέμονται οι οκτώ ιταλικές τράπεζες προειδοποιούν οι Financial Times (σχετικό άρθρο του Rachel Sanderson), καθώς οι ανησυχίες των «αγορών» φουντώνουν λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη Κυριακή.

Στις διεθνείς αγορές οι τάσεις -και εν αναμονή της Fed- είναι μικτές, με μικρές απώλειες νωρίτερα στην Ασία, κατά 0,13% χαμηλότερα τον Nikkei, τη μικρή κλίση των συμβολαίων του DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο Χ.Α. «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με κεκτημένη ταχύτητα από την υπεραντίδραση του Νοεμβρίου και τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών funds και «βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων». Ειδικότερα, τα εύσημα Moody's σε Εθνική για τη μείωση του ELA.

Στις 790 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 623,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.683 μονάδες ο FTSE 25, με νέα δεδομένα όσον αφορά τη στάθμιση του τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους traders.

Ζητούμενο για σήμερα-μεθαύριο η διασφάλιση όχι του θετικού προσήμου για τον Γ.Δ. σε μηνιαία μέτρηση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο/θετική απόκλιση που θα έχει στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Εάν σε «κλείσιμο» ο μήνας δεν κινηθεί χαμηλότερα των 615-605 μονάδων, τότε στο Χ.Α. διατηρείται το momentum που δημιουργήθηκε στις έξι συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις που συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό από την 5μηνη συσσώρευση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο «πονηρός» Δεκέμβριος θα μπορούσε να δώσει καλύτερο «κλείσιμο βιβλίων» ανάλογα με τις εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Επίσης, ζητούμενο να διατηρηθεί το ανοδικό momentum των ευάριθμων εισηγμένων/μετοχών (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και όσων (από χαμηλότερες κατηγορίες) έχουν διαμορφωμένη τάση long.

Γι' αυτό σήμερα προέχει η διασφάλιση των εβδομαδιαίων κεκτημένων, ο ΔΤΡ πάνω από τις 780 μονάδες και το προσφιλές σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή stock picking.

Να συνεκτιμηθεί πως σήμερα αναβαθμίζεται η μετοχή του Σαράντη και υποβαθμίζεται της ΕΥΔΑΠ (εξαμηνιαία αναδιάρθρωση δεικτών FTSE), με τον τίτλο της Επιχείρησης να χρήζει προσοχής. Διάγραμμα και μέτρηση της ΕΥΔΑΠ θα «ανεβάσουμε» στη συνέχεια της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v