Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση με οδηγό τις τράπεζες

Πτωτικά προς τις 610-615 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο σε ρόλο οδηγού. Με απώλειες συνεχίζουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Με σημαντικές ρευστοποιήσεις και πιέσεις από Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη έχει ξεκινήσει χρηματιστηριακά η εβδομάδα.

Σε ανάλογη κλίση (και) το Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο από τις πρώτες κιόλας εντολές, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο.

Πάνω από 2,5% οι απώλειες για τον δείκτη ΜΙΒ στο Μιλάνο, με συντριπτικές απώλειες για το σύνολο των εισηγμένων τραπεζικών μετοχών, με την προβληματική MPS να αναστέλλεται προσωρινά, την ώρα που το spread του ιταλικού 10ετούς συνεχίζει την ανιούσα προς τις 210 μονάδες βάσης.

Με το χρηματιστήριο του Μιλάνου στο επίκεντρο, τις «αγορές» να επιφυλάσσονται για το επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι short έχουν τον κύριο λόγο από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα.

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο-, εύλογα έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς η μέχρι τώρα υπεραπόδοση του κλάδου (για τον Νοέμβριο) αφήνει περιθώρια για μερική κατοχύρωση θέσεων, μέχρι νεωτέρας.

Απώλειες σχεδόν 3% για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 767 μονάδες, χαμηλότερα των 770 που θεωρούνταν στήριξη για την εβδομαδιαία μέτρηση.

Ενθαρρυντικό το ότι οι μέχρι νωρίτερα (*) συναλλαγές παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, με την προσφορά να ελέγχεται έστω στα χαμηλά ημέρας.

Χαμηλότερα των 615 προς τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με σημαντικές απώλειες προς τις 1.655 μονάδες ο FTSE 25, με τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών να πιέζει χαμηλότερα δείκτες και μετοχές.

Σε μόλις 3 μετοχές του 25άρη οι αγοραστές, σταθερά τα ΕΛΠΕ, με πωλητές στις 21 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο αυξημένες συναλλαγές κυρίως στην Εθνική, ενώ ακολουθούν Πειραιώς και Alpha Bank. Υψηλότερος τζίρος στην Εθνική, με την Alpha Bank να ακολουθεί. Στο 0,206 ευρώ η στήριξη για τη μετοχή της Εθνικής, με το 0,223 ευρώ να έχει γίνει αντίσταση.

Στα 19,96-19,91 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, που σημειωτέον ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα.

(*) Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 10 εκατ. μετοχές, με τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v