Πετρέλαιο και macro "έριξαν" τη Wall Street, με το βλέμμα στο πετρέλαιο υποχώρησαν οι ευρωαγορές, συνεδρίαση χωρίς... καταλύτες στο Χ.Α. και διόρθωση στις 586,06 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 1,44% έναντι 0,68% του FTSE 25.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η χθεσινή ημέρα, με ενδιαφέρουσα την ελεγχόμενη υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, τη μείωση του τζίρου στα 27,2 εκατ. ευρώ και την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας συγκεκριμένων blue chips. Eξίσου ενδιαφέρουσα η τεχνική επιβεβαίωση και των τριών βασικών δεικτών, δηλαδή Γ.Δ., ΔΤΡ και 25άρη, με τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις να αποδεικνύονται ανθεκτικές. Να συνεκτιμηθεί πως ενώ την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες δεν υπερέβησαν τις σημαντικές αντιστάσεις, χθες δεν χάθηκαν οι σημαντικές άμυνες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.
Αρκεί μία μικρή αφορμή για βουτιά στις αγορές, εκτιμά/προειδοποιεί η Citi, με τις προεδρικές στις ΗΠΑ να έρχονται όλο και πιο κοντά και με τη Wall Street να μην έχει δώσει ακόμη σοβαρή διόρθωση, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση όσων εδώ και μήνες προεξοφλούσαν αυτή την εικόνα της μεγαλύτερης αγοράς του πλανήτη.
Κοινή εκτίμηση πως όσο διατηρείται η τάση στη Νέα Υόρκη, τόσο χρηματιστήρια όπως της Φρανκφούρτης (και άλλα) θα παραμένουν σε ανάλογη τάση.
Στο Χ.Α., όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, δεν συνέτρεχαν ουσιαστικοί λόγοι για κάτι διαφορετικό. Κίνηση του Γ.Δ. μεταξύ 589,45-584,75 μονάδων, θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις "τοπικές κορυφές" στις 591, στις 590 και στις 590 μονάδες, διαμορφώνοντας τις 592 ως σημείο αναφοράς για αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων.
Κι αν οι ξένες αγορές κινούνται σε ρυθμούς επιτοκίων, οικονομικών αποτελεσμάτων, πετρελαίου, η ελληνική επηρεάζεται (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, τη "μεγάλη συζήτηση για το χρέος".
"Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν βγαίνουμε στις αγορές", σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στις τράπεζες για ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων, διαδικασία που έχει καθυστερήσει πολύ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο αλλά και για τις επιχειρήσεις, την οικονομία. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει: Τι ζητά η αγορά από το νέο νόμο για αυτό το φλέγον θέμα.
Οσον αφορά στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν προσέθεσε κάτι περισσότερο ή λιγότερο για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τις 590-592 μονάδες ως άνω όριο/αντίσταση και τις 585-580 ως χαμηλό/στήριξη, με τους traders να περιορίζονται σε επιμέρους κατοχύρωση θέσεων και επιλεγμένες κινήσεις σε λιγοστές μετοχές.
Για την κίνηση της αγοράς, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκτιμάται πως θα χρειαστούν... καταλύτες (είτε θετικοί είτε αρνητικοί), με την ΕΚΤ (και την ομιλία του Μάριο Ντράγκι) να μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Μεθαύριο Πέμπτη τα νεότερα από τη Φρανκφούρτη και μία μέρα αργότερα η λήξη της τριπλής σειράς στα παράγωγα.
Από την τεχνική πλευρά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 κοντινή στήριξη είναι οι 1.541 και κύρια οι 1.520 μονάδες, ενώ στις 1.561 και στις 1.571 μονάδες είναι οι αντίστοιχες αντιστάσεις.
Στον ΟΤΕ οι traders αναμένουν/εκτιμούν την τιμή που θα περάσει στην Deutsche Telekom και το τελευταίο 5%, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ το "άδειασμα" (με επίμονη πίεση στις δημοπρασίες) αποδίδεται στην προεξόφληση των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (αφορά συνολικά τον κλάδο...), ενώ σε Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΛΠ και ακόμη λιγοστούς τίτλους, οι αγοραστές είχαν τον κύριο λόγο.
Για τον ΟΤΕ, ο Φώτης Κόλλιας εστιάζει στα "ψιλά γράμματα" της συμφωνίας με τους Γερμανούς.
Διακύμανση σε στενό εύρος κοντά στη σημαντική αντίσταση, με ζητούμενη την επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης και συνέχιση των επιλεκτικών κινήσεων σε συγκεκριμένους τίτλους. Σε ορίζοντα μίας έως τριών (το πολύ) συνεδριάσεων, μέχρις ότου φανεί εάν το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί πέραν των 592, ή χαμηλότερα των 580 μονάδων.