Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Συνεδρίαση χωρίς… καταλύτες

Οριακή κάμψη και έλλειψη «πρωταγωνιστών» χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση. Μειωμένες οι συναλλαγές. Σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντιστάσεις από Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο και Jumbo.

Δείχνουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από την Bank Of America, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ περίπου την ίδια εικόνα παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., που συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλή εξάρτηση με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, ελλείψει ουσιαστικών εσωτερικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τάση και να δώσουν την κίνηση εκτόνωσης, που περιμένουν οι περισσότεροι των αναλυτών.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές "οι Αγορές μετοχών μπορεί να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και το volatility να παραμένει χαμηλά, αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει τους επενδυτές. Οι Παγκόσμιες Αγορές ίσως απέχουν μόνο μια 'μικρή αφορμή' μακριά από μια μεγάλη αναστροφή" υποστηρίζει η Citi, προσθέτοντας και την δική της απαισιόδοξη "πινελιά" στην "νηοπομπή" απαισιόδοξων εκτιμήσεων από Ξένους Οίκους, που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να επηρεάζουν την "ανοσία" των Αγορών σε κακές ειδήσεις - εκτιμήσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αν η εικόνα εξεταστεί από πλευράς Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ικανοποιητική, καθώς οι απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες ήταν μία μικρή, θετική, έκπληξη, αν συνυπολογιστούν η σημαντική άνοδος της Παρασκευής που είχε προηγηθεί και οι "ψυχρολουσίες" που υπέστησαν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες από το βράδυ της Παρασκευής και μετέπειτα.

Το πρώτο χτύπημα στην ψυχολογία όσων είχαν "πάρει" βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" το έδωσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Moody's.

Πιο συγκεκριμένα, την αξιολόγηση "Caa3" για το Ελληνικό αξιόχρεο διατήρησε η Moody's, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση, ενώ διατηρεί σταθερό outlook και αυτό μπορούσε να είναι μία πρώτη αιτία ρευστοποιήσεων, που όμως σε καμία περίπτωση δεν πήραν επιθετικές διαστάσεις.

Επόμενο χτύπημα η "υπενθύμιση" Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Stuttgarter Nachrichten" ο Γερμανός Υπουργός έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της Ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως όμως δεν ξέχασε να υπενθυμίσει προς "κάθε ενδιαφερόμενο" ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Τα δύο παραπάνω, σε άλλες εποχές, θα ήταν αρκετά προκειμένου η Αγορά να ξεκινήσει με επιθετικούς πωλητές και τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να ξεκινούν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας). Το ότι δεν συνέβη κανένα από τα δύο προαναφερόμενα, σαν πιθανότερη αιτία δείχνει ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής, πράγμα που σημαίνει ότι τα "πονταρίσματα" των traders ήταν σχετικά λίγα, άρα η προσφορά σχετικά ελέγξιμη.

Όμως μία "διεισδυτικότερη" ματιά, που θα προχωρούσε χαμηλότερα του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει ότι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο "οδήγησαν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους και το κυριότερο, ότι "ανέκρουσαν πρύμναν" οι θεωρούμενες "Περιφερειακές δυνάμεις", πατώντας "pause", οι οποίες ανέπτυξαν κάποιες πρωτοβουλίες, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, δίνοντας σχετικό ενδιαφέρον και χαμηλότερα του 25αρη.

Την ίδια ώρα στα περισσότερα Ιδιωτικά χρηματιστηριακά γραφεία επικράτησαν "συνθήκες Δεκαπενταύγουστου" και αυτό είναι η πλέον χειρότερη εξέλιξη, για μία Αγορά στην οποία το "stock picking" που είχε προηγηθεί είχε δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, όχι τόσο για αύξηση των συναλλαγών, αλλά οπωσδήποτε για αύξηση του, έστω και απόλυτα επιλεκτικού, ενδιαφέροντος.

Λίγες ήταν οι υπόλοιπες ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" από το Σαββατοκύριακο και μετά και βέβαια δεν αποδείχθηκαν ικανές να δημιουργήσουν εντύπωση στην Αγορά.

Με τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινά και επίσημα η β' αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των Θεσμών, παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν θα έρθουν σήμερα στην Αθήνα, αλλά στα μέσα της εβδομάδας, η δε εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκου προς τα τέλη.

Στα τρία στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αναφέρθηκε ο Kalin Anev Janse, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και γενικός γραμματέας του ESM και του EFSF, σε συνέντευξη που έδωσε στη Γερμανική εφημερίδα "Boersen-Zeitung". "Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών. Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του Ελληνικού χρέους" σημείωσε.

Στο νομοσχέδιο που αφορά στο "Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις" κατατέθηκε η τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, κίνηση που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Η είδηση δεν "συγκίνησε" τον τίτλο, που κινήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 2,18% και αισθητά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μπορεί το Χ.Α. να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανοδική διαφυγή η οποία θα μπορούσε να το οδηγήσει έως τις 620 μονάδες, αλλά ο χαμηλός τζίρος και η έλλειψη θετικών ειδήσεων - καταλυτών, δείχνουν να αναβάλλουν το όλο εγχείρημα, αν δεν το ακυρώνουν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει "προσδεμένο" στο "άρμα" των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες, κάνει πολλούς αναλυτές απαισιόδοξους και θεωρούν πως πιθανή προσέγγιση των 620 μονάδων δεν αλλάζει το σκηνικό που υφίσταται εδώ και καιρό και αν το όποιο "short covering" δεν δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, η ανοδική διαφυγή μπορεί να αποδειχθεί "fake" και να μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ρευστοποιήσεων, σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ "στην εβδομάδα που ξεκίνησε η Αγορά θα λάβει υπόψη της τη διατήρηση της πιστοληπτικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας που ανακοίνωσε η Moody's και θα αναμένει τον προτιμητέο Επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, σε συνέχεια της παράτασης της σχετικής διαδικασίας μέχρι την 21η Οκτωβρίου. H κινητικότητα περί το ΔΕΣΦΑ εγκυμονεί μάλλον την πιθανότητα να τελεσφορήσει συμφωνία μεταβίβασης στη Socar, ενώ είναι πιθανή και η ανακοίνωση ενός Κυβερνητικού ανασχηματισμού που θα αφορά και τα Οικονομικά Υπουργεία".

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΛΠ

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο, εγκλωβισμένο στην δύναμη εικόνα του και στις βραχύβιες "αναλαμπές" που παρουσιάζει, από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,56%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τα 12,8 ευρώ (+2,73%), όμως υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0,56% (χαμηλό ημέρας), ενώ το "κουδούνι" της λήξης βρήκε στο "πράσινο" και με κέρδη μεγαλύτερα του 1% τους Jumbo και Μυτιληναίο.

Πέραν του "εντυπωσιακού" -6,72% που "δώρισαν" οι τελικές δημοπρασίες στον Ελλάκτωρα, κλείνοντάς τον στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Ελλάκτωρα

Προσοχή χρειάζονται οι εταιρείες του Κατασκευαστικού κλάδου, οι τίτλοι των οποίων έδειξαν ότι άρχισαν να επηρεάζονται αρνητικά από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη οι 576 μονάδες είναι η πρώτη στήριξη , που καθοδική διάσπαση θα δώσει τις 568 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 562 μονάδες. Το "stop" για το "long" παραμένει στις 558 μονάδες, Πρώτη αντίσταση στις 593 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 605 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68%) πρώτη αντίσταση στις 1583 και αμέσως επόμενη στις 1627 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1524 και 1513 μονάδες, ενώ "Daily position long" με "stop" τις 1486 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Η δόση πηγαίνει για τέλος του μήνα, έχοντας ακόμα ανοιχτά μέτωπα από τα προαπαιτούμενα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο κάδρο την αναδιάρθρωση του χρέους, παράλληλα με το 'QE' αμέσως μετά την αξιολόγηση, γεγονός αρκετά δύσκολο μιας και οι Γερμανοί θέλουν να το 'κρύψουν' για μετά τις εκλογές τους" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς λόγο, ανακοινώθηκε τεράστιο, μιας και ουσιαστικά χρειαζόμαστε ποσό κάτω από το 1 δισ για φέτος, ενώ τρέχουμε με ένα πλεόνασμα πάνω από τα 5 δισ, με τις υστερήσεις πληρωμών σε Ιδιώτες να βρίσκονται στο ζενίθ. Η δόση πιθανότατα να παίζει τον ρόλο της μέχρι να μπει στα Ταμεία του Κράτους, μιας και η Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να "ξανασπάσει κουμπαρά" για να πληρώσει συντάξεις.

Αρκετοί τίτλοι ήδη δοκιμάζουν υψηλά 52 εβδομάδων, προηγούμενοι σημαντικά του Γενικού Δείκτη που έχει "κολλήσει" περισσότερο από την αδυναμία των Τραπεζών. Ο Δείκτης δοκιμάζει έξοδο από τετράμηνη συσσώρευση. Η Αγορά "διψάει" για θετικά νέα που τόσο λείπουν, με τους Ξένους να φαίνεται ότι την έχουν εγκαταλείψει, μιας και ο τζίροι κυμαίνονται στην ζώνη των 30 εκατομμυρίων. Αν έστω και μετά την αξιολόγηση η Χώρα μπει στο "QE" είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει και πάλι σιγά - σιγά κάποια funds.

Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι είμαστε σε χρονιά μετοχών και όχι δείκτη. Μπορεί η Αγορά να μοιάζει "νεκρή", παρόλα αυτά το πραγματικό χαμηλό, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο, έχει καταγραφεί το 2012, με το 2015 απλά να κάνει σε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών "retest" των χαμηλών του 2012. Αντίστοιχα και τα ομόλογα δεν πλησίασαν καν το χαμηλό του 2012.

Μπορεί η Χώρα να έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μία καινούργια πορεία, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη κάνει και πάλι την εμφάνιση της, παρόλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή αν θέλουμε να ανακάμψουμε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και να κερδίσουμε πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη στους Επενδυτές Έλληνες και Ξένους.

"Αν σκεφτούμε την σχέση απόδοσης ρίσκου μίας κατάθεσης στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και μάλιστα με 'Capital Controls', σε σχέση με μία επένδυση σε ένα ομόλογο, ή ακόμα και μετοχές καλών εταιρειών με μερισματικές αποδόσεις, θα ανακαλύψουμε και τον λόγο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σταματήσει να πιέζεται, ενώ από την άλλη βλέπουμε με σταθερούς ρυθμούς καταθέσεις να κατευθύνονται σε εκδόσεις νέων ομολόγων" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Στις Διεθνείς Αγορές, επιφυλακτικότητα καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο στο Αμερικάνικο, όσο και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η δυσκολία της Wall Street να διασπάσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της, οφείλεται στην αβεβαιότητα εν μέσω ανακοίνωσης  εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και στις προειδοποιήσεις της Federal Reserve ότι εξετάζει αύξηση των βασικών Δολαριακών επιτοκίων" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία του Γερμανικού DAX, της πληθώρας εξαγωγικών Επιχειρήσεων, τη στιγμή που η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου κινείται κοντά στο 1,10 και με φόντο τα χαμηλά 7 μηνών.

Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και με δεδομένο τον αρκετά Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του, η ομαλοποίηση της κερδοφορίας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και η βελτίωση των ισολογισμών με μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, παραμένουν τα μεγάλα "στοιχήματα" για όσους εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών θα ακολουθήσουν, έστω και με υστέρηση, τους υπεραποδίδοντες τίτλους της  μεγάλης κεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους.

Περαιτέρω προϋποθέσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων στο ταμπλώ του Χ.Α. αποτελούν η βελτίωση των
μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας και η επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τους Δανειστές, εξελίξεις που θα διευκολύνουν τη συζήτηση για τη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και κάποια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους.

Σε τεχνικό επίπεδο και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή Παραγώγων της Nuntius Sec., "οι αγοραστές θα ήθελαν να δουν διαφυγή του Large Cap υψηλότερα από τις 1.583 μονάδες και προς το ψυχολογικό όριο των 1.600
μονάδων. Στηρίξεις εμφανίζονται στις 1.535, στις 1.520 και στις 1.520 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε οριζόντια συσσώρευση τιμών σε ένα ποσοστιαίο εύρος 9% περίπου μεταξύ
1.448 και 1.583 μονάδων το τελευταίο τρίμηνο".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Nikkei (+0,26%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,84%).

Ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά οι Ευρωπαϊκοί δείκτες (με το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα να στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 20/10, όπου εκτιμάται ότι ο Mario Draghi θα δώσει σημάδια για το αν θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος QE που είναι να λήξει τον Μάρτιο του 2017), ενώ μικτά πρόσημα επικρατούν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, υποχωρεί χαμηλότερα το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι μετοχές των εταιρειών Τυχερών Παιγνίων δέχτηκαν πιέσεις μετά τις δηλώσεις του μεγαλύτερου Καζίνο της Αυστραλίας, "Crown Resort", στις Ρυθμιστικές Αρχές της Χώρας ότι 18 υπάλληλοι, περιλαμβανομένου του εκτελεστικού αντιπροέδρου των Διεθνών Επιχειρήσεων VIP Jason O'Connor, τελούν υπό κράτηση από τις Κινεζικές Αρχές, με την κατηγορία συμμετοχής τους σε εγκλήματα τυχερών παιχνιδιών.

Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις Περιφερειακές Οικονομίες της Χώρας η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι διοικητές των Περιφερειακών Τμημάτων της Κεντρικής Τράπεζας αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για δύο από τις εννέα Περιφέρειες της Ιαπωνίας καθώς η Οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει ηπίως.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε "ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών της Ευρώπης και θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά".

H κατάσταση της Οικονομίας της Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστό Γερμανό οικονομολόγο Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο λόγος για την κρίση της Οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.

Στα Τραπεζικά νέα, οι μέτοχοι αποδέχθηκαν τη συγχώνευση της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano, το Σάββατο, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας.

"Οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας υστερούν σε momentum έναντι του Πυρήνα της Ένωσης" σύμφωνα με έκθεση της Citi. Όπως υποστηρίζει "η νομισματική τόνωση είναι πλέον λιγότερο υποστηρικτική για την Περιοχή, ενώ παρουσιάζεται μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και μικρότερη 'όρεξη' των επενδυτών για ενεργητικό της Περιοχής. Οι υψηλοί δείκτες ελλείμματος και χρέους σε συνδυασμό με τις αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης και το υψηλό πολιτικό ρίσκο δημιουργούν κίνδυνο για υποβαθμίσεις. Μάλιστα, αυτές οι ανησυχίες αναμένεται να αυξηθούν καθώς κάποια στιγμή το QE θα ολοκληρωθεί".

Αν και σύμφωνα με τη Citi είναι απίθανη η επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή του 2011 - 2013, οι Χώρες της Ευρωζώνης ίσως αντιμετωπίσουν μια, ως ένα βαθμό, "τιμωρία" των Αγορών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η μείωση της αποταμίευσης θα πλήξει την κατανάλωση σε Ισπανία και Πορτογαλία και ειδικά στην Ελλάδα, ενώ μειώνεται και το θετικό αντίκτυπο από τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου.

Η αναζωπύρωση των προβλημάτων στο Τραπεζικό Σύστημα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και οι περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπισή τους έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες αδυναμίες.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω η υποαπόδοση της Περιοχής έναντι της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί την διετία 2017 - 2018.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι συνθήκες στον κλάδο Μεταποίησης επιδεινώθηκαν τον Οκτώβριο στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Ο δείκτης υποχώρησε στο -6,8 από -2 το Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το μηδέν αντανακλά συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κλάδο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε οριακή βελτίωση, αλλά παρέμεινε αρνητικός στο -5,6.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Με τις ελεύθερες ταμειακές ροές της Jumbo να υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, υπάρχει μεγάλο περιθώριο πρόσθετων αποδόσεων στους μετόχους της, πέραν της τακτικής πληρωμής μερίσματος (33% των κερδών) που έχει δεσμευτεί η διοίκηση", τονίζει σε έκθεσή της η Eurobank Equitites.

Τη σύσταση "buy" για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil επαναδιατυπώνει η UBS σε έκθεσή της για τα Ευρωπαϊκά Διυλιστήρια.

Ψαλιδίζει τις προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών η Morgan Stanley σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Κέρδη ύψους 41 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο, βελτιωμένα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπως προβλέπει η JP Morgan σε έκθεσή της για τον Οργανισμό, στην οποία δίνει τιμή - στόχο στα 10 ευρώ και σύσταση "overweight".

"Αν και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος έχει σημειώσει πρόοδο, οι καθυστερήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση καταδεικνύουν την πολύ χαμηλή ιδιοκτησία του προγράμματος" τονίζει η Citigroup σε σχετικό report.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, μεταξύ 589,45 (+0,03%) και 584,75 μονάδων (-0,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 586,4 (-0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 586,06 μονάδες με απώλειες 0,55%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 27,2 εκατ. από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ Eurobank, Alpha Bank και ΟΤΕ, απέσπασαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και ΟΛΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Lamda Development. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Viohalco, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.417.311 μετοχές της εταιρείας Dionic (-5,41%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 14.173.104 παλαιών μετοχών της εταιρείας, β) μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία της μετοχής της ιδίας εταιρίας μειώνεται από € 3,00 σε € 0,30. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 1.417.311 μετοχές, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,370.

---ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.543 συμβόλαια).

Στα 2.934 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.479, 894 για τον Οκτώβριο, 585 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.551) κινήθηκε μεταξύ 1.546,5 και 1.564,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.075), Eurobank (3.370), Πειραιώς (2.322), Εθνική (3.467), MIG (1.208), ΟΤΕ (527), ΔΕΗ (191), Μυτιληναίο (517), Ελλάκτωρα (218), ΓΕΚ (295).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (6.317.325 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v