Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Σε στενό εύρος διακύμανσης η κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να πιέζονται χαμηλότερα. Καλύτερη η εικόνα για Πειραιώς. Βοήθειες από Coca Cola. Απώλειες για ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ. Οι ανατροπές στις κεφαλαιοποιήσεις.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογη κλίση και το ΧΑ. Σε μία μέτριων συναλλαγών, τζίρου και διακυμάνσεων συνεδρίαση, οι αγορές περιμένουν τα νεότερα από το μέτωπο της Fed, της ECB και η ελληνική, από τη δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους (*).

Ανοιγμα με μικρές απώλειες "δείχνουν" τα futures στη Wall Street, κατά 0,36% στις 10.545 μονάδες υποχωρούσε νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, ανοδικά κατά 0,30% στις 16.642 μονάδες ο ΜΙΒ στο Μιλάνο και κατά 0,44% στις 586 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα.

Σε στάση αναμονής τα περισσότερα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να έχουν στραμμένα την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας το μεσημέρι της Πέμπτης και στο περιεχόμενο της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι.

Στο ΧΑ, ενθαρρυντική θεωρείται η απρόσκοπτη απορρόφηση της προσφοράς που ενεργοποιήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης, απόρροια της αξιολόγησης από τον οίκο Moody's και των εξελίξεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με το 43% στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μερίδιο σε blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς. Εύλογη η κίνηση για μερική κατοχύρωση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων κερδών καθώς για τον ΓΔ, παρά τις σημερινές απώλειες, η απόδοση είναι θετική 1,62% σε διάστημα εβδομάδος, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο 3,46% στην ίδια περίοδο.

Δεδομένου ότι ακολουθούν "πονηρές" μέρες, αυτή η κίνηση των traders θεωρείται φυσιολογική και λίγο ως πολύ αναμενόμενη (και μάλιστα την... ψυχρολουσία από τον οίκο Moody's).

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται σε τίτλους των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, αλλά και ΔΕΗ, Motor Oil, FF Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Καρέλια, Αστέρα, Coca Cola, Grivalia και ΟΛΠ. Σε αυτή την ομάδα μετοχών η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε (στις 15:10) τις 100.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτες οι ανακατατάξεις στον σχετικό πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων, με τη μεν Coca Cola να παραμένει αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής και τον ΟΤΕ (σε απόσταση) δεύτερο, αλλά πλέον στην ομάδα του ενός (1) δισ. ευρώ και άνω συμπεριλαμβάνονται 14 εισηγμένες (τελευταία προσθήκη η Εθνική Πανγαία), η Jumbo να έχει υπερκεράσει το FF Group και τους δύο ισχυρούς του κλάδου διύλισης-πετρελαίων ΕΛ.ΠΕ - ΜΟΗ σε απόσταση μόλις 17 εκατ. ευρώ.

«Κλειδί» για τη διαμόρφωση του FTSE25 η επιβεβαίωση (ή όχι) στη συνέχεια των 680 μονάδων (ως τιμή κλεισίματος) για τον ΔΤΡ και του περιθωρίου αντίδρασης μετοχών με long τάση. Εκτός από τον ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτη η διακύμανση, με αρκετούς αγοραστές σε υψηλότερες τιμές σε μετοχές των ΟΛΠ, Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Viohalco, Jumbo, Motor Oil, METKA.

Για τον τραπεζικό κλάδο να συνεκτιμηθεί το νέο "ψαλίδι" -αυτή τη φορά- από τη Morgan Stanley στην κερδοφορία των τραπεζών.

Στις 15:20 είχαν αλλάξει χέρια 20,5 εκατ. μετοχές, αξίας 15,7 εκατ. ευρώ.

(*) ιδιαίτερα φειδωλός ο εις εκ των βασικότερων χρηματοδοτών/δανειστών του ελληνικού προγράμματος, o ESM με τις "τρεις κινήσεις του" να δίνουν την πρόγευση της στάσης ειδικά των Ευρωπαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v