Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντεπίθεση των... καταπιεσμένων

Εικόνα γενικής αντεπίθεσης καταγράφηκε στη Σοφοκλέους με πλειάδα τίτλων να σημειώνουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη με κορυφαίους το ΤΤ (8,36%) και τη ΔΕΗ (7,93%). Αναλυτές μιλούν για ”επανάσταση των καταπιεσμένων” που οι σημερινοί αγοραστές ευελπιστούν ”να μην πνιγεί στο αίμα”. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τους πρωταγωνιστές, στηρίξεις - αντιστάσεις, ψυχολογία και παράπονα... προς Κεφαλαιαγορά για ΔΕΗ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Εντυπωσιακή διαφοροποίηση εικόνας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που θύμισε κατά πολύ ”επανάσταση των καταπιεσμένων” και με τους σημερινούς αγοραστές να ευελπιστούν ”να μην πνιγεί στο αίμα”.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα γενικής αντεπίθεσης με πλειάδα τίτλων να καταγράφουν τουλάχιστον αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη και την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο εννέα προς ένα.

Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση δεν εμπόδισε το Γενικό Δείκτη να συμπληρώσει τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34% και οι οποίες περιόρισαν τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 12,10%, ενώ ο ”λογαριασμός” των απωλειών για τις τρεις πτωτικές εβδομάδες έφτασε το 6,78%.

Κατά τα άλλα η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και ήταν καλοδεχούμενη αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι και ότι θα χρειαστούν και οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να φανούν οι διαθέσεις της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μάλιστα αυτό το επιφυλακτικό σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν σαφώς μικρότερη της αμέσως προηγούμενης και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσο οι προηγούμενες συνεδριάσεις εκτόνωσαν την πτωτική τάση ή επρόκειτο για το πρώτο ή δεύτερο πτωτικό κύμα και μετά από μικρή ανάπαυλα μπορεί να ακολουθήσουν και τα επόμενα που θα στείλουν τον δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που θα δώσουν σήμερα οι εταιρίες λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ (σήμερα τυπικά ξεκινά η εορταστική περίοδος και όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μεταφερθεί και στη λιανική), ενώ πιθανό ”μαξιλάρι” για τη Σοφοκλέους ενδέχεται να αποτελέσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής (ανακοινώνει στις 29/11).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, εκ νέου μεγαλύτερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί μετά το χθεσινό +14,04% ακολούθησε και το σημερινό +7,93%, αλλά και διότι ο τίτλος της Επιχείρησης έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Παρά ταύτα οι γνώμες των διεθνών οίκων αλλά και οι κινήσεις τους στο ταμπλό παραμένουν αντικρουόμενες (κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σταθερός αγοραστής αλλά και σταθερός πωλητής, όπως και κινήσεις short covering από οίκους του εξωτερικού).

Παράλληλα, έντονη δυσφορία εκφράζεται από την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου που εκτιμούν ότι οι αρχές του Χ.Α. θα έπρεπε να είχαν τηρήσει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά την μετοχή της Επιχείρησης (μετά την εξαγγελία του business plan και μέχρις ότου το Δημόσιο που τυγχάνει και βασικός μέτοχος να αποσαφηνίσει τις διαθέσεις του).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE, αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot, απλά αρνητικό πρόσημο για Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank.

Αντίθετα, εντυπωσιακό rebound για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+8,36%) μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά και εν όψει της ανακοίνωσης των μεγεθών εννεαμήνου.

Κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για την πιεσμένη τις τελευταίες ημέρες Βιοχάλκο, των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Πειραιώς, των τριών ποσοστιαίων μονάδων για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο (ντεμπούτο σήμερα στον FTSE), Αγροτική, MPB, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και Κύπρου, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Τιτάνας και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης σε μία κίνηση τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.928,23 μονάδες και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.925,78 μονάδες, με κέρδη 2,09%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 1.375 εκατ. ευρώ από τα οποία όμως τα 899 αφορούσαν πακέτα.

Ανοδική συνεδρίαση αξιοσημείωτων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όμως μετά το άνοιγμα της Wall Street παρατηρήθηκαν σχετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν κέρδη μικρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να αυξηθούν οι υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα, με 247 ανοδικές μετοχές έναντι 27 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 19,24%, όμως θα έχει ενδιαφέρον πόσοι από τους σημερινούς εντυπωσιακούς πρωταγωνιστές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν διάρκεια και συνέπεια.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η σημερινή συνεδρίαση προς το παρόν τουλάχιστον μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί, όμως αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει ανοδικά και δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.720 μονάδων ασφαλώς και δημιουργούνται δυνατές προϋποθέσεις για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οι επόμενες στηρίξεις στις 2.547, 2.530 και 2.494 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.610, 2.630, 2.670 και 2.720 μονάδες.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.925,78 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 12,10%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 3,69%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 4,47%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,32% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνο ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (17,51%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-8,95%), των τραπεζών (-5,59%), των χημικών (-5,23%), των κατασκευών και υλικών (-4,58%), της τεχνολογίας (-4,39%), των πρώτων υλών (-4,22%), των μέσων ενημέρωσης (-4,15%), των τροφίμων και ποτών (-4,04%) και των ασφαλειών (-4%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πραξιτέλειο (ΠΟ 23,26%), Δάιος Πλαστικά (21,84%), ΔΕΗ (20,65%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 18,87%), Olympic Catering (10,44%), Νίκας (8,62%), Ωμέγα ΑΕΕΧ (8,57%), Λανακάμ (8,14%), Ελφίκο (7,84%) και Μπουτάρης (ΠΑ 7,23%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΒΙΣ (-20,30%), Σελόντα (-17,24%), Moda Bagno (-16,20%), Logismos (-15,57%), Σίδμα (-15,47%), Sato (-14,65%), Δρομέας (-14,37%), Rainbow (-13,10%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-12,43%) και Ιμπέριο (-12,07%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v