Μετοχές: Οι insiders στέλνουν σήμα

Στη μάχη των ”ταύρων” με τις ”αρκούδες” για επικράτηση στις χρηματιστηριακές αγορές κάθε πλευρά έχει τους συμμάχους της. Μία ομάδα που και οι δύο πλευρές θα ήθελαν πολύ να έχουν στο πλευρό τους είναι οι insiders. Όμως, οι τελευταίοι έχουν κάνει την επιλογή τους.

Μετοχές: Οι insiders στέλνουν σήμα
Τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, γνωστοί ως insiders, δεν είναι αστέρια σε θέματα διοίκησης.

Έχει όμως αποδειχτεί ότι είναι αρκετά καλοί/καλές στη διαχείριση των δικών τους χρημάτων, εκμεταλλευόμενοι προφανώς το πλεονέκτημα της προνομιακής πληροφόρησης.

Τα στοιχεία από την αμερικανική και τη βρετανική αγορά δείχνουν ότι η κατεύθυνση των αγοραπωλησιών των διευθυντικών στελεχών εμπεριέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν και ειδικότερα των μετοχών τους.

Ένας τρόπος για να μετρήσει και να προβλέψει κάποιος τις μελλοντικές κινήσεις των αγορών είναι ο λόγος των αγορών προς τις πωλήσεις μετοχών στις οποίες προβαίνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του μάνατζμεντ και τα μέλη του Δ.Σ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων παρακολουθούν στενά τις αυξομειώσεις του προαναφερθέντος λόγου γιατί θεωρείται καλό προβλεπτικό εργαλείο.

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από μια απλή αντιπαράθεση της πορείας του λόγου αγορές προς πωλήσεις μετοχών από insiders με την πορεία επιμέρους μετοχών ή του αντιπροσωπευτικού χρηματιστηριακού δείκτη κάθε εθνικής αγοράς.

Με βάση τα στοιχεία της Argus Vickers και της Credit Suisse, oι insiders εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες αγορές από πωλήσεις σε περιόδους χρηματιστηριακής καχεξίας.

Αντίθετα, εμφανίζονται περισσότερο πωλητές και λιγότερο αγοραστές σε περιόδους χρηματιστηριακής ευφορίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι ανώτατοι γενικοί διευθυντές και γενικότερα όλοι εκείνοι που χαρακτηρίζονται insiders και είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις αγοραπωλησίες που κάνουν σε μετοχές της εταιρίας τους ήταν καθαροί πωλητές πριν από τη μεγάλη διόρθωση στις αρχές Μαΐου του 2006.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι ως ομάδα μετατράπηκαν σε καθαρούς αγοραστές μετοχών την περίοδο της περυσινής χρηματιστηριακής κρίσης και λίγο μετά, δηλαδή την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου του 2006.

Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που βγήκαν πάλι αγοραστές στα τέλη του φετινού Ιουλίου με αποκορύφωμα τα μέσα Αυγούστου, δηλαδή λίγο πριν η Fed κάνει την εμφάνισή της, με ”ένεση” ρευστότητας στο σύστημα και με μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου (discount rate).



Από τότε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου παρατηρείται συστηματική υποχώρηση των αγοραστών και επικράτηση των πωλητών της κατηγορίας που τείνει να αντιστραφεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Με άλλα λόγια, οι insiders έχουν αρχίσει τις αγορές μετοχών χωρίς όμως ακόμη να έχουν φτάσει στα ελκυστικά επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα Αυγούστου.

Αν και είναι κάπως νωρίς να μιλήσει κάποιος για πλήρη ένταξη των insiders στο στρατόπεδο των ”ταύρων”, είναι σαφές ότι βρίσκονται πιο κοντά στους τελευταίους. Αυτό άλλωστε δείχνει το γεγονός ότι ενισχύουν τις αγορές τους όταν η αγορά υποχωρεί.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v