Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Χοντρό παιχνίδι με τιμολόγια, εκθέσεις, Citi

Συναλλαγές διπλάσιες του μέσου ημερήσιου τζίρου των τελευταίων δύο εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες στη μετοχή της ΔΕΗ. Ένα σημαντικό μέρος φαίνεται πως εγγράφει σημαντικές υπεραξίες, καθώς η ημερήσια διακύμανση για τη μετοχή φτάνει στο 14%. Σταθεροποιημένος ο Δείκτης και οι μισές περίπου μετοχές του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 0,25% αντιδρά ανοδικά ο Dax στη Φρανκφούρτη, στις 4.819 μονάδες (με υψηλό ημέρας τις 4.832,8) διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Με συναλλαγές 460 εκατ. ευρώ (στις 14:05), με μοιρασμένη τη σχέση μεταξύ ανοδικών προς καθοδικές και με τη ΔΕΗ να κλέβει την παράσταση.

Τόσο από πλευράς απόδοσης, καθώς η μετοχή της Επιχείρησης παραμένει 11,8% υψηλότερα στα 27,70 ευρώ και μέγιστο ημέρας τα 28,36 ευρώ, όσο και από πλευράς συναλλαγών, που ανέρχονται σε 1,8 εκατ. τεμάχια.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την ακραία αυτή μεταβολή της αποτίμησης μιας επιχείρησης (συνολική κεφαλαιοποίηση 5,7 δισ. ευρώ σε χθεσινές τιμές) στο ”παιχνίδι” που επιχειρείται από πλευράς ορισμένων ισχυρών ξένων επενδυτικών κύκλων με αφορμή την παρουσίαση του business plan και την υψηλή αύξηση τιμολογίων που ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Τ. Αθανασόπουλος.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η θέση που τηρεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Citigroup μπορεί να είναι η αφορμή για την ακραία αυτή διακύμανση.

Σημειώνεται πως στις 13/11 η Citigroup σε έκθεση με τιμή-στόχο στα 18,5 ευρώ και σύσταση ”πώλησης” ζητούσε ”σαφείς απαντήσεις” για θέματα όπως η τιμολογιακή πολιτική και οι περικοπές κόστους. Τη συγκεκριμένη ημέρα η μετοχή κυμαινόταν στα 26,38 ευρώ.

Από τότε μέχρι και τις 16/11 ο μέσος ημερήσιος τζίρος στη μετοχή δεν ξεπερνούσε τις 500 - 550 χιλιάδες τεμάχια.

Από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται συναλλαγές 1,1 εκατ. μετοχών, στις 20/11 επιπλέον 1,1 εκατ. μετοχών και χθες 1,880 εκατ. μετοχών.

Το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ μεγάλο μέρος ”ανοιχτών” εντολών παρέμενε ενεργό για σήμερα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που Εθνική και Eurobank είχαν ”καραβιές” ανοιχτών εντολών πώλησης από χθες και στην αρχή σήμερα.

Στην τελευταία της ανάλυση η Citigroup φαίνεται πως ικανοποιείται από την τιμολογιακή πολιτική της Επιχείρησης, που σημειωτέον μένει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση, αναβαθμίζει την τιμή από τα 18,5 ευρώ στα 25 ευρώ και τη σύσταση από ”πώληση” σε ”διακράτηση”.

Στα 41 ευρώ παραμένει η Εθνική (με χαμηλό ημέρας στα 39,98 ευρώ), στα 3,70 ευρώ η Αγροτική (με χαμηλό τα 3,64 ευρώ), ενώ η Πειραιώς από τα χαμηλά των 23,34 ευρώ κερδίζει 1 ολόκληρο ευρώ μέχρι τα 24,36 ευρώ, με διακύμανση 4,8%.

Είναι προφανές πως σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι διαθέτοντες πληρέστερη ενημέρωση -κατά κανόνα οι ξένοι προνομιούχοι διαχειριστές- μπορούν να εκμεταλλευτούν από τη διακύμανση της τάξεως του 14,04% που έχει για παράδειγμα σήμερα μια μετοχή του μεγέθους της ΔΕΗ.

Το ενθαρρυντικό κατά την εκτίμησή μας αφορά στη βελτιωμένη εικόνα που διακρίνεται για ένα ικανό μέρος του ταμπλό.

Αναφερόμαστε από τον Μυτιληναίο (35,30 ευρώ), τη ΜΕΤΚΑ (15,60 ευρώ), τη Βιοχάλκο, και τον Φουρλή, μέχρι τις Σαράντης, Σιδενόρ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΝΕΚ και σε αρκετές ακόμη μετοχές.

Υψηλότερα διαμορφώνονταν οι τίτλοι της ΕΒΖ στα 4,02 ευρώ (5,24%), της Olympic Catering στα 2,30 ευρώ (4,5%), της Πήγασος στα 2,36 ευρώ (3,5%), της Lavipharm στα 2,49 ευρώ (2,9%), της Βάρδας στα 2,94 ευρώ (2,8%), των Μινωικών στα 4,20 ευρώ (1,9%) και ορισμένων ακόμα μετοχών από αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v