Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για το 9μηνο της Εθνικής

Στο 1,261 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής καταγράφοντας άνοδο 59% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και από τη συμβολή της Finansbank.

Δημοσκόπηση του euro2day για το 9μηνο της Εθνικής
Στο 1,261 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής καταγράφοντας άνοδο 59% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Dresdner Kleinwort, Merrill Lynch, UBS, Marfin Analysis, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ του 1,236 δισ. και 1,292 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές τονίζουν τις εκτιμήσεις για ισχυρή άνοδο των εγχώριων χορηγήσεων, τη συμβολή των δραστηριοτήτων από την Τουρκία αλλά και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort εκτίμησε ότι η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα οδηγήσει τα αποτελέσματα, ενώ αναμένει η τάση να συνεχιστεί μετά την περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων στην Τουρκία.

Ο κ. Ν. Λιανέρης της Proton υπογραμμίζει ότι η Εθνική ενοποίησε τη Finansbank στο γ΄ τρίμηνο του 2006 για μόλις 43 ημέρες και ως εκ τούτου τα μεγέθη δεν θα είναι πλήρως συγκρίσιμα. Παράλληλα προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα ενισχυθούν και από τις εγχώριες δραστηριότητες.

Ο κ. Α. Κύρτσης της UBS ανέφερε ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 50 εκατ. ευρώ από το placement στην ΕΧΑΕ, αλλά θα επιβαρυνθούν κατά 25 εκατ. ευρώ από τη δωρεά της τράπεζας στους πυροπαθείς.

Ο ίδιος προέβλεψε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν από τη διεύρυνση του spread των καταθέσεων. Εκτίμησε ακόμα ότι οι προμήθειες θα παρουσιάσουν υγιή ανάπτυξη στηριζόμενες στις δραστηριότητες στην Τουρκία και στη ΝΑ. Ευρώπη, όπως και τα έσοδα από τις αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 53%, στα 2,212 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να βρίσκονται μεταξύ των 2,202 δισ. και 2,220 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis προέβλεψε άνοδο κατά 52,6% στα ΝΙΙ λόγω των ενισχυμένων καταθετικών spreads και της πορείας της Finansbank.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία αναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις στα ΝΙΙ της Εθνικής, δεδομένης της αναμενόμενης ενίσχυσης των δανείων στη γειτονική χώρα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η πλήρης ενοποίηση της Finansbank θα ενισχύσει τα έσοδα από αμοιβές.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 45%, στα 555 εκατ. ευρώ, και το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ των 543 και 567 εκατ. ευρώ.

Ο κ. J. Ekblom της Merrill Lynch υπογράμμισε ότι η Εθνική αποτελεί τον προτιμώμενο ”παίκτη” στην Ελλάδα εξαιτίας της ισχυρής καταθετικής βάσης, ενώ διαθέτει ρευστότητα ώστε να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα εκτίμησε ότι η προσοχή στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα.

Για το γ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται να ανέλθουν σε 384 εκατ., 769 εκατ. και 191 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 29 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v