Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρώθηκαν τιμές και ψυχολογία

Εισαγόμενες εντολές πώλησης οδήγησαν στο ναδίρ την ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών αλλά και τις τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με ακραίο παράδειγμα τη μετοχή της Εθνικής (-5,96%) αλλά και 47 τίτλους που κατέγραψαν απώλειες από 7% - 15,03%. Από την αντίπερα όχθη, ισχυρές εντολές αγοράς στον ΟΤΕ -που αποδίδονται στη MIG- οδήγησαν τον τίτλο σε θετική μεταστροφή.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση-”οδοστρωτήρας” σε τιμές και ψυχολογία, που κατέδειξε ότι όταν παίζει μόνο μία ομάδα στο γήπεδο η απόσταση μεταξύ θριάμβου και πανωλεθρίας είναι πολύ μικρή και θέμα διαθέσεων.

Έτσι οι ”εισαγόμενες” εντολές ήταν αυτές που έκαναν αρκετές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να γράψουν μέχρι και νέα ιστορικά υψηλά, οι ”εισαγόμενες” εκθέσεις φρόντιζαν να δίνουν όλο και υψηλότερες τιμές-στόχους και βέβαια οι ”εισαγόμενες” πωλήσεις (και όχι μόνο) τώρα γράφουν κέρδη και ρευστοποιούν θέσεις.

Άλλωστε, οι ”ξένοι” αντιμετώπιζαν πάντα τη Σοφοκλέους ως μία ρηχή περιφερειακή αγορά και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή συμπεριφορά.

Όταν τα ξένα χαρτοφυλάκια αποφασίσουν να επανατοποθετηθούν, μπορούν να οδηγήσουν τις τιμές στα προηγούμενα υψηλά και ακόμα υψηλότερα, όμως στην παρούσα φάση θέλουν ρευστότητα και εδώ γράφουν κέρδη και μάλιστα μεγάλα.

Από εκεί και πέρα, οι εγχώριοι διαχειριστές συνεχίζουν να ακολουθούν την τάση (που έτσι κι αλλιώς τη διαμορφώνουν άλλοι), ενώ οι ελάχιστοι κωδικοί λιανικής που είχαν το θάρρος να επαναδραστηριοποιηθούν παρακολουθούν τα δρώμενα εξουθενωμένοι και ανίκανοι να αντιδράσουν, καθώς margins και ανοιχτές θέσεις βραχυπρόθεσμου δανεισμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιτείνουν την τάση.

Βέβαια, η εικόνα στη μικρή κεφαλαιοποίηση είναι σαφώς χειρότερη, όχι (εδώ) τόσο λόγω των επιθετικών πωλήσεων, αλλά εξαιτίας παντελούς έλλειψης αγοραστών.

Είναι ενδεικτικό ότι 31 τίτλοι (και συγκεκριμένα οι Elbisco, Fintaxport, Rainbow, PC Systems, Alter, Moda Bagno, Rilken, Nexans, Kego, Vell Group, Σαραντόπουλου, Γκάλης, Αττικές Εκδόσεις, ΒΙΣ, Τσουκαρίδης, Λυμπέρης, Μουζάκης, Κεπενού, Ναύπακτος, Καθημερινή, Παΐρης, Ξυλεμπορία, Χαϊδεμένος, Ελλ. Υφαντουργία, Νεώριον Σύρου, Ναυτεμπορική, Παντεχνική, Ατλάντικ και Μαθιός) έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, χωρίς να ξεπεράσουν σε ημερήσιο όγκο τα 20.000 τεμάχια.

Η τεχνική εικόνα του FTSE έχει δώσει αρνητικές αποκλίσεις και μορφή υπερπουλημένων επιπέδων και υπερβολής, όλα αυτά δεν αποτελούν εχέγγυο ότι η Σοφοκλέους δεν θα διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, αν επιμείνουν οι επιθετικοί πωλητές των τελευταίων συνεδριάσεων.

Έτσι, αν και το σενάριο αντίδρασης έστω και πρόσκαιρης φαίνεται να κερδίζει πόντους, η εικόνα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη. Αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.537 - 2.534 μονάδων, στήριξη που έδειξε να αντέχει σήμερα, πιθανότατα απαιτούνται κινήσεις stop loss από τους ελάχιστους τελευταίους που μπορεί να διατηρούν long θέσεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθοδική διάσπαση των 2.534 μονάδων σηματοδοτεί ”τεχνικό γκρεμό”, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.492 και 2.467 μονάδες, βάζοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο (αν η πτωτική τάση ανεβάσει στροφές) τις 2.370 μονάδες.

Αντίθετα, μόνο κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.600 μονάδων αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για ελεγχόμενη κατάσταση. Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων (οι εκεί εμπλεκόμενοι μας έχουν συνηθίσει ότι η μεταβλητότητα και η πτώση δίνουν τροφή στις συναλλαγές), με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες ίσες με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να διατηρούν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE, με απλώς θετικό πρόσημο η Coca Cola (ίσως ο μοναδικός από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους που το πάλεψε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης) και ΟΤΕ (σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον από τη MIG -σύμφωνα με πληροφορίες- κατά την τελευταία ώρα).

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 9 ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, των 7 ποσοστιαίων μονάδων για την Intralot, των 5 μονάδων για την Εθνική και το Τ.Τ. (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και κάτω από την τιμή εισαγωγής) και των τεσσάρων μονάδων για ΕΛΤΕΧ, Eurobank και Κύπρου, ενώ λιγότερο συντριπτικές απώλειες υπέστησαν και οι υπόλοιπες μετοχές του ”20άρη”, έστω και αν πρέπει να επισημανθεί ότι ”μάζεψαν” σχετικά από τα χαμηλά ημέρας.

Ίσως χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μνεία για τον τίτλο της Εθνικής που κατά πολλούς αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο να σηματοδοτήσει, αν και όποτε, την πιθανή αντίδραση και ο οποίος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 41 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. τεμάχια.

Τεχνικά χάθηκε ο ΚΜΟ των 200 ημερών στα 42,40 ευρώ, όπως και η στήριξη στα 41,2 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στα 40,95 ευρώ και στα 38,90 ευρώ. Και όλα αυτά εν μέσω φημών για μεγάλο πωλητή.

Ο Γ.Δ. δεν άφησε περιθώρια έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ξεκίνησε με πτωτικό gap, υποχώρησε μέχρι τις 4.784,36 μονάδες και έκλεισε στις 4.818,26 μονάδες, με απώλειες 2,86%, ενώ ο τζίρος ήταν εντυπωσιακά ενισχυμένος κι έφτασε τα 830 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 99,3 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (20) έναντι πτωτικών (262) μετοχών ασφαλώς και δεν επιτρέπει περαιτέρω σχόλια. Όμως για τους λάτρεις των στατιστικών 47 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 7% - 15,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v