Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Υποχώρηση 15,4% στα κέρδη εννεαμήνου

Πτώση 15,4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο 30% - 50%. Με δηλώσεις του ο CEO της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος, αποδίδει την υποχώρηση στη μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή που οδήγησε σε αγορές ”ακριβών καυσίμων”, πλήττοντας την κερδοφορία κατά 180 εκατ. ευρώ. Στις 17:30 η ανακοίνωση του business plan.

ΔΕΗ: Υποχώρηση 15,4% στα κέρδη εννεαμήνου
Πτώση 15,4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο 30% - 50%, ενώ με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Αθανασόπουλος, απέδωσε την υποχώρηση στη μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή που οδήγησε σε αγορές ”ακριβών καυσίμων”, πλήττοντας την κερδοφορία κατά 180 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 60,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15,4% σε ετήσια βάση. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3,84 δισ. ευρώ από 3,58 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,4%.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 610,8 εκατ. ευρώ, έναντι 631,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006, μειωμένα κατά 3,2%.

Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που αφορούν στον λιγνίτη, μειώθηκαν κατά 6,7%, στα 410,2 εκατ. ευρώ, από 439,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006.

Tα κέρδη προ φόρων το εννεάμηνο του 2007 ανήλθαν σε 76,6 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006, παρουσιάζοντας μείωση 28,4 εκατ. ευρώ (27%).

Οι επενδύσεις έφτασαν σε 584,8 εκατ. ευρώ έναντι 493 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006 (αύξηση 18,6%). Αυτή οφείλεται κυρίως σε επενδύσεις ανάπτυξης ορυχείων και έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει η εταιρία, συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 αλλά με μειούμενο ρυθμό η αρνητική επίδραση στην υδροηλεκτρική παραγωγή από το πολύ χαμηλό ύψος των χιονοπτώσεων και των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τετράμηνου του έτους, γεγονός που συνετέλεσε στη δραστική μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών μονάδων κατά 53,1% το εννεάμηνο του 2007, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Η μείωση αυτή είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της εταιρίας κατά 178 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, δεδομένης της υποκατάστασης της μείωσης της υδροηλεκτρικής παραγωγής σχεδόν στο σύνολό της από ”ακριβά καύσιμα” (φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας).

Ο κ. Π. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., δήλωσε:

”Το 2007 συνεχίζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εσωτερική οικονομική πειθαρχία μέσω του περιορισμού των άμεσα ελεγχόμενων δαπανών και αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα η πολιτική ανάκτησης επισφαλών απαιτήσεων.

Έτσι, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρίας μειώνονται κατά 30 εκατ. ευρώ περίπου, μείωση 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όμως, όπως είχα επισημάνει κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας μας για το α’ εξάμηνο του έτους, οι αρνητικές συνέπειες από τη δραστικά μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή εξακολουθούν να αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα που πλήττει την κερδοφορία της ΔΕΗ.

Εκτιμούμε ότι η κερδοφορία της εταιρίας -παρά τη σχετική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής μεταξύ β’ και γ’ τριμήνου του έτους- θα ήταν βελτιωμένη κατά 180 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, εάν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουμε την έλλειψη νερών με παραγωγή από φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις που δόθηκαν στα τιμολόγια εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθούν παρά σε μικρό βαθμό οι επιβαρύνσεις από την αύξηση της δαπάνης για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να τονίσω για μία ακόμη φορά τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε από τις πυρκαγιές και τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού και τις δυσμενείς για τα αποτελέσματα έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες και να εξάρω τη συμβολή των εργαζομένων στη ΔΕΗ στην ταχεία και επιτυχή επίλυση όλων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Τέλος, το 2007 αναμένεται, όπως άλλωστε διαφαινόταν ευθύς εξαρχής, να είναι μια χρονιά προκλήσεων, αλλά ελπίζω ότι θα προχωρήσουν σε σύντομο σχετικά διάστημα οι επιβεβλημένες, κατά την άποψή μας, μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”.

Επισημαίνεται ότι σήμερα, στις 17:30, η εταιρία θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου business plan.

- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ΔΕΗ λόγω μη ευνοϊκού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στο business plan, σημειώνει η HSBC Pantelakis σε έκθεση όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 29 ευρώ με σύσταση ”neutral”.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι η κερδοφορία περιορίστηκε από τα χαμηλά επίπεδα υδροηλεκτρικής παραγωγής, ενώ και οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής και αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η HSBC εκτιμά ότι η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται πλέον στο business plan το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, ενώ η ίδια θα περιμένει στοιχεία για βελτίωση του χαρτοφυλακίου παραγωγής, πρωτοβουλίες στον τομέα του περιορισμού κόστους αλλά και νέες πηγές προστιθέμενης αξίας.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,97% στα 24,88 ευρώ.

** Η πλήρης ανακοίνωση της ΔΕΗ με τα αποτελέσματα και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2007 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v