Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διόρθωση ”καίει” τις καλές ειδήσεις

Οι ουσιαστικοί λόγοι και οι αφορμές που οδηγούν σε διόρθωση τις αγορές ”καίνε” επιχειρηματικές κινήσεις και ομολογουμένως καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων. Τις 12.845 μονάδες θεωρούν οι αναλυτές το κρίσιμο ”σημάδι” - σημείο αναφοράς για τον Dow Jones.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ξεπούλημα στη Wall – Κάτω από τις 13.000 ο Dow”. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα, και δικαιολογημένα, στα top stories του Euro2day.gr.

Δεν είναι λίγο, άλλωστε, όταν η Citigroup ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε και αυτές τις προβλέψεις για διαγραφή ζημιών. Σύμφωνοι.

Όλοι απεργάζονται πλέον αρνητικά σενάρια και υπάρχουν γι’ αυτό ουσιαστικοί λόγοι και αφορμές για τη διόρθωση.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαφοροποιούνται ως προς τη διάρκεια, την έκταση και την ένταση.

Το πιθανότερο είναι πως σε αυτή τη φάση των αγορών δύσκολα θα βρεθεί κάποιος ισχυρός πόλος να επιχειρήσει να ”πιάσει το μαχαίρι που πέφτει”.

Ωστόσο, αναπαράγουμε από τον ”Καιροσκόπο” κάτι αρκούντως ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, που αφορά στην τεχνική προσέγγιση του Dow Jones από τον γκουρού κ. Richard Russel.

”Σύμφωνα με τη θεωρία του Dow Jones οι 12.845 μονάδες, κλείσιμο του συγκεκριμένου δείκτη στις 16 Αυγούστου, τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής πτώσης, αποτελούν σημάδι για την αμερικανική αγορά”.

Από την άλλη, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως είναι προτιμότερη η άμεση και χωρίς ψευδοαντιδράσεις διόρθωση και η ολοκλήρωσή της όπου αυτή μπορεί να βρει ”στήριξη”, παρά μια κουραστική και προφανώς μακρύτερης διάρκειας υποχώρηση των αγορών με κινήσεις που περισσότερο ”ρίχνουν στάχτη στα μάτια” των επενδυτών.

Στα καθ’ ημάς, ο κ. Διονύσης Λευτάκης (Merit ΑΧΕΠΕΥ) θεωρεί ότι το μακροχρόνιο bull market παραμένει ενεργό, ενώ εξηγεί πως με βάση την τρέχουσα εικόνα των αγορών βιώνουμε μία ακόμα διόρθωση διεθνώς.

Όλες οι εκτιμήσεις και προσεγγίσεις των ειδικών της αγοράς, ξένων και Ελλήνων, είναι χρήσιμες, από κάθε άποψη.

Αυτοί όμως που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι όσοι κινούνται μέσω ”περιθωρίων δανεισμού” και ”μόχλευσης” και υποχρεώνονται τις τελευταίες ημέρες από τις χρηματιστηριακές τους να ξεπουλούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα ταλαιπωρούνται για τουλάχιστον μία - δύο συνεδριάσεις.

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει η συμπεριφορά των ξένων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους χθες ήταν οι κύριοι πωλητές στο Χ.Α.

Υπολογίζεται πως οι 8 στις 10 εντολές που δίνονταν χθες για ”καλά γερά χαρτιά”, δίνονταν από αυτούς τους ισχυρούς παίκτες.

Το περίεργο για την αγορά μας είναι πως ιδίως οι ξένοι πιέζουν για μια θεαματική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως στην Εθνική, όπου ελέγχουν το 53%, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό.

Σε αυτή τη φάση όμως η Εθνική δύσκολα μπορεί να βρει έναν όμιλο του μεγέθους και της σημασίας μιας Finansbank, ενώ για την εγχώρια αγορά δύο προϋποθέσεις θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για μια τέτοια κίνηση.

Άμεση διευθέτηση του ακανθώδους ασφαλιστικού προβλήματος και ρηξικέλευθες αλλαγές στα εργασιακά του κλάδου.

Όμως, σε περιόδους απαξίωσης σημειώνονται και οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις, υποτιμητικές αυτή τη φορά.

Με βάση την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου βεβαιώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, η υγεία αρκετών εισηγμένων. Και όμως, οι μετοχές αυτών των εισηγμένων ξεπουλιούνται ”όσο-όσο”.

Κατά την εκτίμησή μας, το ξεπούλημα στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (σε ιστορικά χαμηλά) προβληματίζει τους εχέφρονες οι οποίοι διαπιστώνουν την ”απογείωση” των μεγεθών της ιδιωτικής αεροπορικής στο εννεάμηνο.

Η κόντρα στο ρεύμα κίνηση της Κύπρου, η διοίκηση της οποίας φροντίζει να ανακοινώσει σε αυτή τη συγκυρία την ουκρανική εξαγορά, συντηρεί το ενδιαφέρον ορισμένων παικτών.

Τα μεγέθη της Ελληνικής Τεχνοδομικής επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ο όμιλος πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται αμιγώς κατασκευαστικός. Διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο και μια συγκριτικά σοβαρή παρουσία στο ταμπλό.

Παρά την ταλαιπωρία που βραχυπρόθεσμα δέχονται οι μετοχές του, ο όμιλος Μυτιληναίου παραμένει σε διάρκεια 4,5 ετών ”στη γραμμή των επάλξεων”.

Στον χώρο των ξενοδοχείων, χρήζει αναφοράς η σταθερότητα της Λάμψα-Hilton, η αποτίμηση των 265 εκατ. ευρώ του Αστέρα, με το Ρ/Ε της Yalco στο 9 (για το 2007), με τα κέρδη του Πετρόπουλου να δικαιολογούν την αποτίμηση της εταιρίας, αλλά και αρκετών ακόμα περιπτώσεων που χρήζουν αναφοράς, προσοχής.

Τέλος, από σήμερα ”τρέχει” η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου 45,26% των Elmec από τα ΚΑΕ. Σχετική διαδικασία που θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκέμβρη, με την τιμή να έχει οριστεί στα 4 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v