Αγροτική: Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο

Άνοδο της τάξης του 83% θα εμφανίζουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας στο εννεάμηνο, διαμορφούμενα στα 207 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Αγροτική: Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο
Άνοδο της τάξης του 83% θα εμφανίζουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας στο εννεάμηνο, διαμορφούμενα στα 207 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Eurobank Securities, Marfin Analysis, National Sec.-P&K Sec., Piraeus Sec. και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 205,7 εκατ. ευρώ και 234 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους αναλυτές να αποδίδουν την αύξηση σε κέρδη από συναλλαγές αλλά και σε αύξηση του όγκου στις χορηγήσεις λιανικής.

Η κ. Ελένη Χέρρα, αναλύτρια της Eurobank Securities, σημειώνει: ”Τα καθαρά κέρδη της ATEbank θα ενισχυθούν από την πώληση μετοχών του ΟΤΕ και της ΕΧΑΕ, αλλά θα υπάρχουν κάποιες μικρότερες απώλειες από συναλλαγές, από τις επενδύσεις σε hedge funds. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις στα έσοδα από τις κύριες εργασίες, αλλά αναμένω επιβράδυνση στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών”.

Ο αναλυτής κ. Νίκος Κοσκολέτος της Π&Κ - Εθνικής Χρηματιστηριακής συμφωνεί με τα ανωτέρω και αναφέρει: ”Περιμένω αύξηση στα καθαρά κέρδη ύψους 83% σε ετήσια βάση, στα 207 εκατ. ευρώ, λόγω και των κερδών από συναλλαγές”. Ο αναλυτής εξήγησε ότι αναφέρεται σε κέρδη 11 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου στα Ελληνικά Χρηματιστήρια στο α’ τρίμηνο και ακόμη 60 εκατ. ευρώ από την πώληση μέσω placement στον ΟΤΕ στο γ’ τρίμηνο”.

Ο κ. Κοσκολέτος υπογράμμισε πως ”τα καθαρά έσοδα, εξαιρουμένων των συναλλαγών, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 6,7% εν μέσω υψηλότερων επιτοκιακών δαπανών λόγω της μετακίνησης της καταθετικής βάσης σε προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων θα αυξηθεί κατά 25% σε ετήσια βάση, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να στοχεύει στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο λιανικό κομμάτι της αγοράς”.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννεάμηνο εκτιμάται πως θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 8,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, στα 466,8 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 465,6 εκατ. ευρώ έως 469 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Κώστας Μανωλόπουλος, σημειώνει: ”Υιοθετώ συντηρητική στάση για τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένης της συνεχιζόμενης επιθετικής τιμολόγησης της τράπεζας που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των εσόδων από τόκους. Κατά τον ίδιο τρόπο έχω μειώσει και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από προμήθειες λόγω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και των περιορισμένων πηγών άλλων εσόδων από προμήθειες της τράπεζας σε σχέση με τους ανταγωνιστές”.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στο εννεάμηνο αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 15%, στα 63,1 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 61,4 εκατ. ευρώ έως 65 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της UBS κ. Alex Kyrtsis επισήμανε: ”Εκτιμώ ότι τα κόστη θα αυξηθούν 3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο καθώς η τράπεζα συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τις δραστηριότητές της και ετοιμάζεται για την εισαγωγή νέων προϊόντων. Τα κόστη θα επιβαρυνθούν επίσης από τη συμβολή της Αγροτικής στους πυροπαθείς, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Για το γ’ τρίμηνο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Αγροτική Τράπεζα θα εμφανίζει ενοποιημένα καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 74 εκατ. ευρώ, 156 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η πλειονότητα των αναλυτών σχολιάζει ότι σημείο-κλειδί για την Αγροτική αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα παραμένουν υψηλά συγκριτικά με τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ τα σχέδια για την τιτλοποίησή τους έχουν ”παγώσει” λόγω της αναταραχής στις αγορές.

H Αγροτική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v