Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια ανάκαμψης στον SC 80 σε ”θολό” τοπίο

”Χαραμάδα” για τη συνέχεια αποτελεί η εισροή κεφαλαίων στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ την Παρασκευή. Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που παίζεται το ίδιο ”στοίχημα” και θα ήταν ευχής έργον, για την αποκατάσταση των ανισορροπιών, να ακολουθήσει και αυτή τη φορά μια ανοδική αντίδραση. Ισχυρό φράγμα αγορών στη ζώνη 5.050-4.920 μονάδων ”βλέπει” ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η βελτιωμένη εικόνα ενός μέρους της αγοράς, χθες, γέννησε κάποιες αχνές ελπίδες για τη συνέχεια.

Βέβαια, όπως αναφέρει στο χθεσινό του σχόλιο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης θα ”καεί” εάν δεν ηρεμήσουν οι αγορές διεθνώς.

Από τεχνικής πλευράς, το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης καθαρά τεχνικής μορφής αντίστασης συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, πλην όμως είναι ανοιχτό.

Γενικότερα, οι αγορές διεθνώς χρειάζονται ανάσες και δεν αποκλείεται σε κάποια φάση της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει μια αντίδραση προκειμένου να ρευστοποιηθούν θέσεις σε συγκριτικά καλύτερες τιμές.

Το πάνω χέρι, είναι προφανές πως το έχουν οι απαισιόδοξοι, αυτοί που βλέπουν συνέχεια στη διόρθωση και υποχώρηση της αγοράς μας προς τις 4.800-4.700 μονάδες.

Είναι το πιθανότερο, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, ενδεχόμενο, αυτό της συνέχισης της διόρθωσης, μόνο που, και σε αυτή την περίοδο υποτίμησης, δικαιολογούνται ανοδικές αντιδράσεις.

Το ενδιαφέρον είναι πως εχθές αντέδρασε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης, ειδικότερα του SC 80, καθότι τον τελευταίο μήνα παρουσίαζε πολλαπλάσιες απώλειες από τον ASE 20 και τον Γενικό Δείκτη.

Όμως, και αυτή τη φορά, όπως συνέβη τις προηγούμενες δυο, για τον συγκεκριμένο δείκτη η ευρύτερη περιοχή των 1.300 μονάδων αποτέλεσε ανθεκτικό ανάχωμα.

Τις προηγούμενες δυο φορές, μετά την καταγραφή τοπικά χαμηλών, ακολούθησε ανοδική αντίδραση, ικανή σε έκταση και μέτρια σε διάρκεια.

Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που παίζεται το ίδιο ”στοίχημα” για τον SC 80. Θα ήταν ευχής έργον, για την αποκατάσταση της τάξης και των ανισορροπιών στην αγορά, να ακολουθήσει και αυτή τη φορά μια ανοδική αντίδραση.

Εχθές υπήρξαν εισροές σε μετοχές του 80άρη, δόθηκαν στηρίξεις σε μετοχές που θεωρούμε ”κλειδιά”, όπως ο Μυτιληναίος-Μέτκα, τα ΕΧΑΕ, κάτι που κατά την εκτίμησή μας, ανοίγει μια μικρή… χαραμάδα για τη συνέχεια.

Από την άλλη, περιμένοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής (29/11), δεν περνά απαρατήρητη η νέα διάψευση, επίσημη αυτή τη φορά, των Εθνικής-Alpha Bank, που διαψεύδουν φήμες και αναφορές που τις φέρνουν να βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων.

Μένουμε στην επίσημη θέση των δυο ομίλων και μεταθέτουμε για ευθετότερο χρόνο τις προσδοκίες μας.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την πρώτη βάση στήριξης, τις 5.050 μονάδες μειώνοντας την αρχική ορμή της πτώσης. Στην ζώνη τιμών μεταξύ 5.050 και 4.920 μονάδων εκτιμούμε ότι η πτώση θα συναντήσει ισχυρό φράγμα αγορών καθώς στα περισσότερα διαγράμματα είναι εμφανής η εικόνας τεχνικής υπερβολής αλλά ενώ και η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από τις 5.000 μονάδες.

Η ψυχολογία παραμένει τραυματισμένη και η απαισιοδοξία έχει επιστρέψει ως πλειοψηφική άποψη σε μέρος της αγοράς, παράγοντες και μέσα ενημέρωσης. Συνήθως η εικόνα ολοκληρώνεται με ένα συστημικό τίναγμα προς τα κάτω όπου οι αδύναμοι κρίκοι της αγοράς τίθενται στο περιθώριο πριν ξεκινήσει ο επόμενος υποκύκλος ανόδου.

Εκτιμούμε ότι η παραμονή στα ίδια (σχετικά) επίπεδα δύο με τρεις εβδομάδες θα αποτελέσει και το σήμα αγορών της επόμενης κίνησης με στόχο νέα υψηλά”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.096,04 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,01%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 15,97%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,34%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 2,71%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,17% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος πετρελαίου και αερίου (2,82%), των τηλεπικοινωνιών (2,7%) και των τροφίμων (1,64%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των χημικών (-7,38%), των πρώτων υλών (-5,40%), των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-4,55%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-3,93%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαράγκης (7,14%), Μπουτάρης (ΠΟ 6,41%), Elbisco (5,62%), Αλουμύλ (5,38%), Paperpack (5,28%), Cosmote (5,04%), Αθηνά (4,37%), Δομική Κρήτης (4,35%), Ελληνικά Πετρέλαια (4,21%) και Κυριακούλης (4%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πραξιτέλειο (-23,36%), Παρνασσός (-19,94%), Πραξιτέλειο (ΠΟ -17,31%), Τεχνική Ολυμπιακή (-17,14%), Rilken (-14,55%), Δάιος Πλαστικά (-13,36%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-13,15%), Άλφα Γκρίσιν (-12,44%), Betanet (-12,12%) και Καλπίνης-Σίμος (-12,01%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v